Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

10 érdekes tény a macskák alvási szokásairól

Te tudod, hogy a macskák átlagosan mennyit alszanak naponta, hogyan alakul az alvási ciklusuk, vagy hogy miért szeretnek olyan furcsa helyeken aludni? Összegyűjtöttük a legfontosabb, legérdekesebb és persze legmosolyfakasztóbb tényeket 10 pontban a macskák alvási szokásairól, nézd csak!

1. Mennyit alszik átlagosan?

Átlagosan egy macska naponta 12-16 órát alszik, bár némelyiknél számunkra úgy tűnik, hogy van az 20 is. Ez az alvási idő járul hozzá a fizikai jólétükhöz, testük regenerálódásához és az energiájuk feltöltéséhez, vagyis ahhoz, hogy utána hajnal háromkor kipihenten tudjanak nyargalni a lakásodban.

2. Hol szeretnek aludni a macskák?

A macskák nagyon rugalmasak az alvási helyeket illetően és biztos tapasztaltad már, hogy nem csak a kényelmes, hanem az igen extrém helyeket is imádják, ahol aztán a macskák extrém alvópózait is kipróbálják! Kifejezetten szeretnek aludni magas helyeken, mint például a polcok vagy a bútorok teteje, mert innen belátják a terepet és az ösztönük azt súgja, hogy így biztonságban vannak.

3. Hogyan alszanak legjobbat a macskák?

A macskák gyakran alszanak összebújva, vagy egymás mellett, ha több macska él együtt egy háztartásban, ha pedig egyedüli bársonytalpúként lakik veled, akkor bizonyára a Te közelségedet igényli a kényelmes szunyókáláshoz. Ez a testi kontaktus és közelség segít nekik megtartani a testhőmérsékletüket és erősíti a közöttük, vagy köztetetek, macskák és gazdik között lévő kötődést is.

4. Mély álomban, vagy csak szundikálva?

A macskák a leggyakrabban rövid időszakokban alszanak, tulajdonképpen több szakaszban „szundikálnak”. Ez teszi lehetővé számukra azt az ösztönös viselkedést, hogy folyamatosan figyeljék környezetüket és reagáljanak a veszélyre. Természetesen pontosan ismerem ennek az ellenpéldáját is, amikor olyan mélyen alszik a macska, hogy még a nyelve is kilóg – na, ő az a tipikus kivétel, aki erősíti a fenti szabályt!

5. Miért fontos a macska alvásánál a gazda közelsége?

A macskák szeretnek a gazdájuk közelében lenni és még inkább aludni, mivel ez nem csak kényelmes, de biztonságos is számukra. Gyakran találod őt az ágyadon vagy a kanapédon, hiszen fontos számára hogy a közvetlen közeledben pihenhessen. Te vagy számára a biztonság.

6. Álmodnak a macskák?

A macskák gyakran álmodnak az alvás közben, bármennyire is hihetetlen ez számunkra. Megfigyelheted, hogy lábuk vagy farkuk mozog, és néha még hangokat is kiadnak. Ilyenkor álmukban játszanak, vagy vadásznak.

7. Van szerepe a hőmérsékletnek a macskák alvási szokásaiban?

De még mennyire! A macskák szeretnek olyan helyeken aludni, ahol meleg van, még akkor is képes hozzádbújni, ha odakinn tombol a kánikula. Napos ablakpárkányon, meleg radiátoron, vagy a paplan alatt a legkényelmesebb neki, hidd el, még akkor is bírja, mikor Te már izzadsz.

8. Milyen pózokban alszanak a macskák?

Bizton állíthatom, hogy mindenfélében. Igen, még a legextrémebb pózokban alvó macskák is tudnak újat mutatni, hidd el! A macskák alvási pozíciói változatosak lehetnek, összegömbölyödnek, kinyúlnak, megcsavarodnak, kitekerednen, maguk alá hajtogatják a fejüket. Kényelmes-e nekik? Igen. Ha nem lenne az, akkor nem aludnának így.

9. A macskák a nyitott szemmel alvás bajnokai

A macskák gyakran alszanak úgy, hogy a szemük félig nyitva van. Attól tekintsünk el, hogy ez mennyire érdekes látvány, viszont segítségükre is van abban, hogy alvás közben is éberek maradjanak és felfogják a környezetükből érkező ingereket, jelzéseket és észleljék a potenciális veszélyforrásokat.

10. Változnak-e a macskák alvási szokásai a koruk előrehaladtával?

A macskák alvási szokásai nagyban függ a koruktól. Kölyökkorban többet alszanak, míg felnőtt korban rövidebb alvási ciklusokat tartanak, hogy könnyebben reagálhassanak a környezeti ingerekre.