Érdekességek

10 érdekes tény a macskák szeméről

A fogas és karmos kérdések megválaszolásán már túl vagyunk, jöjjenek most a macskaszemek! Tíz különleges tényt gyűjtöttünk össze a cicák szemével és látásával kapcsolatban! Mielőtt elolvasod, töltsd ki EZT, tedd próbára a tudásod a témában!

1. Születést követően mikor nyílik ki a cicaszem?

Kb egyhetes folyamat, amíg ez megtörténik, a szemek fokozatosan nyílnak. Ami szigorúan tilos: piszkálni, szétfeszíteni! Hidd el, a természet tudja a dolgát! Ne aggódj, ha a kis pislogók nem egyszerre, vagy aszimmetrikusan nyílnak, ez a jelenség nem kóros.

2. Kinek jobb a látása?

Habár a cicák távolra lényegesebben rosszabbul látnak, mint mi emberek, azonban a hallásuk kiváló, így az eredményes vadászathoz nagyban hozzájárul ez is.

3.A macskák rövidlátók?

Bizony “rövidlátóak”, de ennek egy végtelenül egyszerű oka van: nincs rá szükségük, hogy egész távolra is jól lássanak, hiszen a zsákmányt sosem többszáz méterről cserkészik be.

4. Miben jobbak nálunk?

A mozgás érzékelésében. Még fókuszálniuk sem kell hozzá, a mozgás érzékelése egy nonstop működő tulajdonságuk.

5. A téma klasszikusa: látnak-e a sötétben?

Nem. A teljes sötét, az teljes sötét a bársonytalpúak számára is, de tény, hogy csekély fényben, szürkületben is kimondottan jól látnak. Ebben nagy segítségükre van a hatalmasra nyíló pupilláik, valamint a szemeikben elhelyezkedő számos pálcika – így minimális fénnyel is lazán beérik.

6. Alapvetően milyen színeket érzékelnek?

Kedvenceink az úgynevezett dikromatikusan látóak táborát erősítik. Mit is jelent ez? A kékből és a sárgából álló színeket érzékelik, illetve a zöldet is, de pl a vörös, vagy vörös színt tartalmazó tárgyak (pl narancs, barna, rózsaszín) szürkében jelennek meg számukra, amit ők annyira nem bánnak, hiszen a vadászat eleve félhomályban történik. Ezért érdemes számukra kék, vagy sárga játékot választani, ha idomításra adnád a fejed (persze ettől még nem garantált a siker, de ugyebár próbálkozni lehet).

7. Látómező, de milyen széles?

200 fok. A mi kis házi uralkodónk bizony némileg szélesebb látótérrel rendelkezik náluk. A perifériás látásuk 30 fokos, de erre a vadászat során szükségük is van. 

8. Mit gondolsz, fotó alapján felismerne?

A kísérletek alapján ennek esélye kb 50%. Ugye most elszomorodtál? Ne tedd, mert a hangodat viszont ezer közül is felismeri. Ők ebben is másak: náluk nem a látás az elsődleges, hanem az imént említett hallás és melletet a szaglás, de a tapintás sem maradhat ki a sorból. Viszont meglepő módon az ismerős cicahaverokat több, mint 90 százalékban tudták képről is azonosítani (no comment).

9. Kép a tükörben: tudja, hogy önmagát látja?

Nem. Biztosan tapasztaltad már, hogy ha a rabszolgatartód a tükörbe tekint, akkor  vagy elkezdi keresni mögötte a másik uralkodót, vagy pedig szőrét borzolva felfújja magát, mert betolakodónak véli önmagát, a területet pedig védeni kell. Azt, hogy az adott esetben saját magától, nos, ezt nem tudja… Fogadd el a tudományos tényt, mely szerint az önfelismerésre a csimpánzok, az orángutánok és az emberek képesek, a macskák nem.

10. Végül: hány szemhéjuk van?

Három. A szemhéj alatt egy vékony, szürke réteg található, ez a pislogóhártya. A portól, szennyeződéstől véd, továbbá elősegíti a könnyek egyenletes eloszlását. Ez a szemhéj azonban szinte sosem látható, kivéve betegség esetén, illetve akkor, ha nagyon fáradt a cica.