Egészség, gondozás

Bogárvadász macskák – Mennyire veszélyes, ha bogarakat eszik a cica?

A macskák szeretnek vadászni, lesni, üldözni és elkapni a zsákmányt. Ha ezt az ősi ösztönt nem tudják a természetben kiélni, akkor alternatívákat keresnek, az egyik ilyen pedig a bogarak levadászása és elfogyasztása. De mennyire veszélyes ez az egészségük szempontjából? Lehet valami baja attól, ha megeszi a bogarakat?

Miért üldöznek a macskák bogarakat?

Az ősi ösztönt már az első bekezdésben is említettük, mindezen túl pedig sokkal szórakoztatóbb egy élő áldozatot kiszemelni és levadászni, mint egy botra kötött tollat üldözni. Valljuk be, azért van különbség. A macskajátékok nem úgy kommunikálnak a cicában élő „belső vadmacskához”, mint egy olyan élőlény, aki kétségbeesetten szeretné megtartani az életét (bármennyire is kegyetlenül hangzik, de a cicákat ez indítja be). Így nem meglepő, hogy szeretnek bogarakra, rovarokra vadászni (jobb híján).

A macskák vadászatának nincs köze az éhséghez…

A legtöbb rovar szinte egyáltalán nem biztosít számukra fontos fehérjeforrást, amire húsevőkként rá lennének szorulva. Bár a túléléshez nagyobb mennyiségű fehérjére van szükségük, a szükséges cukrokhoz pedig elsősorban glükoneogenezis révén jutnak hozzá, ami szintén fehérjét és nem szénhidrátot használ fel a glükóz előállításához, egy-egy rovar elrágcsálása ezt egyáltalán, még kicsi mértékben sem fedezi. A vadon élő macskák más állatok, például egerek, patkányok, madarak és esetenként hüllő vadászatából nyerik fehérjét, de mindaddig, amíg kedvenceinknek megfelelő mennyiségű, alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú minőségi macskaeledelt kínálunk, minden szükséges fehérjét megkapnak, nincs szükségük ennek a pótlására.

A fentiek alapján bátran kiejelenthetjük, hogy a bogárvadászatnak az alapja inkább egy ősi viselkedésminta, nem pedig a macska fizikális igényei. A bogarak üldözése és megevése egyszerre szórakoztató és ösztönös, mivel ezek az élőlények gyorsan mozognak, a macskák agya pedig üldözésre van programozva.

Megbetegítheti a macskát, ha bogarat eszik?

A választ nem tudjuk egyértelmű igenre, vagy nemre szűkíteni, a helyes válasz a kérdésre az „attól függ”. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen bogarat evett meg a cica. A legtöbb esetben a bogarak elfogyasztása ártalmatlan, vagy csak enyhe tüneteket okoz, azonban nem árt az óvatosság!

Általában véve a rovarok lenyelésének veszélye nem túl nagy a macskák számára. Egyes rovarfajták olyan parazitákat hordozhatnak, amelyek képesek gyomorférgekkel vagy más módon megfertőzni a macskákat.

A poloskák a nyávogó barátok gyomor-bélrendszerére is irritáló hatással lehetnek. Hányás és/vagy hasmenés gyakori eredmény. Ha az állapot súlyos, vagy nem múlik el magától rövid időn belül, kérj feltétlenül egy időpontot az állatorvoshoz!

Bizonyos rovarfajták az enyhe tüneteket túl is problémát okozhatnak, például ha macskán élősködnek. Tökéletesen tudjuk, hogy a bolhák galandférgeket hordozhatnak, vagy vérszegénnyé tehetik a macskákat, a kullancsok pedig állatokra és emberekre egyaránt terjeszthetnek betegséget, például macskákra is veszélyes Lyme-kórt. A méhcsípés és a pókcsípés allergiás reakciót is okozhat, amelyet gyakran állatorvosnak kell kezelnie. Bár a fenti esetek igen ritkák és nem feltétlenül állnak összefüggésben az elfogyasztásukkal, de nem árt ha a gazdi óvatos és figyelmes.

A rovarriasztók is veszélyesek!

Általában minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a rovarokat távol tartsuk az otthonunktól, ezért gyakran használunk rovarriasztó termékeket, melyek peszticidekkel hatnak.  Ha lefújunk egy rovart, ezek a mérgek rákerülnek a kis élőlény testére, így a gazdik számára ez is fejtörést okoz: mi a helyzet akkor, ha ilyen rovart fogyaszt el a cica? Mivel a haldokló bogarak kis mennyiségben tartalmazzák ezeket a méreganyagokat, nagy valószínűséggel, maximum csak enyhe tüneteket tapasztalhatsz majd a macskádon.

A helyzet azonban nagyon eltérő lehet akkor, ha egy macska közvetlenül érintkezik egy rovarriasztóval. Ez rendkívül veszélyes és fokozott óvatosságra figyelmeztet, mert könnyen megmérgezheted vele a doromboló kedvencedet. A bajok elkerülése érdekében a legjobb, ha olyan rovarriasztót vásárolsz, ami biztonságos a háziállatok számára.