Érdekességek

10 hazugság a macskákról, amit sokan elhisznek

A macskák titokzatos világa teljesen lenyűgözi az embereket, imádunk a közelükben lenni, megfigyelni a viselkedésüket és úgy általában: szeretjük őket. Népszerűségük miatt számtalan mítosz, legenda és tévhit kering a macskákról szerte a világon, ezek közül gyűjtöttük össze most a 10 legmeghatározóbbat, hogy aztán jól meg is cáfoljuk őket!

1. hazugság: A macskák mindig a talpukra esnek

Valójában ez nem mindig igaz, írtunk róla ITT mi is bővebben. A macskák nagyon rugalmasak , gerincük sokkal több irányba forog, mint a miénk, így a levegőben, ha van rá lehetőségük és idejük, lefelé fordíthatják a lábukat és a talpukra  landolhatnak, de korántsem mindegy, hogy milyen magasról esnek. Érdekes módon a macskák néha akkor is megsérülhetnek, ha nem nagyobb magasságból, hanem alacsonyabb szintről esnek le. Ennek az az oka, hogy a macskáknak nincs idejük megfordulni, hogy a lábukra essenek, azonban még ha sikerül is a manőver, gyakran szenvednek csonttörést. Vigyázzatok a cicákra, használjatok macskahálót!  

Lásd még: A macskák mindig a talpukra esnek!?

2. hazugság: A macskáknak kilenc életük van

Sajnos a doromboló bársonytalpúinknak csak egy életük van, ezért nagyon vigyázz rá és szeresd. Sokan még mindig elhiszik azt a legendát, hogy a macska mindent túlél és több élete is van, de ez korántsem igaz! Ezért fontos, hogy gondoskodj mindig a macskád egészségéről és ne feledd el a rutin állatorvosi vizsgálatokat, ahogy a szükséges oltásokat és a féreghajtást sem! Az előző pontban is olvashattad, könnyen elveszíthetjük őket, ha nem vigyázunk!

Lásd még: A macskák kilenc élete – pusztán csak misztikum! De honnan ered?

3. hazugság: A macskák szeretik és igénylik a tejet

Bár az állítás részben igaz és valóban a legtöbb macska szereti a tejet, azonban a szervezetük nem tudja lebontani a laktózt, így gyakori hogy a tejivás után hasmenéssel, gyomorpanaszokkal küzdenek.  Az igazság az, hogy a macskáknak az anyjuktól kapott anyatejen kívül nincs szükségük tejre, de ha néha mégis kedveskedni szeretnél neki, akkor válassz laktózmenteset, vagy speciális cicatejet.

Lásd még: 10 étel, amit ne adj a cicádnak!

4. hazugság: A nőstény macskáknak még az ivartalanítás előtt egyszer szülniük kell

A fenti tévhittel kapcsolatban azt tartják, hogy a nőstény macskák egyszeri ellés, majd ivartalanítás után sokkal nyugodtabbak és ragaszkodóbbak lesznek. Valójában nincsenek olyan tények, amelyek ezt bármilyen formában is alátámasztják. A The Humane Society szerint ennek éppen az ellenkezője igaz. A macska szülés nélküli ivartalanítása sokkal jobb megoldás, mivel nem csak születési komplikációk léphetnek fel, de megmaradnak a szüléssel kapcsolatos tapasztalatai és emlékei is. Kérlek ivartalanítsd a cicádat és tégy a felesleges szaporulatok ellen! Rengeteg gazdátlan, kóbor cica van, az állatmenhelyek telítettek, az emberek felelőtlenek, Te ne légy az!

Lásd még: Belefullad az ország a házimacskákba – Komoly probléma a túlszaporodásuk és a felelőtlen állattartás!

5. hazgság: A macskákat nem lehet kiképezni

Ha összehasonlítjuk a macskákat a kutyákkal, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a doromboló szőrgombolyagjaink magas szinten nem alkalmasak arra, hogy különböző trükköket tanítsunk neki, viszont korántsem igaz, ne lehetne őket tanítani! Nehezen tudjuk tanítani őket mancsot adni, nyugodtan ülni stb., de a macskák nagyon intelligens állatok! A pozitív megerősítések, a jutalomfalat csodákat tesz és ezzel együtt nagyon sok dolog van, amire idomíthatók, megtaníthatók. Hozzátesszük, hogy ők szabad, öntörvényű kedvencek, nem is várjuk el tőlük, hogy parolázva meneteljenek és vezényszóra táncoljanak, egyszerűen úgy szerethetőek, ahogy vannak, a maguk természetes valójukban.  

