Egyéb kategória,  Macskatartás, nevelés

Ez az, amit SOHA ne adj a cicának karácsonykor!

Közeledik a karácsony, a meghittség, a szeretet ünnepe, mi pedig igyekszünk megajándékozni mindenkit, aki mélyen befészkelte magát a szívünkbe, természetesen beleértve a macskáinkat is. A gazdik kreativitása határtalan és sajnos sokszor a legártatlanabb meglepetés is halálos lehet…

Mi sem tudunk ellenállni egy-egy szem szaloncukornak, egy-egy szelet csokinak, sütinek és bizony a házi kedvenceink is könnyen megtanulják hogy hol rejtőzik a finomság. Tudtad azonban, hogy a cicák (és a kutyák) számára is a csokoládé és az édesség fogyasztása akár halálos is lehet? Miért? Egyrészről azért, mert ha mindössze egy kockányit adsz a cicádnak, az olyan mintha egy egész táblát befalt volna. A csokoládéfélék legfőbb hozzávalójában, a kakaóban található theobromin nevű alkaloidot az állati szervezet csak rendkívül lassan tudja átalakítani, egy kg testsúlyra eső 100 mg theobormin pedig már halálos is lehet az állatainkra nézve, ráadásul a macskák érzékenyebbek is rá.

Amíg a szervezetben megtalálható az anyag, addig rendesen megdolgoztatja az apró testet, gyakorlatilag úgy hat rá, mint ránk egy dupla adag energiaital, vagy egy nagy bögre erős kávé. A pupillák kitágulnak, fokozódik a vizeletürítés, hatással van a szívizom működésére és az idegrendszerre is. Jelentkezhet hányás, hasmenés, szapora pulzus, súlyosabb esetben pedig komoly rángógörcsök kíséretében kerül a kis beteg az állatorvoshoz és sajnos ilyenkor megesik, hogy már nem lehet segíteni rajta.

A szervezetükre a csokoládé úgy hat, mint a kábítószer. Amíg kisebb mennyiségben, apró kóstolókat kap belőle, addig komolyabb bajt látszólag nem okoz, viszont már egyetlen ilyen jutalomfalat is elég ahhoz, hogy rászokjon. Lehet, hogy soha többet nem fogsz neki adni, de ha valahol kiszagolja, bizony kiszolgálja magát és megdézsmálja. Minden felelősségteljes gazdinak tudnia kell, hogy csokoládét a kisállatoknak adni szigorúan tilos! Míg a kis mennyiség is károkat okoz az emésztésben és felborítja a bélflórát, a nagyobb mennyiség pedig akár halálhoz is vezethet!

Vigyázzunk kedvenceinkre az ünnepek alatt, a csokit, szaloncukrot pedig olyan helyen tartsuk, ahol a cicánk nem férhet hozzá!