Egészség, gondozás

7 jele annak, hogy macskád cukorbetegségben szenved

Macskagazdiként azt szeretnénk, ha a kedvenceink egészségesek, kiegyensúlyozottak legyenek, így minél többet tudunk a macskafélék gyakori betegségeiről, annál előbb felismerhetjük, ha baj van és nagyobb hatékonysággal kezdődhet meg gyógyulási folyamat is. Sok macskát érint a cukorbetegség, ami ugyanolyan alattomosan támadja meg a cica szervezetét, mint ahogy az emberét. Elsősorban az idős macskák érintettek, de nem megfelelő táplálás esetén fiatalabb cicákat is érint.

A macskák cukorbetegségének fajtái

Az emberekhez hasonlóan a macskáknak is kétféle cukorbetegsége lehet , az I-es és a II-es típusú . Az I. típus azt jelenti, hogy a macska szervezete nem termel elegendő inzulint, a II. típus pedig azt, hogy a macska szervezete nem reagál megfelelően a termelt inzulinra. A doromboló barátaink nagyobb valószínűséggel szenvednek II-es, mint I-es típusú cukorbetegségben.

Míg a cukorbetegség gondolata ijesztő lehet, az állatorvosok speciális kezelést és tanácsot is adnak a kezeléséhez és a betegséggel kapcsolatos klinikai tünetek enyhítésére, mellyel a cukorbeteg cicák is teljes életet élhetnek. Cikkünkben segítünk felismerni a betegséget azáltal, hogy megosztjuk veletek azt a 7 jelet, amelyek a macskák cukorbetegségére utalnak.

1. Gyakori vizelés

Ha kedvenced gyakrabban megy vécére az átlagosnál, vagy sokkal több folyadékot kezd el inni, akkor mindenképpen érdemes egy kivizsgálást kérni az állatorvostól. A cukorbetegség kialakulása ugyanis fokozott szomjúségérzetet okoz, a fokozottabb vízfogyasztás pedig gyakori vizeletürítést.

2. Letargia, gyengeség

A fenti tünet számos más betegség velejárója is lehet, azonban ha a korábban élénk macska hirtelen letargikus és gyenge lesz, emelett pedig a cukorbetegség más tünete, például az előbb említett fokozott vízfogyasztás is fennáll, az erős gyanúra ad okot, hogy cukorbetegséggel állunk szemben. Figyeld meg a cica járását, fontos lehet azt is felismerni, hogy a cica gyakran nehezedik-e a hátsó lázaira, vagy időnként megbotlik-e járás közben, mert ezek szintén cukorbetegségre utalhatnak.

3. Étvágy változás

A szokásosnál többet, vagy jóval kevesebb ételt fogyasztó macska is lehet cukorbeteg és bár számos tényező befolyásolja egy cica étvégyát, nem szabad kockáztatni a kedvenced egészségét azzal, hogy azt gondolod, majd javulni fog ez az állapot. Figyeld meg, hogy más tüneteket is produkál-e és ha rövid időn belül nem változik a helyzet, esetleg a listánkban lévő egyéb dolgokat is tapasztalsz, vidd el egy kivizsgálásra.

4. Gyors súlyváltozás

A gyors fogyás, vagy súlygyarapodás a cukorbetegség gyakori jele a macskáknál. Minél túlsúlyosabb egy cica, annál valószínűbb, hogy gond van az inzulinháztartásával.

5. Hányás

A hányás nyilvánvaló jele annak, hogy egy cica beteg, de ez a tünet súlyos cukorbetegség esetén is megfigyelhető.

6. Alomgondok

Ha egy macska hirtelen, minden különösebb ok nélkül felfüggeszti az alom használatát, azt jelentheti hogy kényelmetlenül érzi magát, beteg és előfordulhat hogy a gyengeség, vagy a letargia megnehezíti az illemhely elérését. Bár az alomgondokat a legtöbben stressz hatásának tulajdonítják, cukorbetegség jelenlétére is utalhat.

7. A játék iránti érdeklődés hiánya

Ha a cicád egyébként szeret játszani, de hirtelen közömbössé válik számára minden szórakoztató elfoglaltság, akkor érdemes felkeresni egy állatorvost és konzultálni vele. A cukorbetegség alattomos és sokszor produkál olyan tüneteket, melyeknek látszólag nincs köze a betegséghez, az egyik ilyen például az, ha a macska személyisége hirtelen megváltozik.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod, az első lépés az, hogy keress fel egy állatorvost, aki megvizsgálja a cicát és elvégzi a szükséges teszteket.   Bár a cukorbetegség súlyos állapot, ha időben észreveszed és reagáltok rá, az életmódtól és a betegség stádiumától függően még van esélye a cicának az egészséges életre.  Megfelelő kezelés mellett sok macska ugyanolyan kényelmesen és boldogan éli le élete hátralevő részét, mint a cukorbetegséggel nem érintett társaik.