Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Autista gyermekek mellett macska legjobb társ – Így gyógyítják kölcsönösen egymást!

A macskák különleges képességekkel bírnak, dorombolásuknak gyógyító hatása van, most azonban már tudományosan bizonyított az a tény is, hogy az autizmussal küzdő gyermekek számára kifejezetten nagy segítséget jelentenek. A macskák és a gyerekek kölcsönösen hatással vannak egymásra, hiszen egy autista gyermeket nevelő családban a cicák is nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válnak. Meglepő, ugye?

A Missouri Egyetem kutatói vizsgálták a macskák autista gyerekekre gyakorolt hatását és arra a megállapításra jutottak a tanulmányukban, hogy az ilyen problémával küzdő fiataloknál a házikedvenccel való kapcsolat jelentősen csökkenti a feszültséget, a szorongást és a cicára is kifejezetten jótékonyan hat.

Gretchen Carlisle, a Missouri Egyetem  Állatorvosi Főiskola Ember-állat Interakció Kutatóközpontjának (ReCHAI) kutatója szerint nem csak az volt fontos a vizsgálatuk során, hogy ezek a csodálatos állatok hogyan segítik az autizmussal küzdő gyermekeket és családjaikat, hanem az is, hogy ez a kapcsolat mennyire megterhelő a cicák számára, akiket egy új, esetlegesen kiszámíthatatlanabb környezetbe fogadnak be. A kutatás megnyugtató eredményt hozott mindkét fél részéről, hiszen a cicák amellett hogy nagyon sokat segítenek a gyógyulásban és az autista gyerekek kezelésében, ők maguk is jól beilleszkednek és idővel sokkal nyugodtabbá is válnak.

A kutatócsoport tizennyolc héten át figyelte a macskákat, melyeket olyan missouri családok fogadtak örökbe menhelyekről, melyeknek autista gyermekük volt. A macskák előzetes szűrésen mentek keresztül, ami során a nyugodtabb természetű cicák kerültek kiválasztásra, majd ezek közül fogadhattak örökbe a családok. A kutatók rendszeresen látogatták és ellenőrizték a családokat és a cicák beilleszkedését az új környezetükbe. A cicák stressz-szintjének méréséhez az ürülékükből vett minták kortizol szintjét vizsgálták, ennek alapján állapították meg, hogy idővel minden cica nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá vált új családjában. A fenti tanulmányt a Frontiers in Veterinary Science folyóirat közlésében került napvilágra.

Az autista gyermekeket nevelő családoknál, ha a gyermek elfogadta és megszerette a cicát, az jelentős segítséget képes számára nyújtani, hogy a hirtelen hangulati kitörések után lenyugodjon, vagy ezek az ingadozások kevesebbszer forduljanak elő. Olyan önzetlen és tiszta szeretettel viselnek a gazdájuk iránt, ami nagymértékben támogatja a gyerekeket és oldja a feszültségüket, szorongásukat.

Mindamellett, hogy a cica puszta jelenléte és a vele való kapcsolatteremtés is segíti a gyógyítást, esetenként szakemberek bevonásával még tovább emelhető a jótékony hatás. A szakemberek bevonásával végzett állatasszisztált-terápia (AAT) egyre inkább elfogadott módszer, ami több különböző pszichológiai és neurológiai probléma kiegészítő kezelésére is alkalmas és hatékonyan működik. Ezek között a depresszió és különböző szorongásos kórképeken túl szerepelnek a különböző fejlődési-, evési- és figyelemzavarok és az autizmus is. Mindezen túl az élet egyéb elakadásaiban, megrekedt élethelyzetek feloldásában, vagy az önismeretben is nyújtanak segítséget a cicák, például az állatasszisztált coaching segítségével. A Macskamenta Klub oldalain ITT és ITT olvashatsz erről bővebben.

Ezeket is olvasd el!

A macskák személyiségének 5 típusa – Melyik a Te cicádé?

10 tipp a macskák szorongásának és stressz-szintjének a csökkentésére!

A cica alapvető szükségletei 8 pontban! Csak ezekkel lehet boldog és kiegyensúlyozott a macskaélet!

A macskák kommunikációja és testbeszéde – Értsd meg mit próbál neked elmondani a cicád!

Minden macskának van kedvenc gazdája! Így választja ki!