Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

5 tipp mielőtt örökbefogadnál egy macskát

Tudtad? Egy nőstény macska általában 4-6 kölyköt hoz a világra. Ha a körülmények megfelelőek, és a kicsik képesek jól fejlődni, 8 hetes korukra már elválaszthatóak. Sajnos az utcán élő macskák jelentős többsége nincs ivartalanítva, így minden évben újabb és újabb utódokat hoznak világra. Ezek a cicák is megérdemelnek egy esélyt a szerető otthonra, így az állatvédők, alapítványok, menhelyek és sok esetben civil elkötelezettek is fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy az utcán élő macskákról gondoskodjanak, megszelídítsék őket és gazdit találjanak nekik.   

Találni egy megfelelő bársonytalpút a mai világban nem nehéz. Minden nagyobb városban vannak cicaotthonok, külön Facebook csoportok alakultak arra, hogy biztonságos otthont találjanak a kedvenceknek. Korban, színben, fajtában is végtelen a lehetőség. Azonban mielőtt elhozunk egy macskát egy szervezettől, vagy örökbe fogadunk, vannak dolgok, amikről érdemes gondoskodni.

1. Állatorvos

Nézz körül a környéken, hogy hol, mi mennyibe kerül, meddig vannak nyitva. Mindig legyen vészhelyzeti telefonszám, akit tudsz tárcsázni, bármi baj történik. Sok macska nincs ivartalanítva, nem kapott még oltásokat. Örökbe fogadás után az első, hogy el kell vinni dokihoz. Ennek lesz ára, érdemes rá előre felkészülni, mert ezt nem lehet megúszni.

2. Macskabaráttá tenni a lakást

Mielőtt elhozzátok az új családtagot, érdemes körülnézni, hogy biztonságos és kényelmes lesz e neki a lakás. Van-e erkély, amit el kell zárni, kanapé, ami le kell takarni. (Készüljünk arra, hogy nem biztos hogy az új jövevény szobatiszta lesz, lehet a szőnyeget vagy bútort érdemes védeni.)

3. A macska személyisége

Sok minden függ attól, hogy milyen a cicánk. Érdemes az előző otthonában érdeklődni. A menhelyek minden lakóról csinálnak összefoglalót, a szeretett dolgairól, valamint a nem tűrtekről is, bántották-e valaha, mennyire ijedős, hogy jön ki más állatokkal, stb. Egy idősebb cicának már vannak berögzült dolgai, ezeket tiszteletben kell tartani. Jó, ha előre tisztában vagyunk velük, hogy a kezdetektől a legjobbat adhassuk kedvencünknek.

4. Étel és kiegészítők 

Kortól, személyiségtől függ, hogy milyen ételt kell adnunk a cicának. Egy kicsi macskának, vagy egy ivartalanított kandúrnak is más száraz táp dukál. Ebből érdemes betárazni több félét, hogy az első hetekben kiismerjük az étkezési szokásait. Előre készíteni fésűt neki, kaparófát, kispárnát, mert hasznos, ha megszokja őket és nem szükség esetén utólag kell beszerezni a szükséges kiegészítőt.

5. Cicaszitter szülők vagy barátok

Mindenkinek jöhetnek sürgős utak, nyaralások az életébe. Egy örökbefogadott cicának szüksége van a társaságra, főleg az új otthonba kerülése után. Érdemes úgy időzíteni a befogadást, hogy utána jó pár hónapig vele tudjunk maradni rendszeresen. Egy utazás során kevésbé megterhelő, ha nem hotelba rakjuk, hanem ismerős jár hozzá, vagy a macskát visszük át, ismerős lakásába. Érdemes két három emberrel előre egyeztetni, hogy vállalnák-e egy- két napra, szükség esetén, hogy ne utolsó pillanatban jelentsen gondot, a macska elhelyezése.

Soha ne feledjük, hogy egy cica örökbe fogadása nagyon nagy dolog, hiszen egy kis életet mentünk meg ezzel az utcán éléstől, vagy a menhelytől.