Macskatartás, nevelés

A macskák személyiségének 5 típusa – Melyik a Te cicádé?

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a macskák személyiségét egy kaptafa alá lehet venni. Vannak ugyan bújósabbak, szelídebbek, vadabbak, de nagyjából esznek, alszanak, almot használnak és kész. A macskák, azok macskák. Mekkorát tévednek! Ezt pedig nem csak cicagazdiként lehet cáfolni, hanem tudományosan is. Az állatkutatók szerint a cicáknak öt alapvető személyiségtípusa és öt különböző személyiségjegye létezik. Kíváncsi vagy rájuk?

A macska személyiségtípusai

A különböző macska személyiségtípusokat nagyrészt Dr. Lauren Finka, az angliai Lincoln Egyetem munkatársa fejlesztette ki. Dr. Finka eredményeit 200 macskatulajdonossal készített interjúkra alapozta, és végül a következő személyiségtípusokkal állt elő.

Az emberi macska

Ez egy olyan macska, ami jól alkalmazkodott az emberrel való együttéléshez, nem alá-, vagy fölérendelt, hanem mellérendelt köztük a viszony. Élvezi, hogy körülötted lehet, szeretetteljes, és nagyrészt kiegyensúlyozott. Jól alkalmazkodik, sok szempontból ő az ideális macska és társ. Boldogan tölt veled időt anélkül, hogy agressziót vagy erőszakot alkalmazna, bármilyen negatív viselkedést produkálna.

Az érem másik oldala viszont az, hogy egy emberi macska nagyobb valószínűséggel szenved szeparációs szorongástól, és előfordulhat, hogy nem szívesen osztozik veled más állatokkal (vagy emberekkel). Ilyenkor jön elő belőle az az énje, melyre szinte idegenként tekintesz!

Veszekedős macska

Ez az emberi macska ellentéte. Bár nem egy teljesen elvadult típus, de a veszekedős macska nem igazán szereti, ha megérintik, felveszik vagy interakcióba lépnek vele (természetesen az etetést és a jutalomfalatokat kivéve). Ezek az állatok általában ügyesek, okosak, de gyakran frusztráltak, és abban sem lehetsz biztos, hogy számukra kényelmes az, hogy Te is osztozol velük a házon.

A veszekedős macskák természetesen ugyanolyan szeretnivalóak és cukik tudnak lenni, de nagyon független lények, így azt sem fogják bánni, ha egész napra egyedül hagytad őket (nyilván megfelelő mennyiségű ellátmánnyal). Ezenkívül persze minden olyan szeretet, amelyet a veszekdős macskád úgy dönt, hogy neked ad, sokkal többet fog érni számodra, mint amit egy emberi macskától kaphatsz.

A vadászmacska

Ez a személyiségtípusú macska áll legközelebb az elvadult ősökhöz, benne mélyen olyan dominancia lakozik, melyet csakis a vadászat tud némileg kiegyensúlyozni. Az ideje nagy részében vadászik. Kinti macskaként egerekre és minden élőre, ami mozog, benti macskaként játékokra, függönyökre és rád. Ők azok, akik egyáltalán nem értik meg azt soha, hogy minden étkezésüket ingyen és szeretettel biztosítod, soha nem fog hiányt szenvedni, ők mégis minden ébrenléttel töltött órájukat élelemszerzéssel próbálják eltölteni.

Lehet, hogy a vadászmacskák eltűrik a szeretgetést is, de általában ez az érzés kevésbé motiválja őket, mint az a lehetőség, hogy zsákmányt ejtsenek és „legyilkoljanak” valamit (még ha az csak egy párna is…).

A macska macskája

Ezek a cicák igazán társas lények, csak éppen nem téged, hanem egy másik macskát választanak társnak. Igazán szeretetteljesek, bújósak és dorombolósak, de idejük nagy részét a másik macskával való összefonódással, ápolgatással és játékkal töltik.

A macska macskája is szereti az embert (hát persze, hiszen tőled kap enni), de nyilvánvalóan sokkal inkább egy másik cica társaságát részesíti előnyben. Természetesen ők akkor boldogok, ha többmacskás háztartásba kerülnek, ha egyedüli cicaként tartják őket, könnyen depresszióssá, boldogtalanná válnak. ITT írtunk a macskadepresszió 6 jeléről, amire minden gazdinak figyelni kell!

A kíváncsi macska

Igazi felfedezők és kalandorok, a napjuk nagy részét szimatolva, valamit keresve, kutatva töltik. Minden látogatót azonnal üdvözölnek és alaposan megvizsgálnak, körbeszaglásznak. Bármilyen újdonság kerül az otthonodba, ő rögtön ott lesz, hogy megismerkedjen vele, a legapróbb változást, vagy ismeretlen tárgyat is kiszúrja. A kíváncsi macskák imádják a játékokat, különösen élvezik a dobozok, táskák és labirintusok társaságát. Merészek és magabiztosak, de kifejezetten szobacicák! Kinti cicaként sokkal több veszély leselkedik rájuk a kíváncsiságuk miatt (még annál is több, mint egy átlagos cicára).

