Érdekességek

A nők és a macskák között bensőségesebb és különlegesebb a kapcsolat! – Tanulmány bizonyítja!

A macskák szeretnek minket! Egy új tanulmány ismét lerombolta azt a sztereotípiát, hogy a macskák hideg, zárkózott állatok és hogy csak önös érdekeik vezérlik őket, ha szeretet mutatnak felénk! Dehogy is, sőt! Az is bizonyosságot nyert, hogy a nők és a cicák között egy sokkal bensőségesebb és különlegesebb kapcsolat jön létre! Nézd csak, ezt mondják a szakemberek!

A cicák viszontszeretnek minket!

Egy új tanulmány lerombolja azt a sztereotípiát, hogy a macskák hideg, zárkózott állatok, amelyek csak táplálékot akarnak gazdáiktól. A tanulmány azt az elképzelést is megerősíti, hogy a nőstények és a macskafélék között különleges kapcsolat van.

A Behavioral Processes folyóiratban publikált kutatás során a tudósok negyvenegy macska és ember családjaik közötti interakciókat figyelték meg, igen hosszú, négy részből álló időszak során. A kutatók feljegyezték a macskák és az emberek minden viselkedését, felmérték személyiségüket, valamint egymásra gyakorolt befolyásukat.

Amit láttak, az nem csak hideg, élelemszerző, érdekek vezérelte viselkedés volt a cicák részéről, hanem valódi ragaszkodás és szeretet a gazdáik felé. A kutatók kölcsönös társas interakciót figyeltek meg, amelyben a macskák és az emberek is jelezték egymásnak, ha simogatásra, babusgatásra vágytak és ez akkor is így történt, ha mögöttes szándék nem volt jelen.

Az egymásra figyelés kölcsönös!

Érdekes megállapítást nyert az is, hogy a cicák nagyobb valószínűséggel reagáltak a gazdik igényeire, ha az ő igényeik is megértésre találtak és válaszreakciókat váltottak ki az embercsaládjuk tagjai között.

A Discovery News beszámolója szerint a macskák kiválóan emlékeznek a kedvességre, simogatásra, becézgetésre és később mindezt viszonozzák is a gazdiknak. Ha a gazdik eleget tesznek a macskák interakciós kívánságainak, akkor azt ők később meghálálják – például ha szomorú a gazdi, vagy beteg, jobban észreveszik, lereagálják.

A női gazdikkal bensőségesebb a kapcsolat

Míg a férfiak is tökéletes kapcsolatot ápoltak a macskáikkal, a kutatók több interakciót tapasztaltak a nők és bársonytalpúak között, és úgy vélik, hogy a macskák nagyobb valószínűséggel és bizalmasabban közelednek a nőkhöz, mint a férfiakhoz. A hölgyeknek előbb ugranak az ölükbe, bújnak hozzájuk, vagy dorombolnak nekik, így velük a kapcsolat is bensőségesebb lesz. Manuela Wedl, a Bécsi Egyetem kutatója a Discovery Newsnak is alátámasztotta, hogy a nők macskáikkal való kapcsolata „intenzívebb”, elmélyültebb.

Ilyenek a macskát szerető emberek a pszichológusok szerint

A jelenlegi kutatás eredménye összecseng a pszichológusok véleményével, akik a macskaszerető emberekről készítettek felmérést. Az Austinban lévő Texasi egyetem tanulmánya szerint nagyon sokminden kiderül az ember személyiségéről azalapján, hogy milyen állatért rajong, így a macskagazdik tulajdonságai is górcső alá kerültek, ITT bővebben is olvashatsz arról, milyenek is vagyunk valójában, milyen kifejezett tulajdonságokkal rendelkezünk macskaimádóként!