Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

10 dolog, ami miatt megéri cicát tartani és imádni

Miért jó macskát tartani és miért éri meg szeretni? Egy mondatban is össze tudom foglalni a választ: “mert csak”. Ettől azonban sokkal nyomósabb érveket is össze tudtam nektek gyűjteni, melyeket egytől egyik a valóság (és Milly cicám) ihletet.

#1. A macska szabad állat és Te is szabad vagy mellette. Ha cicát tartasz, akkor pontosan tudod, hogy nem hajtja igába a fejét, saját törvényei vannak, de cserébe neked sem kell külön trükköket bevetned, hogy ha néhány szabad órát szeretnél magadnak. Rendben van, hogy bizonyos szinten megszűnik az intim szférád, viszont ha alszik, akkor nagyon alszik és akkor Te szabad vagy (feltéve ha ezt a tevékenységet nem valamelyik végtagodon, vagy a mellkasodon folytatja).

2#. A macska terápiás háziállat, dorombolása felér egy varázslattal, egyedi és különleges. A kutyád soha nem fog dorombolni, se a papagájod, sem az aranyhalad. Mondjuk ők nem fognak hajnal háromkor sem a fejeden nyargalva játékot követelni, de a macskák már csak ilyenek. Így szeretjük őket.

3#. A macskáknak nem kell külön programot szervezni ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Elég elöl hagynod egy ping-pong labdát, egy gombolyagot, vagy bármilyen apró, csörömpölésre és pofozgatásra alkalmas tárgyat, esetleg néhány kábelt, amit elrágcsálhat és ő boldogan lefoglalja magát.

4#. Szeretete jeléül apró ajándékokkal lep meg. Benti macskaként legyet, bogarat, ha az udvaron is garázdálkodik, akkor jó esetben szöcskét, rosszabb esetben egér-, vagy madártetemet. (Hahó, kétlábú cicagazdik! Ugye a felelős állattartást és a védett élőlények értékét ennél a pontál már nem kell említenem?)

5#. Egy macska úgy tudja kifejezni az ember iránti rajongását, hogy mindeközben elegáns és távolságtartó marad. Nem kezd el eszeveszett száguldásba, ugrálásba, lihegésbe, mégis annyira szerethető, hogy elolvadunk tőle…

6#. Egy macska mindig megérzi ha gondod, bajod van, legyen szó fizikai-, vagy lelki fájdalomról. Ha a szíved fáj, hozzád simul és dorombol, ha a hasad görcsöl, rád fekszik és melegíti. Sorolhatnám tovább, de hát macskás vagy, pontosan tudod miről beszélek.

7#. A macska tökéletes tanár. Feladja a leckét és számon kéri a tanultakat. Ugye Te is tudod hogy melyik alutasakost szereti és hogy mit csinál, amikor azt szeretné elérni, hogy a tányérjába kerüljön? Meg is teszed neki? Látod? Máris idomítva vagy!

8#. Egy cica rendszert visza az életedbe és nem kell soha többet ébresztőt beállítani a telefonodon. Az órát nem ismeri és a fene se tudja, hogy a széljárásból, vagy a pocakja korgásából tudja, de atomóra pontossággal képes minden reggel ugyanabban az időpontban ébreszteni, enni kérni, vagy elvégezni a dolgát ott, ahová a királyok is gyalog járnak.

9#. Ha van cicád, akkor neked a Simon’s Cat és a Garfield nem csak egy mese, hanem a valóság. Őszintén átérzed a legtöbb jelenetet, sőt sokszor élesben át is éled.

10#. Egy cica mellett megtanulod, hogy soha nem indokolatlan a telefonodon a memóriabővítés, mert annyi képet és videót készítesz róla, hogy a legtökösebb instaceleb is megirigyelné a repertoárodat. Persze nem kell minden cicának külön Instagram profil, gyere és töltsd fel a Macskamenta csoportba, mi mindig szívesen fogadjuk és jókat mosolygunk rajta! Nyugi, nincs felső limit! 😉