Egészség, gondozás

9 ok, amiért a macskád az ágy alá bújik – Bajt is jelezhet!

Mindannyian egyetértünk abban, hogy a macskák számára sokkal jobban megfelelnek az alternatív helyek a délutáni szunyókálás idejére, mint a méregdrága macskaágyak. De mi van akkor, ha egyik napról a másikra megváltozik a cica szokása és egyre több időt tölt el az ágy alatt, ez pedig rendszeressé és már-már szokásossá válik? Figyelj a jelekre, bajt is jelezhet! Milyen okok rejtőzhetnek az ágy alá rejtőzésnek? Mutatjuk!

1. Szorongás

Stresszhelyzetben a macskák hajlamosak kicsi, sötét helyeket találni, ahová elbújhatnak, és a bútorok alatti hely kiváló erre. Ezt különösen akkor alkalmazzák, ha valami megzavarta a megszokott rutinjukat. Érzékenyen reagálnak a háztartásban bekövetkezett változásokrak,  vagy egy olyan eseményre, amit fenyegetésnek ítéltek, ezért elrejtőznek előle.

2. Vendégek

Ha a macskád félénk és bizalmatlan az új emberekkel szemben, elbújhat az ágy, vagy a bútorok alá, amíg a látogatók el nem mennek. A vendégek mindenféle új szaggal (esetleg más állatokkal) és zajokkal érkeznek, amelyek miatt a macskád az ágy alá bújhat, amíg úgy nem ítéli, hogy elmúlt a veszély.

3. Szunyókálás

Csendes, nyugodt, így kiválóan alkalmas a szunyókálásra. Nem is meglepő, hogy időnként igénybe veszik a macskáink azért, hogy zavartalanul pihenhessenek!

4. Kellemes hőmérséklet

A nyári hónapokban ez lehet az egyik leghűvösebb hely az otthonodban, télen pedig lehet, hogy a legmelegebb. Ne lepődj meg, ha a hőmérsékletváltozással, felfedezi magának a cica!

5. Sérülés, vagy egészségügyi probléma

Amikor a cica beteg, vagy fájdalmai vannak, igyekszik eltitkolni hogy problémája van, ameddig csak lehetséges. Ha azt veszed észre, hogy elbújik és mindemellett még más tüneteket, vagy betegség jelét tapasztalod, vidd kérlek állatorvoshoz.

Az állatok sérülés, vagy betegség esetén ösztönösen keresnek egy helyet, ahová elrejtőzhetnek, hiszen ősi vezettetésük az ragadozóként, hogy kiszolgáltatottságukat nem mutassák, mert ők is könnyen prédává, áldozattá válhatnak. Az ágy alatt biztonságot találnak a gyógyuláshoz.

6. Változások a háztartásban

Ha a családban, háztartásban változásokat tapasztalnak, ezeket érzékenyen élhetik meg. Mivel lételemük az állandóság és a rutin biztonságot nyújt nekik, így minden bekövetkezett változásra reagálnak, ennek pedig az is lehet a jele, hogy elbújnak.

7. Vemhesség

Ha a macska vemhes, előfordulhat, hogy az ágy alá bújik, amíg át nem megy a várandósság fészkelő szakaszán. Ez általában a szülés előtt egy-két nappal történik, amikor a vemhes macska biztonságos és nyugodt helyet keres, ahol megszülheti majd a kiscicáit.

8. Gyors, biztonságos menedék

Hirtelen zajok, zivatar, vihar, tüzijáték, vagy bármilyen hirtelen bekövetkező hatás, ami megijeszti. Az ágy alatt biztonságot talál ezek ellen…

9. Új házi kedvenc

Egy új háziállat érkezése is kiválthatja a macskából azt, hogy biztos menedéket keresve az ágy alá bújjon. Semmi esetre se akard kiráncigálni, vagy összeszidni emiatt, hiszen ez csak súlyosbítja a helyzetet. Légy vele türelmes, mert idő kell neki, hogy alkalmazkodni tudjon a változásokhoz.