Macskafajták

Különleges cicák – A szfinx macska

A Szfinx macskafajta származása bizonytalan. Régóta léteznek szőr nélküli macskák, az aztékok már évszázadokkal ezelőtt tartottak ilyen állatokat. A szőrtelen macskákról szóló első feljegyzéseket az 1900-as években Új-Mexikóban találták, ahol két ilyen kiscica is született, ám mivel testvérekről volt szó nem pároztatták őket egymással. „Új-Mexikói szőrtelen macska“ névre keresztelték őket, azonban nem rokonai a mai csupasz szfinx macskának, akik kanadai felmenőkkel rendelkeznek.

A tenyésztők 1966-ban kezdtek el komolyabban foglalkozni olyan kanadai macskákkal, amelyek szőrtelen gént mutattak. Ebben az évben Kanadában egy házicicának szőrtelen kiscicája született, a neve Prune lett. Ezután gazdája további szőrtelen macska keresztezésébe fogott. Némely cica szőrrel, némely pedig anélkül született. Mivel ezeknek a cicáknak nem fejlődött ki megfelelően az immunrendszerük és rendkívül betegek voltak így a tenyésztésük is abbamaradt. Egészen az 1970es évekig közepéig amikor ismét megjelentek a szőrtelen cicák és újra elkezdődött a tenyésztésük. Azóta a szfinx macskát külön fajként ismerik el. (A cikk az ajánló után folytatódik!)

A szfinx cicák legfeltűnőbb tulajdonsága a szőrtelenség. Fontos megjegyezni, hogy a  szfinxek nem teljesen kopaszok, rövid szőr megjelenhet a füleken, a lábujjakon és a farkukon, testükön pedig vékony pehelyszőr nőhet. Testfelépítésüket telt has és erős csontozat jellemzi. Bőrük laza, ráncos, különösen a fej és a vállak környékén. Csepp alakú szemei ferdén helyezkednek el. A szín a bőr pigmentje alapján határozható meg. Mivel nincs szőrük, ami felszívná a bőrön termelődő zsírokat, ezért rendszeresen fürdetni kell őket. A felnőtt szfinx macska súlya 3,5 kg -7 kg.

Tele vannak energiával, csintalanok, és ritkán jelentkezik náluk bármilyen egészségügyi probléma. Viszont könnyen megfázhatnak a hideg időben, ezért érdemes nekik meleg ruhát vagy pihe-puha meleg fekhelyet biztosítani. Nagyon kötődnek a gazdájukhoz és más háziállatokkal is többnyire barátságosak, csak ritkán viselkednek agresszíven. Nem lehet őket hosszan egyedül hagyni otthon, mivel hamar unatkozni kezdenek. Intelligencia fejlesztő játékokat imádják, illetve az is szuper, ha van mellette egy másik macska, akivel játszhat. A szfinx macska könnyen tanítható, akár még apróbb trükkök betanulására is képes. Sőt akár pórázon is lehet vezetni mert a szfinx macska engedelmes és tanulékony. Eléggé aktív fajtáról van szó így a gazdinak kreatívnak kell lennie, hogy cicája egy percre se unatkozzon és kimozoghassa magát. Szeretnek a magasban heverészni és onnan megfigyelni a környezetüket. Ha szfinx cicát tervezel vásárolni számolj azzal is, hogy ez a fajta bizony elég beszédes. Nyávogása egyáltalán nem hangos, gyakran csak halk csiripelő hangot ad ki.

A Szfinx macska tartásakor alapvetően ügyelni kell arra, hogy hiányzó szőre miatt érzékenyen reagálnak az időjárási viszonyokra. A túl meleg épp oly veszélyes lehet számukra, mint a túl hideg, az erős napsütésről nem is beszélve. Többi macskához hasonló a testhőmérséklettel rendelkeznek, viszont nekik nincs hatalmas bundájuk, ami ezt a hőt megtartaná. Érzékenysége miatt a Szfinx macskát lakásban ajánlott tartani. De fontos, hogy a lakás se legyen túl hideg vagy éppen túl meleg számukra.

Gyakran állítják, hogy a Szfinx macskákat allergiások is gond nélkül tarthatják háziállatként. Vannak emberek, akiknél ez így van, ám a macskaszőrallergiát okozó allergének a nyálban és a bőrpikkelyeken is megtalálhatóak. A macskaszőrre allergiások ezért a Szfinx macska mellett is mutathatnak reakciót. Számukra javasolt, hogy vásárlás előtt töltsenek el egy kis időt egy Szfinx macskával.

A Szfinx macskáknak szőrtelenségük miatt több táplálékra van szükségük mint bundás társaiknak. A meztelen macskák hőháztartása is bonyolultabb, mivel a hiányzó szőrzetük miatt gyorsabban veszítik el a hőt. A hőkiegyenlítéshez azonban több energiára és több tápanyagra van szükségük a szőrös példányokhoz képest.

Természetesen nem a szfinx az egyetlen szőrtelen macskafajta, ott van például a Peterbald vagy a Minskin is, hogy csak párat említsünk.

Nézd meg ezeket a macskafajtákat is!

Különleges cicák – Egzotikus rövidszőrű (Exotic)

Különleges cicák – A perzsa macska

Különleges cicák – Az abesszin macska

Különleges cicák – A homoki macska

Különleges cicák – A Maine Coon macska

Különleges cicák – A ragdoll macska

Különleges cicák – A bengáli macska

Különleges cicák – A Birman macska

Különleges cicák – A Geoffroy macska

Különleges cicák – Az egyiptomi mau macska

Különleges cicák – A Karakál macska

Különleges cicák – A karthauzi macska