Az öt macska személyiségjegy

A macska személyiség vizsgálatának egy másik módja ennek az öt tulajdonságnak a lencséjén keresztül történik, melyeket a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói fejlesztettek ki.

Ahelyett, hogy általános állításokat próbáltak volna tenni a macska személyiségéről, inkább azokra az egyéni tulajdonságokra összpontosítottak, amelyek a legszembetűnőbb hajlamaikat alkotják. Ezek az

Ijedősség

Folytonos félelem és ijedtség határozza meg a mindennapjait, ha idegenek jönnek látogatóba, rögtön fedezékbe vonul, megesik az is, hogy csak egyetlen családtagot fogad el és csak neki engedelmeskedik. Ha hirtelen zajt hall összerezzen, elmenekül.

Az ilyen ijedős cicáknak sok térre van szükségük és olyan lehetőségekre, ahol biztonságban érezhetik magukat, dobozokra, bebújókra, ágy alatt kialakított sarkokra. A biztonságot az adja számukra, ha el tudnak rejtőzni. Érdemes annak is utánajárni, hogy mi okozza az ijedtséget. Lehet, hogy a háttérben egy régi trauma áll, így a befogadott, traumatizált cicáknál ez a leggyakoribb jelenség.

Kijárósság

Gyakorlatilag a kíváncsi macska személyiségtípusának a párja, szeretik a vendégeket, az ismeretlen felfedezését, szobacicaként igyekeznek kiszökni, de legalább is gyakran szemlélik a természetet. Előnyükre válik a sok játék, interaktív ketyere, amin kiélhetik kíváncsi ösztöneiket és lefoglalhatják magukat. Szeretnek a magasba mászni, függönyön hintázni, madarakkal diskurálni. Ők azok, akik könnyen szoknak pórázhoz és szívesen fedezik fel a kinti világot. Ha ezt az igényét kielégíted, egy igazán eleven, boldog macskád lesz!

Dominancia

Leginkább a veszekedős macskákkal lehetne párba állítani, mert az ő életük is a harc jegye alatt zajlik. Szívesen és gyakran kerül összetűzésbe a ház többi lakójával, jól bírja a konfrontációt, lesből is szuperül támad bokára! A határozottság és a következetesség sokat segít a viselkedése tompításában, illetve EZ és EZ a cikk is az ő idomításukról szól! Akinek ilyen cicája van, az mindenképpen okosodjon ki, hogy lehet a dominanciájának határt szabni! Harap, karmol, támad a cica? Itt a megoldás!

Spontaneitás

A spontán macskák impulzívak és kiszámíthatatlanok. Lehet, hogy az egyik másodpercben még az öledben fekve dorombol, a következőben pedig a legnagyobb sebességgel rohangál és a függönyt tépi.

Ezek a cicák hasonlóak az ideges macskákhoz, bár viselkedésük kevésbé frusztrált, mint a társaiké. Ennek ellenére érdemes kideríteni, hogy impulzivitásuknak van-e valamilyen külső oka és forrása. A hullámzó viselkedés oka lehet valamilyen zavaró tényező is, ami nyomógombként működik nála, különösen akkor érdemes erre gyanakodni, ha ez a viselkedés korábban nem volt rá jellemző.

Barátságosság

A domináns macskák ellentéte, a cicák barátságossága azt jelenti, hogy hajlandóak más embereket és állatokat is elfogadni a környezetükben, a területükön. Szívesen fogadnak további játszótársakat és valószínűleg ők lesznek az elsők, akik üdvözlik majd a vendégeket is, amikor azok belépnek az ajtón.

Míg egyes macskáknál a barátságosság veleszületett tulajdonság lehet, a legtöbb esetben ez a sikeres szocializáció eredménye. Minél több időt tölt macska más emberek és állatok közelében – különösen fiatal kölyökmacskaként –, annál valószínűbb, hogy inkább barátként, mintsem fenyegetésként tekint majd rájuk.

A kíváncsi macskákhoz hasonlóan azonban a barátságosság nem mindig jó dolog, különösen akkor, ha a macskát kiengedik a szabadba. Egyes állatok valóban fenyegetést jelentenek számukra és egy barátságos macska kevésbé valószínű, hogy még az előtt be tudja azonosítani őket, mielőtt baja esne a találkozásból.

Ne helyezd skatulyába, csak akkor ha ő akar abba beleülni!

Ahogy az embereket se lehet egy kalap alá venni és bizonyos szempontok alapján beskatulyázni, úgy a macskákat sem. Az itt leírt személyiségtípusok a leginkább körülhatárolhatóak és elkülöníthetőek, de egy-egy személyiségtípusba tartozó cica is rendelkezhet más típusba tartozó személyiségjegyekkel.

Ezeket is olvasd el!

10 tipp a macskák szorongásának és stressz-szintjének a csökkentésére!

A cica alapvető szükségletei 8 pontban! Csak ezekkel lehet boldog és kiegyensúlyozott a macskaélet!

A macskák kommunikációja és testbeszéde – Értsd meg mit próbál neked elmondani a cicád!

Minden macskának van kedvenc gazdája! Így választja ki!

Megbízik benned a cicád? 6 jel, amiből pontosan kiderül!