Egészség, gondozás

Beteg a cicád? Ismerd fel a jeleket!

Egy hazai felmérés szerint a Magyarországon tartott cicák több mint felét soha nem látja állatorvos! Egészen megdöbbentő adat, pedig a kedvencek elhanyagolása nem tartozik a felelős állattartás keretei közé és sok esetben az embert is veszélyezteti.

A cicád gyenge egészségi állapotára és a betegségekre utaló jelek felismerésével és a gyors reakcióval akár az életét is megmentheted! Sokan vannak, akik halogatják a szakemberhez fordulást, melynek oka elsősorban a bizonytalanság és a tájékozatlanság. Nem mindig egyértelmű, hogy mi az a pont, amikor még mi magunk is kezelni tudjuk a cicát és hol van az a határ, amikor mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni. Ezt a tényt a saját tapasztalataink is alátámasztják, hiszen szinte hetente érkezik a Macskamenta Klubhoz olyan levél, melyben a gazdik betegséggel, tünetek felismerésével kapcsolatos tanácsot kérnek. Mivel mi magunk is igyekszünk mindent megtenni a cicatulajdonosok ismereteinek szélesítésére így a Macskabaj rovat cikkein túl most összegyűjtöttük azokat a tüneteket, melyek azonnali állatorvosi vizsgálatot követelnek!

Hányás

Az alkalmankénti hányás a cicák esetében nem meglepő, hiszen a mosakodás során lenyelt szőrszálak elzárják a gyomrot, ezeket pedig így tudják csak eltávolítani. Ha a hányás naponta többször is előfordul, vagy a hányadék epét, vért tartalmaz, haladéktalanul vidd állatorvoshoz, főleg ha melléktünetként hasmenés is jelentkezik! Ilyen esetben a cica könnyen kiszáradhat, a halogatás pedig akár az életébe is kerülhet!

Hasmenés

Egyszeri, lágyabb székletet az elfogyasztott étel minősége is okozhatja, de ha azt veszed észre, hogy egy hasmenéses állapotba került, keress fel egy cicadokit! A diagnózis felállításához szinte minden esetben szükség van székletmintára, hiszen nem csak a kiszáradás veszélye áll fenn, de a kellemetlen tünetet okozhatja parazita, cukorbaj, májbetegség, vagy akár vírusos fertőzés is.

Vizelési problémák

Ha a cicádnak csak nagy erőfeszítések árán sikerül pisilni és közben sokat nyávog, a találgatás és az interneten való keresgélés helyett szintén nagyon fontos, hogy szakemberhez kerüljön. A vizelési problémákat fertőzés, vagy elzáródás is okozhatja, ami a kandúrok esetében különösen veszélyes. Árulkodó jel lehet a betegségre az alom mellé pisilés is, mely vizelettartási problémára, mindemellett pedig betegségre (vesegyulladás, húgykő, ciszta, tumor) is utalhat.

Étvágytalanság

A tünet elég szembetűnő, hiszen az addig mindent bekebelező cica, hirtelen nem fogad el ennivalót, vagy éppen hogy csak eszik valamicskét. Nem feltétlenül kell ebben az esetben rögtön a legrosszabbra gondolni, mert a leggyakoribb esetben fogászati betegség áll fenn, amit könnyebb orvosolni, viszont ha elhanyagolják, akkor súlyos szövődményeket, alultápláltságot is okozhat.

Túlzott szomjúság

Ha hirtelen megváltozik a cicád vízigénye és sokkal többet iszik az átlagosnál, az mindenképpen figyelmeztető jel és nem szabad figyelmen kívül hagyni! A tünet utalhat cukorbetegségre, vesebetegségre, vírusos fertőzésre is.

Vérzés

Talán le sem kellene írnunk, de mégis megtesszük, mert nagyon fontos! A vérzés nem természetes jelenség, ha a cicádnál tapasztalod (bármilyen testrészből, bármilyen mennyiségben) vidd orvoshoz! Egyetlen kivételt képez a tüzelés időszaka, amikor a szeméremtestből általában egy-egy csepp vér eltávozik és ez teljesen természetesnek mondható.

Légzési problémák

Az egészséges cicáknál a lihegésnek, zihálásnak egyáltalán nem szabad hallatszani, így ha ilyet tapasztalsz, irány az állatorvos! A furcsa légzés szív- és tüdőproblémák, vagy allergia jele is lehet, de utalhat vírusos betegségre is.

A legjobb tanács!

Hallgass a megérzéseidre és ha bármilyen eltérést tapasztalsz a cicád addigi viselkedésében, szokásaiban, vagy bármilyen szokatlan tünetet tapasztalsz, keress fel egy állatorvost, kérj tanácsot, nézesd meg! Még mindig jobb, ha egy legyintéssel elküldd, mint ha bizonytalansággal és késlekedéssel veszélyezteted a cicád életét!