Lásd még: Csak a konyhapultra ne! Tuti tippek a macskamentes konyhapultért!

6. hazugság: A benti macskák nem lehetnek betegek

Ha ez igaz lenne, nem lenne szükségük a rendszeres oltásra és féregtelenítésre. Bár ez egy újabb tévhit, amit megint csak nem ártana lerombolnunk! A szobacicáknak is kell az oltás és a féregtelenítés! Igaz, a ház vagy lakás oltalmában élő macskák nem igazán vannak kitéve annyi veszélynek, mint az utcai macskák, vagy azok, amelyek kijárhatnak az udvarra, vagy pórázzal sétáltatnak, de még a falakon belül is ki vannak téve a betegségek veszélyeinek. Mivel Te rendszeresen mégy az utcára, gondolj csak arra, hogy a ruháiddal, kezeddel, használati tárgyaiddal ugyanúgy baktériumokat vihetsz be a lakásba, a bejárati ajtó, ablakok minden kinyitása és a külvilággal való érintkezés pedig ugyanúgy veszélyforrás lehet a cicák számára.

Lásd még: Macskák védőoltásai és az életkoruk szerinti oltási program

7. hazugság: A macskák meggyógyítják magukat a sebeik nyalogatásával

A macskanyálban valójában vannak olyan enzimeket, amelyek antibiotikumként működhetnek, és megakadályozzák a seb fertőzését, de másrészről a nyál számos baktériumot is tartalmaz, a macska érdes nyelve pedig irritálhatja a sebet, és lelassíthatja a gyógyulási folyamatot. Ha a cicád megsérül, minden esetben keressetek fel egy állatorvost, mert a szakszerű ellátást semmi sem tudja pótolni!

Lásd még: Mikor vidd el a macskádat orvoshoz?

8. hazugság: A macskáknak nincs szükségük fogápolásra

Lehet, hogy a cicáknak nincs szükségük napi kétszer fogmosásra, de ugyanúgy hajlamosak a fogászati ​​problémákra, amik megfelelő szájhigiéniával megelőzhetők. Bár a fogszuvasodás elkerüli őket, de az ínyproblémák és a fogak szerkezeti szétesése (fogfelszívódás) komoly gondod okoz sok doromboló kedvencnél. Figyelmeztető jel lehet a rossz lehelet, ha kevesebbet kezd enni, vagy fiatalabb kora ellenére is kerüli a száraz eledelt. Ilyen esetben érdemes felkeresni egy állatorvost, aki megfelelő gyógyszert ad a cica számára. Bármilyen szokatlan is, de vannak fogkrémek és fogkefék speciálisan macskáknak fejlesztve, sőt olyan táplálékkiegészítők is, melyekkel karban lehet tartani a cicák fogát!

Lásd még: Figyelj a macskád fogára! – A FORL betegség

9. hazugság: Nem kell játszanom a macskákkal játszani, egyedül is elszórakoznak

Pontosan ez az a mítosz, ami részben alátámasztja a macskák kanapépusztító viselkedését és a rosszaságukat is, ugyanis az unalmukat le kell valahol vezetniük. Tény, hogy nagyon sokat alszanak, de amikor ébren vannak, ugyanúgy le kell vezetni a felgyülemlett energiájukat és szükségük van a gazdájuk jelenlétére, figyelmére is. Legyenek neki játékai, kaparófái, olyan hely ahová felmászhat és elbújhat és játssz vele Te is napi szinten, mert így egy kiegyensúlyozott és boldog kedvenc vár majd haza minden nap!   

Lásd még: A cica alapvető szükségletei 8 pontban! Csak ezekkel lehet boldog és kiegyensúlyozott a macskaélet!

10. hazugság: A macskák jobban szeretik a magányt

Noha a macskák valóban szeretik a nyugalmat és a csendet, mégis társasági állatok.  Lehet, hogy nem engedi meg, hogy gyakran simogasd és ölelgesd, de akkor is az íróasztalodra ül, miközben dolgozol, veled tévézik a kanapén, vagy követ a mosdóba. Ez azt jelenti, hogy szeretia társaságod, csak szükségük van személyes terre és értékelik ha ezt tiszteletben tartod.

Lásd még: A macskák is lehetnek magányosak, ugyanúgy ahogy az emberek?