Egészség, gondozás

Az 5 legjobb bolha- és kullancs elleni módszer – Ezeket ajánlják az állatorvosok!

A megelőzés sokkal fontosabb, mint utólag a kezelés – ebben nem csak az állatorvosok, de azok a gazdik is egyetértenek, akiknek már volt részük szélmalomharcban bolhákkal. A bolha- és kullancs elleni szerek útvesztőjében nagyon nehéz eligazodni, számos érv és ellenérvet lehet találni az egyes módszerekkel kapcsolatban. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy ki tudd választani a számotokra legmegfelelőbbet!

Miért KELL  a macskákat bolha- és kullancs ellen védeni?

Ha a cica bolhás, vagy kullancsok telepedtek meg rajta, az számára igen keserves kínt jelent és nem csak az állandó vakaródzás és kellemetlenség miatt kell aggódni, hanem az egyéb betegségek miatt is (fertőzések, allergia stb), melyek ezekkel az élősködőkkel járnak és könnyen kialakulhatnak a cicánál. Járulékos gond az, ha a bolhák átterjednek a közös életteretekre, elszaporodnak a szobában, házban, vagy a kullancs a cicáról átmászik a családtagokra. A megelőzés sokkal fontosabb, mint a védekezés, ezért azoknál a cicáknál, akik kinti életet (is) élnek, elengedhetetlen, hogy a gazdi erről gondoskodjon!

Tévhit, hogy a szobacicákat nem érinti!

A teljes mértékben lakásban/házban tartott szobacicák esetében a megelőzés nem szükségszerű, azonban tévhit, hogy őket nem érintheti a bolhásság, bár hozzá kell azt is tenni, hogy sokkal ritkábban, mint a kinti, vagy vegyes tartású házikedvenceket. A szobacicák esetében a legkönnyebben a gazdi, vagy más háziállat által a lakásba kerülő bolha okozhat galibát, mely a legjobb helyet találja meg a szaporodásra, mégpedig a szobacica bundáját. Egyetlen nőstény bolha naponta 30-50 petét is lerak, melyek néhány nap múlva ki is kelnek. A lerakott peték néhány óra alatt a környezetbe is lepotyognak és szintén kikelnek, így akár nagyon rövid idő is elég ahhoz, hogy elterjedjen és komoly problémát, bosszúságot és fejtörést okozzon az egy háztartásban élőknek.

Találd meg a legjobb módszert a védekezésre és a kezelésre!

A Macskamenta Klub zárt csoportjában név szerint is igyekeztünk a tagokkal összegyűjteni ITT a legjobb termékeket, de a cikkünkben most a legjobb módszereket igyekszünk egy csokorba szedni, hiszen az is nagyon fontos, hogy ebben a kérdésben tisztán lássunk.

Szájon át szedhető bolha- és kullancs elleni szerek

Nagyon sok terméket lehet vásárolni a piacon tabletta formában, létezik olyan is, mely nem csak bolha, de kullancs ellen is alkalmazható. Hatékonyságok vagy nagyon rövid ideig tart, vagy igen csak megkérdőjelezhető. Akinek cicája van, az pontosan tudja, hogy a tabletták beadása a cicák esetében nem mindig zökkenőmentes, vagy trükközést igényel, vagy harcot, de ha még le is tudod valahogy a cicával nyeletni, akkor sem biztos hogy benne is marad.

Bolhanyakörv

A különböző bolhanyakörvek különböző hatékonysággal működnek, bár mellettük szól, hogy hatóanyagaik folyamatosan szabadulnak fel, a bőrön és a szőrzeten szétterjedve fejtik ki hatásukat és ezzel biztosítják a védelmet. Ellenérv, hogy különösen kijárós cicák esetében rendkívül balesetveszélyesek, hiszen fennakadhatnak bárhol és megfulladhatnak. Bármilyen nyakörvet is teszel a cicára, annál alapfeltétel a gyorskioldó mechanizmus, mellyel egyébként a legritkább esetben rendelkeznek a bolha- és kullancs elleni nyakörvek. Ha találsz is ilyet a kínálatban, akkor is fennáll a veszélye, hogy a drágán megvásárolt nyakörvet a cica gyakran el fogja hagyni. A bolhanyakörvek másik kellemetlen mellékhatása, hogy sok cica ezekre a vegyi anyagokra érzékenyen reagál, soknál bőrirritáció, vagy szőrhullás lép fel.

