Érdekességek,  Macskafajták

4 macskafajta kevés mozgásigénnyel – Ezek a cicák kicsi lakásban is boldogok lesznek!

Ha nincs sok helyünk a cica számára, de nem tudunk lemondani a dorombolásról, akkor ezek a macskafajták közül válassz!

Több olyan macskafajta is van, ami alkalmas arra, hogy kisebb lakásban tartsuk, mert nincs nagy mozgásigényük és megfelelő táplálékkal és játékokkal egészséges és boldog életet élhetnek.

Amerikai rövidszőrű macska

Ez a macska az Amerikát felfedezni vágyókkal érkezett a kontinensre, az azonban képlékeny, hogy az angolokkal, a spanyolokkal, vagy esetleg a vikingekkel. A hajósok kiváló egérfogó képessége miatt kedvelték és ez a tulajdonsága később is népszerűvé tette őt az emberek között. Ellenállóvá és alkalmazkodóvá tenyésztették, szőre megvédi a kinti időjárástól. Az emberek annyira becsülték ezt a fajtát, hogy be is mutatták az első amerikai macskakiállításon és megkülönböztető nevet kapott a közönséges rövidszőrű macskától is.

Szereti a társaságot, de nem feltétlenül bújós fajta, ettől függetlenül nagyon könnyen kötődik a családjához. Aktív, játékos és okos, szereti ha foglalkoztatva van, de nem igényel nagy területet és aktivitása is mérsékelt. A vadászösztönei nem tompultak, ha egerekre nem is vadászik már, előszeretettel játszik ösztönei szerint a játékaival, vagy a gazdájával. A szőre könnyen ápolható, nem igényel sok munkát, nem is hullajtja extrémen. Ajánlom olyanoknak, akik le tudják kötni a figyelmét, és szeretnének egy igazán bátor egerészt.

Bombay

Ez a macska olyan, mint egy kis feketepárduc. Amerikában tenyésztették ki az 1950-es években, tudatosan. Jellegzetes járása és kinézete miatt nagyon népszerű, bár nem túl gyakori fajta. Kedveli a társaságot, akár más állatokkal is nagyon jól kijön. Szeret beszélni a gazdihoz, valamint a lakás legkényelmesebb pontjáról nézelődni. A fiatal macskák aktívak, de ahogy öregszenek, úgy nyugszanak meg, egyre kezesebbek lesznek. Ragaszkodó és hízelgős macska, jellemzően nyugodt természetű. Korántsem annyira vad és aktív, mint a hasonló macskafajták, így kisebb lakásban is boldog életet élhet. Különösen akkor elégedett, ha egy játékra nyitott gazdit kap családjául.

Brit rövidszőrű

Ahogy neve is mutatja, ez a fajta Nagy-Britanniából származik, a 19. század vége óta van tenyésztve, az angol utcai macskákból. A kezdetektől fogva töretlen lelkesedének örven a szigetországban. Ezt a fajtát ajánlom a leginkább idősebbek számára, mert nagyon kellemes társaság. Könnyen kötődik a család minden tagjához, szereti a nyugalmat, a társaságot, de jól elvan egyedül is akár. Játékos, de nem rombolja szét a lakást unalmában, hanem mikor kedve van odaviszi a játékát a kiválasztott gazdinak, de akár egyedül is játszik. Nem túl aktív, könnyen leköthető, a simogatást és a törődést viszont imádja. A szőre komolyabb ápolást igényel, ugyanis bundája vastag, csomósodhat. Vedlési időszakban naponta kell kefélni, hogy ne nyeljen le túl sok szőrt.

Burmai

Úgy tartják, a macska ősei burmából származnak, ahol szerzetesek tenyésztették őket, templomokban. A modern fajta őse egy  Wong Mau nevű cica, aki egy hajón érkezett 1930-ban az USA-ba Burmából, és sokan Sziáminak hitték, kivéve Dr. Joseph Thompsont, aki elkezdte a macska tenyésztését, ezzel létrehozva egy új fajtát.

Energikus és roppant társaságkedvelő állatról van szó, amennyiben emellett a fajta mellett döntünk, mondjunk le minden fajta magánéletről, ugyanis a kedvencünk minden tevékenységünket a főzéstől a pisilésig felügyelni fogja. Szereti az emberek közelségét és a legkitartóbbakat is meg tudja győzni arról, hogy mennyire imádnivalóak a macskák. Közepes a mozgásigénye, de ha kellő inger éri, van helye bújkálni és van lehetősége az ablakokban nézelődni, illetve a gazdi is naponta játszik vele, akkor tökéletesen kiegyensúlyozott lesz kisebb lakásban is. Gyönyörű bundáját könnyű ápolni, nem igényel sok törődést.