Hírek

Bagoly helyett vadmacska fészkelt az odúban a Bükki Nemzeti Parkban

A Bükki Nemzeti Park munkatársait néhány napja igen nagy meglepetés érte, ugyanis az uráli baglyoknak kihelyezett mesterséges fészkekben teljesen más állat vert tanyát, sőt bele is fialt!

„Az uráli bagoly fészkelését mestereséges költőládákkal segítjük elő. Mivel ezekbe a magasra kihelyezett ládákba nem lehet belelátni, ezért a tetejükre egy tükröt erősítünk, és ezen keresztül tudjuk leellenőrzni, hogy van-e benne fészkelés.

A tavaszi ellenőrzések során az egyik ilyen mátrai költőládánál azonban nagy meglepetés érte kollégáinkat, uráli bagoly ugyan nem volt benne, de egy nőstény vadmacska foglalta azt el.

A minap visszaellenőrizve a költőládát már a cseperedő kismacskákat lehetett látni a tükrön keresztül.

Egészen ritka eset, hogy vadmacska mesterséges odúban szaporodjon, ám ez is felhívja arra a problémára a figyelmet, hogy nagyon kevés a hazai erdőkben az idős fa, melyekben nagy méretű természetes odúk keletkezhetnének.”  – írja Molnár Márton természetvédelmi őr a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának Facebook oldalán.

A bagolynak szánt odú…
Kép forrása: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága Facebook oldal
…és a bársonytalpú odúlakók
Kép forrása: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága Facebook oldal

A vadmacskákról szóló hír nem egyedi eset, egyre többször kapnak helyet a magyar médiában, ilyen volt nemrég a Sajó árterében barangoló vadmacska, vagy amikor dr. Lanszki József, a Kaposvári Egyetem Ragadozóökológiai Kutatócsoportjának vezetője igazán különleges videót készített a Villányi-hegységben. Nézd csak, egy fekete házicica vadmacskát kísér a mezőn:

Forrás: Berek.hu
Kiemelt kép: Frida Lannerström on Unsplash