Macskatartás, nevelés

6 tipp, hogyan tanítsd meg gyermekeidet, hogy megfelelően viselkedjenek egy macskával

Az emberekhez hasonlóan minden macskának egyedi személyisége van. Vannak, akik sok szeretetre vágynak és nem okoz gondot, ha felemelik és ölelgetik őket, míg mások függetlenebbek és nem élvezik a túl sok interakciót. A gyerekek imádják a háziállatokat és szívesen árasztják el őket szeretetükkel, simogatással és öleléssel. Ez azonban sok esetben egyáltalán nem kellemes a cica számára, így az öröm egy pillanat alatt átcsaphat szomorúságba, ami egy síró és összekarmolt gyermekhez , illetve egy stresszes és frusztrált macskához  vezethet.

Hogy mindkettőjük számára kellemes legyen az együtt töltött idő, a cica kiegyensúlyozott maradjon, a gyermekből pedig egy macskaimádó felnőtt váljon, akinek nincsennek rossz emlékei a doromboló kedvencekkel kapcsolatban, összegyűjtöttünk néhány tippet, ami sokat segíthet!

1. Hangolódás

A macskák kiválóan olvasnak a hangulatunkból és sok mindent megtudnak rólunk már akkor, amikor még hozzájuk sem értünk. Megfigyelik a mozgásunkat, beszédünket, hanglejtésünket. Amikor stresszesek, izgatottak, vagy dühösek vagyunk, pontosan érzékelik. Ha egy gyermek kapcsolatba szeretne lépni egy macskával, fontos hogy az megfelelő körülmények között történjen és lassan, nyugodtan közelítsen. A kisebb gyerekek energikusak, mozgékonyak és zajosabbak, ez pedig elijesztheti a macskát, így fontos hogy mielőtt megközelíti a bársonytalpút, magyarázzuk el neki ezt és azt is, hogy a cica élőlény, ha meghúzza a fülét, a szőrét, vagy a farkát, az fáj neki. Semmi esetre se hagyd, hogy ilyen megtörténjen, hiszen a macskában is nyomot hagy a rossz élmény és később sem szereti majd a gyerektársaságot.

2. Szánj rá időt, hogy megismerjék egymást

A macskával való ismerkedés során, fontos hogy az nyugodtan, mindkét félnek időt hagyva történjen. Ösztönözd a gyermekedet arra, hogy üljön le a földre a cicához és lassan nyújtsa oda a kezét, hogy az megszagolhassa, „szagmintát vegyen”. Ha a cica odadörzsöli a fejét az aprócska gyerekkézhez, vagy odanyomja a fejét simogatást kérve, akkor az jó jel! Ilyen esetben is fontos a lassúság és az óvatosság, de a cica szabad utat adott a szeretgetésnek. Ha az odanyújtott kézre a macska visszahúzódik és félve, aggódva reagál, a farkát csapdossa, vagy elmegy, akkor inkább fújjatok visszavonulót és próbálkozzatok egy másik időpontban!

3. Hagyd hogy a gyerkőc finoman simogassa a macskát

Ha elértétek azt a pontot, ahol a cica megengedi a kisgyereknek, hogy megsimogassa és a kezét végig tudja húzni finoman az egész hátán, nyugodtan engedd neki, amíg azt látod hogy ezt a cica is élvezi. Fontos azonban, hogy maradjatok egyelőre csak a cica hátának a simogatásánál és például a has tájékához ne nyúljatok. Az egy igen érzékeny pontja a szőrös kis nyávogóknak, igen nagy bizalmat fejez ki, ha megengedik valakinek a simogatását.

4. Óvatosan az ölbe vevéssel!

A kezdeti időszakban nem szabad a cicát felvenni, de ha a gyerek iránt a szeretet jeleit mutatja és tudjuk a macskáról, hogy szeret ölben lenni, akkor lehet egy óvatos próbát tenni. Ennek azonban csak akkor van létjogosultsága, ha a cica valóban nyugodt természet. Nem minden cica tűri meg, hogy felemeljék, vagy ha igen, lehet hogy csak néhány másodpercig fog tartani ez az idilli állapot. Ha azt látod, hogy a macska szabadulni akar, engedjétek leugrani, vagy óvatosan tegyétek le. Fontos, hogy ezt már a felemelés előtt magyarázd el a kisgyermeknek is, hogy ne érje váratlanul, ha a cica nem fekszik le az ölébe és lehet hogy másodpercek múlva már el is kell engednie.

5. Tartsa stabilan!

Az idősebb gyerekek már képesek felelősségteljesen bánni egy cicával és azt is könnyű elsajátítaniuk hogy hogy tartsák helyesen, ha felvesznek egy macskát. A doromboló kedvencek szeretik, ha stabilnak érzik magukat, erre az egyik legjobb mód, ha az egyik kézzel a cica mellkasához támasztva, másikkal pedig a fenekét tartva emeli meg, ügyelve arra, hogy a fogás ne legyen túl szoros. Semmi esetre sem szabad a cicát úgy tartani, mint egy csecsemőt és a ringatást sem tűrik, mert ebben az esetben könnyen karmolhatnak, haraphatnak.

6. Állva, vagy ülve, de mindig felnőtt társaságában!

A kisgyerekek hirtelen mozdulatai, a futás könnyen megriasztja a macskát, így mindig vagy nyugodtan állva, vagy még jobb, ha a földre, a cica mellé ülve kezdődik meg a barátkozás. A macskák kisgyermekkel való interakcióját mindig felnőttnek kell felügyelni, ez mindegyik fél érdeke, hiszen elkerülhető általa hogy a kisgyerek nem megfelelően közeledik a cicához, illetve hogy a macska ezáltal sérülést okozzon.