Érdekességek,  Könyvajánló

Egy fehér macska aranyköpései – avagy boszorkányságért nem kell a szomszédba mennünk

Szeretnéd, hogy még egy pöffeszkedő, pofátlan dög idegesítsen a hétköznapokban? Kíváncsi vagy miben hisznek a macskák, mi az életfilozófiájuk? Akkor ne hagyd ki a Hajnal öröksége első könyvét, A Világfa kilenc ágát!

Szemtelen, önző, gyönyörű és félhold alakú a pupillája.  Ő Cicelle, A Világfa kilenc ágának macska-karaktere.

Cicelle, a hófehér perzsa ugyanis nem csupán arról híres, hogy csak az alutasakos macskaeledel szaftját nyalja le, a többit pedig otthagyja érintetlenül, hanem ráadásul még azt is hiszi magáról, hogy egy elvarázsolt királylány és komolyabb, filozófiai eszmecseréket folytat a macskák isteni származásáról.

Íme néhány Cicelle aranyköpéseiből:

„Az a hír járja, hogy mi, macskák nem tudunk szeretni, ellentétben a kutyákkal. Pedig tudunk, a különbség csupán annyi, hogy amikor Jézus Krisztus elhozta az örömhírt, akkor a kutyák megkeresztelkedtek, mi viszont megőriztük pogány macskaistenekbe, őseinkbe vetett hitünket. A kutyák alázatosak, ők szolgálnak, mi viszont az embereket tanítjuk meg a szolgálatra.”

„Mi nem nézzük odaadó tekintetünkkel bárgyú és önelégült istenekké gazdáinkat, mert szerintünk egyedül a szabadság az, amit érdemes szolgálni. Na jó, meg a lustaságot is időnként. Hiszen csak az szabad igazán, aki akkor és annyit alhat, amikor és amennyi csak jólesik, nyáú.”

„Mi, macskák naponta mentünk meg emberéleteket, nélkülünk már kihalt volna az emberiség, olyan sivár és szürke lenne nélkülünk minden nap, hogy depresszióban fuldokolna ez a bolygó. Mi vagyunk az élet színe, íze, illata, selymessége és szépsége.”

„Ne légy csacsi, már hogy is tudnál mindent? Például dorombolni, hízelegni, radiátoron aludni és egeret fogni sem tudsz, a macskák végtelen bölcsességéről nem is beszélve.”

„A doromboláshoz sok energia kell.”

Viola Szandra  regénysorozata a Hajnal öröksége első könyve A Világfa kilenc ága címet viseli és a covid idején játszódik.: A tizenhat éves Hajnal pörgős budapesti élete egy csapásra megváltozik, amikor a járvány elől az apjával vidékre költöznek. A világ végi Piliscsudán a barátai nélkül halálra unja magát, amíg meg nem ismerkedik Cicellével, az elvarázsolt macskával és egy furcsa öregasszonnyal, Lucával. Luca folyton túlvilági lényekről, lidércekről, tündérekről locsog, sőt, váltig állítja, hogy veszélyben a világfa, és az egyetlen, aki megmentheti: Hajnal.

Hajnal először nem hiszi el ezt a „süket dumát”, az események azonban felpörögnek, amikor Lucát meglátogatja az unokája, a szuperhelyes Dávid. A világvéginek tűnő helyről pedig kiderül, hogy épp a világ közepe, hiszen itt van a Világfa is, kilenc ágával tartja az ég kilenc rétegét. Csakhogy ha az egyik rétegben baj keletkezik, akkor felborul a lidérc-ökoszisztéma. Furcsábbnál furcsább lények lepik el Piliscsudát és ezzel kezdetét veszi a hihetetlen kalandok sora, szerencsére azonban Hajnalnak nem egyedül kell helyt állnia, hiszen Cicelle, az okos, fehér perzsamacska mindvégig segít neki.

A Világfa kilenc ága bebizonyítja, hogy sem démoni lényekért, sem boszorkányságért nem kell a szomszédba mennünk! A népi babonák és az ősi magyar mitológia ugyanis legalább olyan izgalmas, mint az északi, az ír vagy a görög. Viola Szandra rengeteg humorral átszőtt sorai a magyar hagyományokból inspirálódva építenek fel egy mágikus regényuniverzumot.

Megtetszett? A kiadó oldalán IDE KATTINTVA megvásárolhatod!