Érdekességek,  Macskafajták

15 lenyűgöző tény a vörös macskákról

Imádjuk a vörös macskákat és azok temperamentumát, de hogy miért is annyira különlegesek ezek a tüzes színű bársonytalpúak, azzal sokan nincsennek tisztában. Akár dorombol már egy kis vörös melletted, vagy éppen egy új cica befogadásán gondolkodsz, íme 15 csodálatos tény róluk, amit nem árt ha tudsz!

A vörös macska nem egy különálló fajta

A vörös cicák nem alkotnak különálló fajt, mindenféle macskafajtában megtalálhatók, a leggyakrabban cirmos a szőrmintázattal.  A vörös bundájú macskák olyan fajtákban találhatók, mint a maine coon, perzsa, brit rövidszőrű, abesszin stb.

Nem mindig vörös, a vörös

A vörös cicákat nem mindig ezzel a színnel illetik, általában országonként (eseteleg tájegységenként) eltérő lehet, létezik olyan kifejezés is rájuk, melyet mi magyarok egyáltalán nem is használunk. Mindegy hogy narancs színű, sárga, vörös cirmos, lekvár, vagy gyömbér macska néven illetik, mindegyik ugyanazt takarja: hogy a cicának csodálatos, tüzes színű bundája van!

A vörös cicák bundája egy jellegzetes pigmentet tartalmaz

Minden vörös cicának megvan a saját árnyalata, az egészen sötét narancs színtől kezdve, a halványabb, fakóbb narancsos árnyalatig, de mindegyikre igaz, hogy a szőrük tartalmaz egy bizonyos pheomelanin néven ismert pigmentet. Ez a pigment jelenléte felel az emberek esetében is a vörös hajszínért.

Gyakori a vörös-fehér változat

Gyakran találkozhatsz olyan vörös cicákkal, amelyeknek a bundája fehér szőrrel is díszített. Ezeknél általában vagy a hasuk, mellkasuk, mancsaik, lábaik, vagy a farokvégük hófehérek.

Igen, a macskák is lehetnek szeplősek!

Ahogy nem meglepő a vörös hajú embereknél a szeplők jelenléte, úgy nincs ez másként a vörös cicák esetében sem. Imádnivaló kiegészítők ezek az apró szeplők a vörös cicák orrán és ajkain, igazi szexepil, ami a különlegességük egyik bizonyítéka. A szeplők általában akkor kezdenek megjelenni, amikor a cica eléri az egy éves kort, de nem minden vörös cicán jelennek meg.

Ősi rokonok…

A vörös-cirmos mintázatért felelős gén a vadmacskáktól származik és ettől néznek ki úgy a kedvenceink, mintha miniatűr házi tigrisek lennének. A bundamintázatuk vad őseiktől származik! A cirmos minta természetesen előfordul több más macskánál is és számos különböző vadmacskában  is megtalálható, beleértve az ázsiai vadmacskát, az európai vadmacskát és az afrikai vadmacskát.

A vörösöknek 5 különböző bundamintázatuk lehet

Öt. Se több, se kevesebb. A cirmos macskák ötféle mintázata fordul elő a természetben és ez igaz a vörös cicákra is. Mindegyik mintázatnak külön neve van.

Klasszikus cirmos: oldalukon koncentrikus körök, a hátukon pedig sötétebb csík látható

Foltos cirmos: oldalukon a klasszikus csíkok helyett ovális vagy rozetta jelzések vannak.

Elszórt cirmosok: amelyek csak bizonyos fajtáknál, például az abesszinoknál láthatók – arcukon cirmos jegyek vannak, testük többi részén pedig enyhén elszórt mintázatú szőrzet található.

Foltozott: testük különböző részein fehér foltok vannak

Makréla cirmos: tigriscsíkokkal rendelkezik.

A vörös cirmos mintázatot is egy külön génnek köszönhetjük

A szőrszín genetikája meglehetősen összetett lehet, de tudjuk, hogy minden vörös cirmosnak van egy „agouti” néven ismert génje is. Ha ez a gén domináns, vagyis ha egy macska a szüleitől örökli, akkor valószínűleg cirmos lesz. Az agouti gén hatására az egyes szőrszálak váltakozó sötét és világos színű részekkel csíkozódnak, és ez hozza létre azokat a lenyűgöző cirmos mintákat.

A vörös cicák igen beszédesek

A megfigyelések szerint a vörös cicák sokkal beszédesebbek és hangosabbak a társaiknál. Bár nem készült tudományos tanulmány ennek bizonyítására, sok olyan macskatulajdonos alá tudja ezt támasztani, akinek vörös cicája van és egy korábbi National Geographic riport is kitér erre a meggyőződésre. Vörös cicád van? Akkor kérlek erősítsd meg Te, vagy cáfold!

A vörös cicák szemszíne is különleges lehet

A vörös cicák szemének színe is sokféle lehet és a vörös bundával párosítva igazán egyedivé és különlegessé teszi a macskákat. Ahogy a vörös cicák öregszenek, a szemük színe is változhat, ami általában zöld, bronz, réz vagy arany színű lesz.

Ritka a vörös cicák között a nőstény

A legtöbb vörös cica hím lesz, a vörös cirmosoknak csak 1/5-e nőstény. A vörös színért az X-kromoszóma a felelős, a nőstény macskák mindegyikének két X-kromoszómája van, ezért mindkét szülőjüktől örökölniük kellene a vörös gént, hogy nőstényként vörös cirmos szőrzetet kapjanak. A hím macskáknak XY kromoszómájuk van, így csak egy vörös gént kell átadniuk az X kromoszómán keresztülaz az anyamacskától, így nagyobb az esélye annak, hogy a hím macskák vörösek lesznek.

Híresek és vörösek

A vörös cicák igazán különlegesek és pont emiatt nehezen felejthetőek! Sok TV-műsorban, filmben és irodalomi művekben ábrázolt macska klasszikusan vörös. Ide tartozik Garfield, Puss in Boots és Dick Whittington macskája is. A Garfield alkotója, Jim Davis így nyilatkozott arról a döntéséről, hogy Garfieldot vörös cicaként hozta létre: „Az én fejemben az ég kék, a fű zöld, a macskák pedig narancssárgák.”

Minden vörös cirmos macska homlokán jellegzetes jelölés van

Állítólag minden egyes vörös cirmos macskának  „M”  betű rajzolódik ki a homlokán, és különféle legendák magyarázzák azt, hogy ez hogyan jött létre. Az egyik történet szerint Mohamed próféta egy macska homlokára tette a kezét, és a jelölés emlékeztetőül maradt rajta. Egy másik legenda azt mondja, hogy egy cirmos macska bemászott a kis Jézus bölcsőjébe, és dorombolásával megnyugtatta, hogy ne sírjon. Amikor Szűz Mária hálából a macskára helyezte a kezét, egy jel maradt utána a cica homlokán. Olyan monda is akad, ami szerint a cirmos macskák akkor kapták ezt a jelölést, amikor egy egérlyukon dugták be a fejüket, így várták hogy megjelenjen az egér és meg tudják fogni, a homlokuk pedig közben összeráncolódott.  

Ezeket se hagyd ki!

12 macskás illusztráció, amitől garantáltan mosolyogni fogsz!

15 legcukibb macskás pillanat képekben

Miért imádjuk annyira a macskákat? 6+1 ok és 10 cicás kép, ami megmutatja!

25 kép egy magyar grafikustól, amikről tutira ráismersz a macskás mindennapjaidra!

10 kép, ami bizonyítja, hogy a macskák a világ urai