Egészség, gondozás,  Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Milyen a cicád súlya? Így számítsd ki a macskák BMI indexét!

Túl kövér, túl sovány, vagy pont jó a macskád súlya? A gazdikban gyakran felmerül a kérdés és szemmértékkel nem biztos hogy reálisan megállapítható a válasz. Ahogy az embereknek, úgy a cicáknak is van BMI indexe, ami pontos képet ad arról, hogy milyen súlyban van a kedvenced. Így kell kiszámolni!

Az elhízás a macskák számára is egészségügyi kockázatot jelent

A túlsúly a kedvenceinknek is károsan befolyásolja az egészségét, hiszen a felesleges zsírszövetet a testnek  ugyanúgy el kell látnia, ez pedig lényegesen megterheli a belső szervek munkáját. Az elhízott macskák ki vannak téve a 2-es típusú cukorbetegség, izületi fájdalmaknak, vese- és szívproblémák kialakulásának.

BMI-index a macskák számára

A macska BMI indexe nagyon egyszerűen kiszámítható és könnyű ellenőrizni, hogy a cica valóban nagyon sok zsírt halmozott-e fel magára, vagy csak egy kicsit tömzsibb az átlagnál, esetleg vékony, vagy normál testalkatú.

Mellbőség: kérlek tapogasd ki a cica mind a 13 bordáját, majd a farka irányából számoly visszafelé a 9. bordáig. Ennél a bordánál  mérd meg a mellkas kerületét egy mérőszalaggal. Ügyelj rá, hogy a mérőszalag ne legyen túl szoros, de túl laza se. Dús bundájú, hosszú szőrű macskák esetében az értékből vonj le 3 cm-t.

Hátsó láb hossza: mérd meg a bal hátsó lábán a térdkalács és a sarokcsont távolságát, egy kis segítségként mutatjuk képen:

Kép forrása: World Animal Foundation

A kapott eredményeket írd be kérlek EZEN az oldalon centiméterben. Az első mezőbe kerüljön a mellkas körfogat, a másikban a hátsó láb hossz. Az elemzést angol nyelven is elolvashatod, de itt van magyarul a mi magyarázatunk.

BMI 10 vagy ettől kevesebb: a macska kórosan sovány

A 10-es vagy annál kisebb BMI alacsony súlyt jelez. A túl kicsi súly nem csak betegségek figyelmeztető jele lehet, de a cica nem megfelelő táplálásáé is. Kérlek mindenképpen vedd fel a kapcsolatot egy állatorvossal és vizsgáltasd meg a cicádat, illetve gondold végig hogy milyen minőségű és mennyiségű eledelt adsz számára.

BMI 11-15: a macska alacsonyabb súlytartományban van

Alapvetően ugyanez vonatkozik erre a BMI tartományra is, mint ami a túl vékony macskákra. Szükséges egy alapos orvosi kivizsgálás, illetve esetlegesen az étkezés minőségének és mennyiségének a megreformálása. Figyelembe kell venni a korábbi kórtörténetet is, hiszen lehet hogy egy régebbi betegség következménye a jelenlegi súly.

BMI 16-25: normál testsúly

Gratulálok! A macskád súlya az ideális határokon belül van!

BMI 25-29: enyhén túlsúlyos

A macska már tartalékolt egy kis zsírt, de nincs vész. Lehet hogy teljesen egészséges, csak egy kicsit lustább a kelleténél, vagy nincs sok időd arra, hogy átmozgasd, megtornáztasd. Szánjatok egy kicsit több időt a mozgásos játékokra!

BMI 30 és magasabb: a macska túl kövér

Mindenképpen beavatkozást igényel, hiszen a cicának a túl nagy súly káros az egészségére nézve. Fontos, hogy minőségi macskaeledelekkel tápláld, melyek speciálisan elhízott, vagy szobacicáknak lettek kifejlesztve és csak az azokon előírt mennyiséget kapja. Gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról és a napi rendszeres tesmozgásról. Lehet, hogy most még túl lusta arra, hogy megmozduljon és játszon, de folyamatosan, napról napra hátha rá tudod venni egy kis kergetőzésre. Mindenképpen keressetek fel egy állatorvost is, hogy megvizsgálja és tanácsaival segítsen az ideális testsúly elérésében.

-via-