Macskatartás, nevelés

A macskák is lehetnek magányosak, ugyanúgy ahogy az emberek?

A macskáink igazán szórakoztató kis teremtmények, akikkel remekül eltölthetjük a szabadidőnket és ha tehetnénk, valszínűleg mindig így is tennénk. Van azonban munkánk, elfoglaltságaink, melyek miatt ezt nem tudjuk napi huszonnégy órában vállalni, így a cicáinkat időnként egyedül kell hagynunk. Arról, hogy egy macskát mennyi ideig hagyhatsz egyedül, már írtunk cikket, most azt szeretnénk egy kicsit bővebben kivesézni, hogy vajon ezidő alatt érezhetnek-e magányt? Vagy úgy általánosságban: lehetnek a macskák magányosak?

Bár a macskák általában függetlenek és többnyire jól érzik magukat társaság nélkül is, elgondolkodtató hogy ugyanúgy érezhetnek-e magányt, mint mi, emberek. A macskák szuverén lények, de szociálisak  és szívesebben élnek más macskákkal, vagy emberek együtt (még ha néha nehéz is az összecsiszolódás)  A macskák még akkor is lehetnek magányosak, ha megszokják, hogy minden nap magukra hagyjuk őket. Lehet, hogy nem teljesen olyan ez az érzés, mint amit az emberek éreznek, de vágynak arra a stimulációra, amelyet az emberekkel és más állatokkal való interakció nyújt számukra. Mi utal arra, hogy ezt a Te cicád is érzi? Ezeket a jeleket figyeld!

Jelek amik arra utalnak, hogy macskád magányosnak érzi magát

Zavaró viselkedés 

A macskád elkezdheti tépni a függönyöket, szétkaparja a bútorokat, rágja a cipőfűzőket, kábeleket, vagy akár tönkretehet más berendezési tárgyakat, fontos iratokat, elől hagyott újságokat.

Túlzott tisztálkodás 

Az unatkozó és magányos macskák felvehetnek kényszeres, meglehetősen eltúlzott tisztálkodási stílust is, ami egy idő után szőrvesztéshez, kisebesedett bőrhöz, vagy szárazd, fénytelelen bundához vezethet.

Étvágytalanság

Bár kéri az ételt, mégsem a megszokott módon táplálkozik. Ez is az egyedüllét és a magány egyik tiltakozási formája lehet.

Hangos nyávogás

Beszélni nem tudnak, valahogy csak el kell mondaniuk, ha bajuk van. Ha a cicád  hangos kommunikációval áraszt el, amikor hazaész, vagy elmenni készülsz és ez szokatlan tőle, akkor élj a gyanúperrel, hogy magányos lehet.

Mit tehetsz, hogy a macskád ne legyen magányos?

A magány soha nem szórakoztató, még a macskák számára sem. De ennek nem kell életfogytig így maradnia, hiszen lehet ellene tenni (és nem úgy, hogy felmondasz a munkahelyeden)!  Ha úgy gondolod, hogy a macskád magányos, ezeket az ötleteket próbáld ki!

Fektess be interaktív játékokba 

Az új interaktív játékok, például az elemes egerek, vagy maguktól mozgó játékok megmozgatják és szórakoztatják a cicát, ne sajnáld rá időnként a pénzt, mert jó hasznukat veszed!

Tölts minőségi időt a macskáddal minden nap 

Tűzd ki célul, hogy minden alkalommal, amikor hazaérsz, tíz percet kommunikálj a cicáddal, mindezt megszakítás nélkül.  Így gondoskodhatsz arról, hogy kedvenced megkapja a szükséges figyelmet, miközben te a közelben vagy, így kevésbé érzi majd magát magányosnak, amikor elmész otthonról.

Gondolkodj el egy másik cica befogadásán

Ha van helyed és pénzed egy második cica gondozására, fontold meg ezt a lehetőséget is. Az összeszoktatás kezdetben lehet, hogy nehéz lesz és egy ideig több figyelmet és türelmet igényelnek, de később ha sikeresen véghezment a folyamat, szuper elszórakoztatják majd egymást!

Összegzés

Igen, a macskák is lehetnek magányosak, különösen, ha idejük nagy részét egyedül töltik otthon. Vannak azonban olyan dolgok, amelyekkel enyhíthetjük a magányt, és boldogabbá tehetjük a macskáinkat. Hogy egy második cica örökbefogadásáról vagy több játékról van szó – ez tőled és a doromboló barátod személyiségétől függ.