Egészség, gondozás

7 tünet, ami arra utalhat, hogy a macska rákos

A macska ugyanúgy szenvedhet ebben a gyilkos kórban, mint bármely más élőlény, így még fontosabb a rendszeres orvosi ellenőrzés, hogy ha nagy a baj, időben észrevegyék a szakemberek, a gazdiknak pedig fontos az edukáció, hogy a tüneteket felismerve azonnal lépni tudjanak! Íme a leggyakoribb 6 tünet, ami arra utalhat, hogy a macska rákban szenved. Bármelyiket is fedezed fel a cicádnál, mielőbb vidd el állatorvoshoz kivizsgálásra!

1. A macska rákban szenvedhet, ha csomói vannak

A macska testének bizonyos részei megduzzadhatnak, vagy akár fájdalom nélküli csomók jelenhetnek meg rajta, ezt tapasztalva pedig fennáll a rák veszélye is.

2. A macska kellemetlen szagú

Ha a cica tiszta és ő maga is tisztálkodik rendszeresen, ennek ellenére mégis bűzös, kellemetlen szagú, akkor irány az állatorvos! Nem kell azonnal pánikba esni, előfordulhat, hogy csak a bűzmirigyével van probléma, ami könnyen orvosolható, de jobb félni, mint megijedni! A kellemetlen szag is lehet a rák egyik tünete.

3. Bélproblémák

Soha nem lehet száz százalékban beazonosítani, hogy a gyomor- és bélpanaszokat mi okozza, ezért elengedhetetlen az állatorvos meglátogatása. A rák tünete lehet azonban a macska hasmenése, hányása, vizelési- vagy székletürítési problémái is.

4. Nem gyógyuló sebek

A nem gyógyuló sebek nagyon specifikusak, és könnyen azonosíthatók, mivel soha nem gyógyulnak be teljesen. Ez azt jelenti, hogy nem fogsz gyógyulási időszakot tapasztalni, olyan, mintha ez a szint soha nem jönne el. Ez komoly tünet, így mindenképpen ki kell vizsgálni, ha tapasztalod! Igen, akkor is, ha a seb nagyon apró!

5. Étvágytalanság

A macska a betegségek fennállására az étvágya változásaival is reagál, a legtöbb betegség esetében az első tünet, ha nem kér enni, vagy lényegesen kevesebbet eszik, mint általában szokott. Igaz, hogy ez egy nagyon általános tünet, hiszen számos kórképben előfordul, de még így is el kell menni az állatorvoshoz, hogy elvégezhesse a megfelelő vizsgálatokat és diagnosztizálhassa a cica betegségét. Sajnos a rák egyik tünete is lehet a hirtelen étvágyváltozás.

6. Köhögés, légzési problémák

A köhögés, légzési nehézség azonnali ellátást igényel, ha ilyet tapasztalsz, haladéktalanul vidd a cicát orvoshoz. A tünetek mögött állhat szív-, vagy tüdőbetegség, de akár rák is, ami áttéted adva átterjedt a tüdő területére.

7. Nincs energiája

A macskák energiahiánya csak akkor tekinthető normális állapotnak, ha idős, ha viszont még ereje teljében kellene lennie, de szinte alig akar megmozdulni, azt tünetként kell értelmezni és az okát ki kell vizsgálni. Az energiahiány a legtöbb esetben stresszhez, lelki folyamatokhoz köthető, de testi kórképek tüneteként is előfordul, többek között rákra is utalhat.

Ne ijedj meg, ne pánikolj!

Bármelyik tünetet is észleled a cicádon, az első és legfontosabb dolog, hogy vidd el állatorvoshoz, mindemellett pedig az, hogy ne pánikolj! Mindegyik tünet mögött egészen banális betegség éppúgy állhat, mint rák, így bízd a szakemberre a diagnosztizálást! Mivel a cicagazdik edukációja az ilyen betegségek esetén nagyon fontos, így a mi cikkünk is ezt a célt hivatott szolgálni, ugyanis az a tapasztalat hogy a tüneteket elbagatelizálva, sokszor túl későn veszik csak észre a komoly betegségeket, a cica pedig későn jut el szakemberhez, ez pedig az életébe kerülhet.