Macskatartás, nevelés

A macskák biztonságos kinti életmódja – Szabadság, kompromisszumokkal

Kinti, vagy benti legyen a cica? Örök kérdés és örök dilemma is, sokszor pedig vérre menő viták témája. ITT írtunk már egy cikket a témában, most pedig kibővítenénk a sort olyan megoldásokkal, melyekkel a cica számára a természet is felfedezhető, de közben a maximális biztonság is garantálható.

A kinti életmód veszélyei

A kinti környezet az őseikből és vadászó életmódjukból kiindulva sokkal természetesebb a macskák számára, mégis a jelenlegi korral olyan sok veszélyt rejt magába, amit egy cicagazdi se kíván a kedvencének. Igaz, hogy a szabadban nagyobb a mozgástere, de pont emiatt nagyobba a kockázata az esetleges sérüléseknek is. A kandúrok közt területi viták alakulhatnak ki, amik sebeket, súlyosabb sérüléseket, töréseket, fertőzéseket (köztük akár halálos betegségeket) is okozhatnak. Ha forgalmas út mellett lakunk, akkor magas a kockázata, hogy macskánk szerencsétlenül összefut egy autóval. Ha vidéken, zöld övezetben lakunk akkor a ragadozókkal (pl. róka) való találkozás esélye nő meg és a veszettség vírusa is felbukkanhat. A kinti cicák energiaigénye magasabb, mint bent tartott társaiké. Ha mégis a kinti (vagy kinti-benti) tartás mellett döntünk, akkor mindenképpen érdemes a macska egészsége érdekében állatorvossal konzultálni és a szükséges védőoltásokat beadatni, továbbá a lehető legfontosabb, hogy a kedvencünk ivartalanítva is legyen! A kinti bóklászás során cicánk külső és belső élősködőket is összeszedhet, és ha nem ivartalaníttatjuk, akkor számolhatunk nem várt szaporulattal is. A felelős állattartás megkívánja, hogy ezeket mind kivédjük.

Fajták pro és kontra

Vannak macskafajták, amelyek kifejezetten igénylik a szabad levegőt, vagy napi sétát és a mozgásterüket is szeretik jól kiszélesíteni. Iyenek a norvég erdei macskák, vagy a maine coonok. Bár mindkét fajta jól viseli a csak benti létet, de őket akár kinti kennelben is lehet helyezni időnként. Vastag bundájuk a kinti környezethez alkalmazkodott, de mindenképpen biztosítani kell termetükből adódóan a nagyobb területet, ahol kiélhetik a mozgás iránti vágyukat.

Ezzel ellentétben vannak fajták, amik nyugodtabb természetükből egyáltalán nem igénylik a kinti életet, bár az ablakból ők is szívesen néznek madarakat és figyelik a környezetet. Ilyen pl. a perzsa, vagy a szfinx, de általánosságban elmondható szinte az összes fajtatiszta cicáról ugyanez.

Megoldások, avagy a „kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad”

Azt szeretnéd, ha a benti cica is megtapasztalná a szabadság szelét, a füvet a lába alatt, vagy a madarak csiripelését egészen testközelből? Van erre is megoldás, bár tény és való, hogy kompromisszumokat igényel. Ha macskánkat pórázon visszük ki a szabadba biztonságosabb, de gyakorlat és türelem szükséges hozzá, hogy megfelelően tudjuk vezetni a pórázon, illetve hogy a kinti környezethez hozzászokjon. A macska az ijedtségtől könnyen beletekeredhet a pórázba és önmagát is megsebesítheti, márpedig az ismeretlen környezetben sok olyan helyzet adódhat, amitől cicánk könnyen megriad. Ilyenkor tudnunk kell biztonságosan megtartani, megnyugtatni. Ha a póráz mellett döntesz, akkor a fokozatosság elvét mindenképpen tartsd be! Csak lassan, csak szépen és óvatosan! A cicák többsége pórázhoz szoktatható és minél fiatalabb korban kezded, annál könnyebb dolgod lesz!

Szerencsés dolgod van, ha kertes házban éltek és van olyan udvar, terasz, vagy erkély, amit akár macskahálóval védetté tehetsz, vagy ahová kinti kennelt telepíthetsz. A cicák imádják nézni a madarakat, a természet mozgását és szeretik a friss levegőt, ez pedig tökéletesen biztosítható számukra ilyen formában is. A lakás, erkély, kinti kennel macskabiztossá tételével biztosíthatod a cicád kiegyensúlyozott és boldog életét, egyúttal kielégítheted a szabadságvágyát.

Forrás: Pinterest

Az udvar macskabiztossá tétele jóval költségesebb megoldás, de ma már rendelkezésre állnak olyan kerítés megoldások, melyekkel megakadályozható, hogy a cica az udvaron kívülre menjen. Ezek általában olyan elven működnek, hogy kerítés teteje görgős megoldással van körbepántolva, így amellett hogy biztonságos, megakadályozza azt is, hogy a cica fel tudjon rá ugrani és ki tudjon mászni.

Mire figyelj?

A kinti tartózkodása során (mindegy, hogy pórázzal, vagy más módszerrel tartózkodott a szabadban) külső és belső élősködőket is összeszedhet a kedvencünk. Kint tartózkodás után mindenképpen ajánlatos cicánk bundájának rendszeres átfésülése, főleg kullancs szezonban. Megelőzésképpen kullancs- és bolhairtó  nyakörvek és cseppek használata mindenképpen javasolt és ne feledkezz meg a rendszeres féregtelenítésről sem!

Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest

A kinti vagy benti tartás mekkora veszélyt jelent a cicáinkra nézve ez elsősorban rajtunk és az életfeltételeinken múlik, hiszen minden megoldható és biztosítható olyan megoldásokkal, melyek a cica boldogságát és biztonságát egyaránt szolgálják.

Mi a teendő, ha csak a benti tartást preferálod?

Ha benti tartás mellett döntünk, akkor biztosítanunk kell kiskedvencünk számára a változatosságot. Ezt játékokkal és macskabútorokkal oldhatjuk meg. A macskák szeretnek bújni, ehhez elég egy papírdoboz vagy macskaalagút. A lényeg, hogy legyen egy hely, ahova visszavonulhat és biztonságban érezheti magát.

Hogy bútorainkat megkíméljük az éles kis körmöktől, szerezzünk be egy kaparófát. A kaparászás természetes cicaszükséglet, nem csak a körmök tompítása a célja.

Rendszeresen játszunk cicánkkal. Mindazt az ingert nekünk kell biztosítanunk a számára, amit a kinti környezet biztosítana. Tollas pálcákkal, különböző játékokkal leköthetjük figyelmüket.

Legyen minden ugyanott, ahol cicánk megszokta, nem szeretik a folytonos változásokat. És legyen egy kényelmes macskaágya, ahol pihenhet. Rakhatunk oda puha takarókat, hogy elbújhasson szundi közben.

Igyekezzünk eltávolítani a lakásból a cicák számára mérgező növényeket, ne férjenek hozzá a különböző vegyszerekhez sem és az elektromos vezetékekhez.

Ha mindent mérlegeltünk, akkor csakis rajtunk áll, hogy cicánk a lehető legboldogabb társunk legyen kint vagy akár bent.

Ezeket is olvasd el!

Benti vagy kinti legyen a cica? Előnyök és hátrányok pro és kontra

Ilyenek a macskaszerető emberek a pszichológusok szerint

Így segítenek a macskák a börtönben lévő foglyoknak

Hallottad? Ingyen repülőjegy jár a macska örökbefogadóknak!