Egyéb kategória,  Macskatartás, nevelés

5 jel, amiből tudnod kell, a macskádnak szeretetre van szüksége!

Egy dolgot biztosra vehetsz, a macskádnak is szüksége van szeretetre és törődésre! Bár független és kissé öntörvényű kedvencek, de fontos számukra az odafigyelés, még akkor is, ha azt tapasztalod hogy a te cicád viselkedése egy kicsit hidegebb, távolságtartóbb. Összegyűjtöttünk 5 olyan jelet, melyből pontosan kiderül, hogy ha a kedvencednek szeretetre van szüksége! Ne hagyd figyelmen kívül, gondoskodj róla, hogy megkapja!

1. Nyávog és keresi veled a kapcsolatot

A macskák között is vannak beszédesebb típusok, akik folyton nyávognak, beszélgetnek és mivel számukra ez a kommunikációs nyelv, így gyakran használják akkor is, ha élelmet kérnek, vagy valami bajuk van. Ezzel közlik azt is, ha törődésre vágynak. Ha csak lazán fekszel a kanapén és a cicád különösebb ok nélkül odamegy, hozzád nyomja a fejét és nyávog, biztos lehetsz benne, hogy egy kis szeretetet és ölelgetést akar. Természetesen ez bárhol máshol is ugyanígy megtörténhet, szóval ha nyávog, hozzád bújik, szinte biztos hogy kapcsolatot akar és hiányzol neki.

2. Kedvetlennek látszik

Kissé apatikus, többet alszik, egykedvű… Mivel betegség jele is lehet, így ha huzamosabb ideig fenn áll a probléma, irány az állatorvos, azonban az is lehet hogy csak unatkozik és figyelemre vágyik. A cicák érzékeny állatok, ha nem törődnek és játszanak velük eleget, pszichés problémáik lehetnek.

3. Rendszertelenül eszik

Mindegy hogy kevesebbet, vagy többet eszik, esetleg eltér a megszokott etetési időpontoktól, általában ez annak a jele, hogy valami nem stimmel a cica lelkével. Ilyenkor (azon túl hogy egy egészségügyi ellenőrzést is csináltok), fontos hogy többet törődj vele, mert elképzelhető hogy mindössze a te figyelmedre vágyik.

4. Sokat és hosszasan mosakszik

A stressz és az unalom sokféleképpen megmutatkozhat a macska viselkedésén, az egyik ilyen például a túlzásba vitt mosakodás. Minden hasonló tünetet ki kell vizsgálni, de az biztos hogy a gazdi részéről is nagyobb odafigyelést és több törődést igényel a kedvenc.

Mit tehetsz?

Ha felfedezed azokat a jeleket a cicád viselkedésében, amik arra utalnak, hogy szeretetre vágyik, akkor változtatnod kell az addigi bevett szokásokon és jóval többet kell a cicáddal törődni. Itt van egy lista a teendőkről, amit minden gazdinak ajánlott betartani:

  • Játssz a macskáddal minden nap legalább 30 percig . Feloszthatod ezt az időt több részletre is, ahogy akarod, de meg kell rendesen mozgatnod és közben érezni fogjátok az összetartozás érzését is
  • Stimuláld a macskádat új játékokkal , vagy találj ki új játékmódokat. Megpróbálhatsz különböző játékstratégiákat kialakítani például kartondobozokkal, labdákkal, a Pinteresten számos ötlete találsz erre vonatkozóan
  • Fordíts figyelmet macskádra, amikor kéri. Ha a kanapén fekszel és odamegy, akkor simogasd, ha a konyhában vagy, játssz vele egy kicsit stb. Csak fordíts rá több figyelmet, még akkor is, ha nem kéri, hogy lássa, hogy ott vagy neki.
  • Időnként adj neki finomságokat, hogy extra örömet szerezzen számára!
  • Változtass az étrendjén, tedd változatosabbá, ettől boldogabb és kiegyensúlyozottabb lesz