Egészség, gondozás

A macskafű fogyasztásának 5 egészségügyi előnye

Bár macskáink elsősorban húsevők, időnként ők sem vetik meg a zöldet. Sok doromboló állat szívesebben keres és eszik rendszeresen füvet, persze ha talál, hiszen ideális esetben, szobacicaként ezt mi tudjuk nekik csak biztosítani.

Fontos, hogy adj a cicádnak macskafüvet, hiszen meglepő módon olyan egészségügyi előnyökkel is jár, amelyekről lehet hogy nem is tudtál!

Miért esznek füvet a macskák?

Számos lehetséges magyarázat létezik arra, hogy a nyávogó barátainkat miért érdekli annyira a növények rágcsálása. Az egyik magyarázat szerint például azt, hogy a fű evése azt jelenti, hogy a macska beteg. Ezt egyértelműen meg kell cáfolnunk! A tanulmányok szerint, amelyek arra összpontosítottak hogy a füvet evő macskák milyen gyakran voltak később betegek, ez az állítás nem nyert bizonyítást. Egy macskatulajdonosok körében végzett felmérés szerint a macskák 71%-a rendszeresen füvet evett, de ezeknek a macskáknak csak 11-27%-a (a százalékos arány életkoronként változott) tette mindezt ténylegesen rossz egészségügyi állapot miatt. A tanulmányt végző kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy valójában a legtöbb macska azért eszik füvet, hogy stimulálja a gyomor-bélrendszert, ami segíthet eltávolítani a baktériumokat a bélből és a szőrt a gyomorból. Persze a macskádnak valószínűleg nincsen semmi problémája, de fűevési motivációja bizonyosan igen, hiszen ez ösztönös, őseiktől származó tevékenység.

Melyik fű a legjobb a macskámnak?

Az állatkereskedésekben több speciális fűfajtát is találhatsz, amik biztonságosak a háziállatok számára, és otthon is termeszthetőek. A macskafűnek sokféle fajtája létezik, és előfordulhat, hogy a cicád egyértelműen az egyiket, vagy a másikat részesíti előnyben, ezt ki kell kísérletezned. A macskáknak szánt füvek közé tartoznak a búzafüvet, valamint zab-, len-, árpa- és rozsfüvet tartalmazó keverékek, ezeket változó arányban tartalmazhatják a macskafüvek.

Milyen előnyökkel jár, ha macskafüvet adsz a cicádnak?

1. A fű nagyszerű rostforrás

Húsevőként macskáinknak nagyrészt fehérjét kell enniük, de a rost is hasznos a nyávogó társaink étrendjében. A rost a macska természetes táplálékának mindössze 0,55%-át teszi ki, és a vadonban elsősorban olyan forrásokból származik, mint a préda szőréből, csontjaiból származó kollagénből, valamint minden le nem bomló rostból, amely történetesen a zsákmány bélrendszerében van.

Az oldhatatlan rostok, mint például a macskagyökérben található cellulóz, segíthetnek fenntartani az egészséges emésztőrendszert, a macskafűből származó rostok megelőzhetik a székrekedést és a hasmenést.

Mivel egyes macskaeledelek magasabb rostszintet tartalmaznak, mint amennyire a cicádnak szüksége van, a legjobb, ha magas fehérjetartalmú, rostszegény macskaeledelt választasz és mellé olyan macskafű-kiegészítőt kínálsz, amelyet a macska bármikor megehet és természetes alternatívát kínál. A macskafű mennyisége, amelyre a nyávogó társainknak szüksége van, nem túl nagy, de a friss zölddel biztosítani tudod neki a megfelelő mennyiséget.

2. A fű vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz

Amellett, hogy jótékony rostokat tartalmaz, a macskafű folsavban, klorofillban, valamint A- és D-vitaminban is gazdag, amelyek kiváló kiegészítők a macskáknak.

