Érdekességek

10 érdekes tény a macskák fogairól és karmairól

A macska maga a selymes őrület, annyiféle csodával, hogy megszámolni sem lehet! Mostani cikkünkben a cicák fogairól és karmairól gyűjtöttünk össze 10 különleges tényt, ha pedig az olvasás előtt próbára tennéd a tudásodat a témában, akkor IDE KATTINTS és töltsd ki a fogas kérdésekkel teli kvízünket!

1. A macskák fogváltása

26 darab apró, de annál élesebb fogacska sorakozik a mini fenevadak szájában, melyet hat hónapos koruk körül cserélik le az állandóakra

2. A maradandó fogak száma

Az állandó fogsor alul 14, felül 16 darabból áll, tételesen a következőkből: 12 metszőfog, 4 megnagyobbodott szemfog, 10 előzápfog, valamint 4 zápfog. A fogváltás a macskáknál se sétagalopp: nyűgösek, mindent összerágnak, de előfordulhat hasmenés is. De ne aggódj, a folyamat viszonylag hamar lezajlik!

3. Foggal, vagy fog nélkül születnek?

Ők is fogak nélkül érkeznek a világra, ennek oka végtelenül egyszerű: így a szoptatás időszak alatt nem tudnak sérülést okozni a mamájuknak

4. Milyen erős a macskák harapása?

A macskáknál a kutyák, sőt még az ember harapása is erősebb! Most meglepődtél ugye? A cicaharapás nem az erőssége, hanem a mélysége miatt veszélyes. Igen súlyos sérüléseket képesek okozni, akár bénulást is, így célszerű minden esetben orvoshoz fordulni! Érdekesség: a legerősebb harapás “birtokosa” az óriásfogú cápa volt

5. Szuvasodhat-e a cica foga?

Habár a szuvasodás nem fenyegeti őket, de a fogkő, ínygyulladás sajnos gyakori betegség lehet. Figyeljetek oda a szőrös gyermekre: a rossz lehelet, az íny vörössége, az étel megtagadása mind-mind árulkodó jel lehet. Ne adjatok nekik olyan eledelt, ami hozzáadott cukrot tartalmaz! Ha letörne a foga, mindenképp vigyétek állatorvoshoz, mert ez komoly problémát okozhat! 

6. Összesen hány karommal rendelkeznek?

A mellső lábakon 5-5, míg a hátsókon 4-4 karom található. 

7. Mi a visszahúzódó karmok előnye?

Bizony, ez a vitán felül csodálatos szőrös lény vérbeli ragadozó. Kopogó karmokkal éhen maradna, így viszont teljesen hangtalanul képes járni. Születéskor azonban még nem képesek kontrollálni ezt a tevékenységet, kb 2 hónapos korban alakul ki a karmok kieresztésének/elrejtésének tudománya.

8. Mi lehet még a macskakarom?

Trópusi kúszónövény, nevét a cicakaromhoz hasonló tövise okán kapta. Dél-Amerikában honos, akár 20-22 méterre is megnő. Elsősorban a gyulladások enyhítésére használatos gyógynövény.

9. Ki tudják ereszteni a karmaikat egyszerre csak egy lábon?

Igen, még erre is képesek, alkalmazzák is a technikát a zsákmányszerzés, illetve annak elfogyasztása során.

10. Fáramászás, de hogyan?

Felfelé kiengedett, lefelé behúzott karmokkal közlekednek. Praktikus az oka: felfelé kapaszkodásra, lefelé támaszkodásra használja a lábait. Szinte bárhová képes fel/le mászni. Igen, a fára is, tehát ahogy felment, úgy le is tud jönni, ehhez nincs szüksége a tűzoltók segítségére.