Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

6 ok, amiért a macskád szereti a kartondobozokat

Hogy tudsz csapdába ejteni egy macskát? Tegyél le egy kartondobozt és várj. A cica szinte biztos, hogy bele fog ülni! Ugye Te is azok között a cicagazdik között vagy, akit megmosolyogtatnak a macskáink különleges szokásai, többek között, hogy minden papírdoboz ellenállhatatlan számukra!

Vettél egy drága és csodacsinos cicaágyat? Biztos szép, hasznos és kényelmes, de a macskádnak úgyis csak a doboza fog kelleni! Miért? Hat jó oka is van rá, nézd csak!

1. Én dobozom, én váram!

A macskák szeretik a kartondobozokat, mert ez olyan számukra, mint egy erődítmény. Tudat alatt védelmi funkciókat tölt be számukra, ez az a hely, ahol „falakkal” körbebástyázva biztonságban érzik magukat. Bár a gazdáikkal szinte mindig biztonságban érzik magukat, az ősi ösztön munkál bennük, méghozzá az, hogy bármikor jöhet egy ragadozó, ami lecsap rájuk. Ha már ott egy biztonságos hely (a doboz), akkor kihasználják.

2. Macska vagyok, (nem) alkalmazkodom!

Dehogyisnem! Azt ugyan nem lehet tudni, hogy miért, de a kartondobozok segítik a macskákat abban, hogy alkalmazkodni tudjanak, például egy új helyzethez, vagy a környezetváltozáshoz. Ezt az Utrechti Egyetem tanulmányának köszönhetően tudjuk, ami kimutatta, hogy azok a menhelyi macskák, akiknek rendelkezésükre állt kartondoboz is a lakhelyükön, sokkal gyorsabban gyógyultak meg és nyugodtabbak voltak. Azoknak a macskáknak azonban, amelyeknek nem volt ilyen, tovább tartott a gyógyulás és az alkalmazkodás. A kartondoboz olyan, mint egyfajta biztonságos hely, ami lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban haladjanak előre a sors által kijelölt útjukon, könnyebben alkalmazkodjanak az életükben kialakult helyzetekhez. Ugye milyen jó lenne, ha az embereknek is lenne ilyen „kartondobozuk”!?

3. Jól szigetel, szeretem!

Lehet, hogy soha nem gondoltál még erre a magyarázatra, pedig nagyon kézenfekvő! A kartondoboz rendkívül jó szigetelőanyag, jól tartja a hőt és mivel a macskák szeretik a kellemes klímájú helyeket, így a dobozokat is imádják!

4. Mi ez? Az enyém lehet?

Bármilyen meglepő is, de a macskák kifejezetten kíváncsiak! Bármi, amit leraksz nekik és újdonságnak számít, az felkelti az érdeklődésüket, így vannak a dobozokkal is! Megnézik, megvizsgálják, beleülnek, megtapasztalják és rájönnek, hogy „ez milyen jó!”. Persze az továbbra is rejtély marad, hogy miért nem teszik ugyanezt a szuperspéci új ágyukkal!?

5. Ideális az alváshoz!

Bizony! A legjobb hely, ha a kis szőrmók aludni akar, hiszen összegömbölyödhet benne, nyugalomban és biztonságban van, jó a klíma és a szigetelés,  hát kell ennél több?

6. Kivételes textúra, macskakaromra tervezett kivitel!

Ha a fenti 5 pont nem lenne elég, mindenképpen meg kell említeni egy hatodikat is, méghozzá a kartondobozok textúráját, ami tökéletes ahhoz, hogy élesítse rajta a karmát, vagy megrághassa! A macskák szeretnek nyomot hagyni maguk után, jó esetben ezt a kaparófán teszik és nem a bútorokon! Ha már rendelkezésre áll egy kartondoboz, tedd össze a két kezedet, ha ezen éli ki az ösztönét!

A kartondoboz nem csak egy tárgy, vagy kukába való szemét! Hozzájárul a macska lelki, mentális egészségéhez, jólétéhez! Engedd meg neki, hogy kihasználja!