Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Hogyan választják ki a macskák, hogy hol és kivel aludjanak?

A legtöbb macskának nagyon fontos a napi rutin, a különböző szokások betartása, hogy hogyan ápolják magukat, mikor kérnek enni, milyen játékkal szeretnek játszani és igen, hogy hol és kivel szeretnek aludni. Ha nem egyedüli gazdiként vagy jelen és a háztartásban, akkor biztos megfigyelted, hogy vannak családtagok, akikhez a macska jobban kötődik és bizony annak is oka van, hogy hol alszik szívesen és kit választ hálótársnak.

Miért alszik pont ott a macskám, ahol?

Velünk ellentétben a macskák este nem csak egy meghatározott időpontban fekszenek le és alszanak egész éjszaka reggelig. A cica krepuszkuláris faj, ami azt jelenti, hogy 24 órán keresztül szakaszosan szunyókálnak, de többnyire éjszaka éberek, leginkább szürkület és hajnal környékén. Gyakran változtathatják, hogy hol alszanak és kivel, ezért nem valószínű, hogy egy adott hely vagy személy lesz „az egyetlen”, mégis van azonban egy racionális elv, ami mentén kiválasztják ehhez a szerencsés alanyt.

Így választja ki a macska, hogy hol és kivel aludjon

Mi miatt döntenek bizonyos személyek mellett, ha alvásról van szó? Erre 5 okuk is van, nézd csak!

1. Aki eteti őket.

Valljuk be, a legtöbb háziállatot az étel motiválja, és hajlamosak azzal barátkozni, aki úgymond „hazahozza a szalonnát”. Tehát, ha gondoskodsz a macskádról, ő közelebb érzi magát hozzád. Ráadásul feltétlenlül ott akarnak lenni, amikor reggel kinyitod a szemed, mert – képzeld – tutira éhes lesz és nem akar lemaradni az első étkezésről.

2. A legmelegebb hely.

A macskák szeretnek melegben lenni és hangulatos, kényelmes helyre vágynak, így ha az ágyadat ennek megfelelően kényelmesnek találja, a klímája is megfelel, valószínűleg téged választ  majd, hogy hozzád bújjon.

3. Akivel biztonságban érzi magát.

A macskák különös figyelmet fordítanak arra, hogy hol alszanak, ösztönösen választják a biztonságot. Olyan helyet választanak, ahonnan gyorsan elmenekülhetnek baj esetén, még akkor is, ha egyébként biztonságban érzik magukat  a családtagok mellett és szobacicaként élnek.

4. A szagokat és a hangokat.

A macskák érzékenyek az illatokra és a hangokra, a megszokások és a rutin rabjai. Könnyű számukra  ráhangolódni egy adott személy horkolására, szagára, alvási ritumusára stb., így ha ezeket egyszer megszokják, valószínűleg ebben is az állandóságot  fogják keresni.  Amikor az éjszaka minden csendes, az emberi légzés hangja szintén megnyugtathatja a macskákat.

5. Te vagy a kedvenc gazda.

A macskák, mint sok más háziállat, szorosabban kötődhetnek egy-egy családtaghoz, az pedig hogy ki a kedvenc gazdájuk ÍGY választják ki. Ennek különböző okai vannak, de általában véve az a személy az, aki mindennap törődik velük. Ez a kötelék fontos a macskák számára, mivel társas lények, akiknek szükségük van gazdájuk szeretetére és figyelmére. Azzal, hogy veled alszanak, egy módja annak, hogy kimutassák az irántad érzett szeretetüket.

A macskák szeretik az alvóhelyüket változtatni és mindig azt részesítik előnyben, amelyiknél a fenti öt tényező közül a legtöbb teljesül. Az is előfordulhat, hogy egyedül, egy csendes zugban nyomja el az álom, de amikor téged választ a hálótársának, akkor ez a bújós idő az ő és a te életedet is gazdagítani fogja.