Bolhafésű

Viszonylag kevéssé közismert és használt találmány a macskagazdik esetében és nem is igazán hatékony önálló módszerként. Inkább a bolhával való fertőzöttség jeleit lehet általa gyorsabban felfedezni és az egyéb módszerek kiegészítő megoldásaként szolgál, azzal, hogy keskeny fogai csapdába ejtik a bolhákat, továbbá esztétikai megoldást nyújt, mert összeszedi a bundáról a bolhapiszkot. Az utóbbi a világos, vagy fehér színű cicáknál különösen előnyös és látványos eredményt produkál.

Bolha elleni injekciók

Ha a fertőzöttség olyan mértékű, hogy önállóan nem lehet kezelni, vagy tényleg nagyobb hatékonyságra van szükség, akkor az állatorvos injekció formában segíthet orvosolni a bolhák elleni küzdelmet. Mivel félévente mindössze egy injekcióra van szükség a védelemhez, így talán az egyik legköltségtakarékosabb és hatékonyabb módszer, azonban mint minden másnak, ennek is van hátránya. Az injekció ugyanis a kifejlett bolhákat nem pusztítja el, csak a már lerakott peték kikelését akadályozza, ezért más kiegészítő módszer is szükséges a kifejlett példányok kiírtására és a teljes bolhamentesség elérésére.

Bolha- és kullancs elleni spray-k

Viszonylag rövidtávú és macerás megoldást jelentenek, leginkább olyan cicáknál alkalmazzák, melyeknél a koruk miatt más módszer nem alkalmazható. Alacsony hatékonyságúak és nehézkes a használatuk, mert a legtöbb cica nem tűri, hogy valamit ráspricceljenek. Találhatóak olyan termékek is a piacon, melyek a kullancs és tetvek ellen is megoldást ígérnek, így a komplex védekezés részét képezik.

Bolha elleni cseppek, spot-on készítmények

A legkedveltebb és a legtöbb gazdi által használt módszer, mellyel hatékony védelem alakítható ki a bolhák és kullancsok esetében is. A legtöbb ilyen termék kettős hatású, az összetevői miatt pedig a bolha minden életciklusa ellen alkalmazható, így egyszerre képes elpusztítani a bolhákat a kifejletlen stádiumoktól a kifejlett példányokig. A cica már igen fiatal, néhány hónapos korától alkalmazható és ha az előírások betartásával kerül a cicára, akkor teljesen biztonságos, nem tudja magáról lenyalni. Viszonylag könnyen és észrevétlenül alkalmazható a cica tarkójára cseppentve, így különösebb fejtörést nem okoz a beadása, azonban hátránya hogy a kezelést 4 hetente ismételni kell. A termékek árától és márkájától függően a hatékonyságuk is változó, örök érvényű szabály, hogy a legolcsóbb termékeknek a hatékonyságuk is elenyészőbb, így a közepes árfekvésű termékektől kezdve, az árban a csillagos égig haladva érdemes a vásárláson gondolkodni, ha spot-on készítmények mellett döntesz.

Ezeket is olvasd el!

7 fontos és gyakori ok, amiért a macska folyton nyávog

A macskák számára mérgező növények és mérgezésük fokozatai

10 tipp a macskák szorongásának és stressz-szintjének a csökkentésére!

A cica alapvető szükségletei 8 pontban! Csak ezekkel lehet boldog és kiegyensúlyozott a macskaélet!

A macskák kommunikációja és testbeszéde – Értsd meg mit próbál neked elmondani a cicád!