A folsav, más néven B9-vitamin vagy folát, segíti a zsíranyagcserét, növeli a macska vérének oxigénszintjét és segíti az új DNS szintézisét. Mindezek a tényezők elősegítik a cica növekedését, és hogy kis macskából egészséges felnőtt macskává fejlődjön. A folsavhiány vérszegénységhez vezethet, ezért a macskafű nagyszerű módja annak, hogy megbizonyosodj arról, hogy kedvenced elegendő folsavat kap.

A klorofill adja a fű élénkzöld színét, de segíthet a macska leheletének felfrissítésében is, és bár valószínűleg nem ezért eszik füvet, nekünk, macskatulajdonosoknak igenis hasznunkra válik! A klorofill hatékonynak bizonyult a macska vérében az oxigénszint növelésére.

A macskák nem képesek önmagukban szintetizálni vagy előállítani a D-vitamint, velünk, emberekkel ellentétben, még a napfény hatására sem. Tehát akár kint, akár bent él a cicád, a D-vitamin 100%-át táplálékból kell beszereznie. A macskafű például gazdag D-vitaminban, így ennek fogyasztása nagyszerű módja a macskaeledel D-vitamin-tartalmának kiegészítésére.

Az A-vitamin egy másik fontos tápanyag, amely segít macskádnak fenntartani az egészséges immunrendszert, beleértve a bőre és a látása egészségét is. Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet a cicádnak leküzdeni a légszennyezés hatásait, sőt rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik és szintén megtalálható a macskafűben.

3. A fű segítheti a szőrgolyók távozását

A benti macskák több időt töltenek önmaguk ápolásával, mint a kinti társaik, és ennek következtében nagyobb valószínűséggel szenvednek szőrgombócoktól is a gyomrukban. Ez különösen igaz a hosszú szőrű cicákra, akik mindenképpen segítségre szorulnak ilyen téren. Egyes nyávogó kedvencek gond nélküli távozásra bírják a nemkívánatos szőrcsomókat, míg másoknak ehhez a művelethez kiegészítő szerek szükségesek, például macskafű. A rostok segítik a táplálék természetes áthaladását, síkosítják a székletet, ezzel pedig távozhat az, ami a macska másik végén nem akart kijönni, történetesen a szőr.

4. A fű megakadályozhatja, hogy a macska más, veszélyes növényeket egyen

Ha nem látod el a cicádat biztonságos és nem mérgező macskafűvel, elkezd keresni magának és ha talál valami zöldet (szobanövényt), az nem biztos hogy jot tesz neki. A macskákat köztudottan érdeklik a növények, ösztönösen keresik a gyomruk enyhítését szolgáló zöldet, ezért érdemes alternatívát kínálni nekik!

5. Ez egy nagyszerű tevékenység a cicák életének változatosabbá tételére

A doromboló kedvenceink, akik szobacicaként élnek, természetesen sokkal kevesebb környezeti stimulációt kapnak, mint azok, akiket kinti macskaként tartanak, vagy akiket rendszeresen sétálnak. A szabadban eltöltött idő (megfelelő körülmények között) jót tesz a macskáknak testileg és lelkileg is, de sokan úgy döntenek, hogy csakis bent tartják macskáikat, mert így biztonságosabb és ez teljesen érthető. Azonban ez azt is jelenti, hogy rengeteg lehetőséget kell biztosítanunk benti macskáinknak a környezet diverzifikálására, hogy macskáink fenntarthassák a kint megfigyelt természetes viselkedésüket, mert így lehetnek igazán boldogok. Ebbe beletartozik a karmok élesítése, a felfedezés, a vadászat ösztöne és természetesen a fű rágása is.

Egy-két cserép macskafűvel lehetővé válik számukra, hogy olyan ösztönös viselkedést tanúsítsanak, amely valószínűleg egyébként hiányozna nekik a macskaéletükből, nevezetesen hogy növényeket rágcsáljanak.