Érdekességek

A Maine Coon legendák nyomában – Honnan származnak a szelíd óriások?

A Maine Coon cicák nem csak elképesztően szépek és különlegesek, de hihetetlennek tűnő legendák szereplői is. Utánajártunk!

A világ macskái cikkünkben és a különleges cicákról szóló cikkünkben is már olvashattátok, hogy a Maine Coon cicák eredete meglehetősen bizonytalan, így talán az sem meglepő, hogy több legenda is szárnyra kapott róluk. Bár tudjuk, hogy a nyolc legbújósabb macskafajta között is rangos helye van, mi most mégis a legendás származásuk nyomában indulunk útnak!

A Maine Coon cicák és Marie Antoinette

A Maine Coon fajta eredete máig bizonytalan. Sokan úgy gondolják, hogy a Maine Coon-ok, az Egyesült Államokból származnak, ahol hivatalos állami macskaként ismerik el őket. Való igaz, hogy a Maine Coon az egyik legrégebbi természetes macskafajta Észak-Amerikában, de hogyan jutott el ez a cicafajta az Egyesült Államokba?

Az egyik legnépszerűbb legenda szerint Samuel Clough kapitány Marie Antoinette-nek segített megszökni Franciaországból, a francia forradalom idején. A szöktetés sikertelen volt, mivel a királynő valamilyen okból kifolyólag soha nem szállt fel a hajóra, néhány elképzelés szerint épp a vízre szállás pillanatában fogták el. Bár a királynő nem, de a legnagyobb értékei, köztük hat imádott török angóra macskája viszont hajóra szállt és sikeresen elhagyta Franciaországot és Amerika felé indult. Marie Antoinette házi kedvencei Wiscassetbe, Maine államba értek partot, majd egymással és más macskafajtákkal kereszteződve általuk alakult ki a ma ismert Maine Coon macskafaj.

Itt véget is érhetne a legenda, de jön a jogos kérdés, mégis mivel kereszteződtek az angóra cicák, hogy Maine Coon lett belőlük?

A Maine Coon cicák és a mosómedvék találkozása

Az egyik legenda szerint hiúzokkal szaporodtak, ez magyarázza a szokatlan méretet és a bojtos füleket. Egy másik, jóval hihetetlenebb változata a legendának viszont arról szól, hogy pompás farkukat mosómedvéktől örökölték, ami természetesen biológiai okokból is erősen megkérdőjelezhető. Sokkal valószínűbb, hogy más hosszú, vagy rövid szőrű macskákkal párosodtak, amelyeket angol hajókon hoztak az Egyesült Államokba, hiszen ezeknek a hajóknak a fedélzetén számtalan macska utazott, hogy a patkány-. és egérpopulációt így tartsák kordában.

Maine Coon a vikingek macskája

Egy mási és a tudósok által legvalószínűbbnek tartott legenda szerint, a Maine Coon cicák valójában, a 11. századi viking hajókról származnak, illetve az ott élő macskák leszármazottai. A fajta nagyon hasonlít a norvég Skogkatt erdei macskára, ráadásul szőrzetük a zord időjáráshoz és a vizes környezethez is alkalmazkodott, így nem meglepő ha a kereszteződések után egy kinézetében és jellemében is hasonlító, mégis egyedi új faj jött létre, melyet manapság csak szelíd óriásként tisztelünk.

A mai Maine Coon macska egyedisége

Egy biztos az időközben kifejlődött fajta, maine coon számos egyedi tulajdonsággal rendelkezik. Csak egy példa: ez a fajta csak három-négy év alatt érik el a teljes méretet, és köztudottan megközelítik a 120centimétert és a 15 kilogrammot, ami a hiúz elméletet hihe tővé teszi, különösen, ha megfigyeljük a bojtos füleket.

A legtöbb macskától eltérően őket lenyűgözi a víz, és jól alkalmazkodik a vízhez, vízálló szőrük és hatalmas mancsuk van, gyakran extra ujjakkal (ez a polidaktília). Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a zord időjárási körülményekhez is jól alkalmazkodnak, mivel a hosszú és vastag farkukat maguk köré lehet csavarni védelem és szigetelés céljából, a széles, erősen bundás lábfejek olyanok, mint a hótalp, és a fülek nem csak a fülvégeken vannak csomókkal, hanem belül, hogy a füle meleg legyen.

Háziállatként „szelíd óriásokként” ismerik őket. Okos, ragaszkodó és játékos bohócok. Szórakoztatóak is, és köztudottan nagyon hangosak, gyakran üvöltenek, csacsognak, csiripelnek és „visszabeszélnek” gazdáiknak.

Szerinted melyik legenda lehet az igaz? Marie Antoinette és szeretett cicáinak kalandos története? Vagy szerinted is inkább a norvég erdei macska leszármazottai lehetnek ezek a szelíd óriások? Bármi is igaz a fent említett legendákból, egy biztos, a maine coon cicák különlegesek, csodaszépek és imádjuk velük megosztani az otthonunk.