Egészség, gondozás,  Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

4 vitathatatlan tény, amit a macska lelkéről tudnod kell!

Bármennyire is szuverén állatok, sokszor távolságtartóak és kiismerhetetlenek, a macskák igen érzékenyek és sérülékenyek. Cicagazdiként ezeket a tényeket, mindenképpen érdemes tudnod a cicalélek rejtelmeiről!

#1. A magány nem csak az embereknek fáj

Az a tévhit terjedt el az emberek körében, hogy a cicák nagyon jól bírják az egyedüllétet és nem gond az sem számukra, ha hosszú órákra magukra vannak hagyva. Részben persze ez igaz, viszont fontos ismerni azt a 2020. áprilisában publikált kanadai tanulmányt (Carolyn J. Walsh, Memorial University of Newfoundland), mely szerint 10 cicából 1 szinte biztos hogy a szeparációs szorongás valamelyik tünetét produkálja, ha magára van sokáig hagyva és mindezt leginkább akkor, ha nem volt kellően hozzáférhető játéka, lezárták előle a ház, vagy lakás egy részét, vagy akik mellett nem volt másik házikedvenc. A tünetek között a panaszos nyávogás, az alomhasználat hanyagolása, az agresszió, a szorongás és a lehangoltság volt megfigyelhető.

#2. A gazdi lelkének jóléte, a cica egészségének záloga is

A gazdi lelki állapota kihatással van a cica egészségére is. Egy 2019-ben végzett kutatás  tanulsága szerint azok a cicagazdik, akik érzelmileg labilisebbek, jellemző rájuk a kedélyállapot hullámzás és gyengébbek a megküzdési képességeik, azoknak a cicái is rosszabb egészségügyi állapotban vannak, gyakrabban szenvednek túlsúlytól, vagy mutatnak agresszív, szorongásos tüneteket. Köztudott, hogy a cicák nagyon érzékenyek, könnyen megérzik, hogy ha valami nincs rendben a gazdival. Ha fenti tény és a tanulmány összefüggéseit vizsgáljuk és elhisszük, hogy a lelki tényezők kihatással vannak a fizikai állapotra, simán alátámasztható a kutatás még cicagazdi szemmel is.

#3. Az ember tényleg igazi cicamami/cicapapi

A macska ugyanúgy képes kötődni a gazdájához, mint a kisgyermek az anyukájához. A kijelentés alátámasztására szintén egy kutatási eredményt kell felhoznom, melynek során először gyermekeket vizsgáltak az anyukájukkal, majd ugyanebben a szituációban a ciccákat a gazdájukkal. A kutatók 20 percen át figyelték az alanyokat, ahol a gyerket (és a cicát), az anyuka (és a gazdi) hol egy idegennel, hol pedig egyedül hagyta. Abból, ahogy a gyerek (és a cica) reagál az idegen felügyeletre, az egyedüllétre, majd arra ahogy az anyuka (és a gazdi) visszatér, következtetni lehet a kettőjük kapcsolatára. Bebizonyosodott, hogy a fenti szituációban mindkét párosnál nagyon hasonlóak a reakciók. A cicák esetében 65% biztonságosan kötődött, aktívan és lelkesen kereste a visszatérő gazdi társaságát és a jelenlétében bátrabb, felfedezőbb és nyugodtabb viselkedést tanúsított, akár csak a gyermekek jelentős többsége az anyukája társaságában.

#4. Már igen korán eldől a dolog…

Hogy jófej és barátságos legyen egy cica, már egészen pici kölyökkorban eldől. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon a születést követő 2-7. hét között hozzá kell szoknia az emberek közelségéhez, érintéséhez. Azok a cicakölykök, akikkel napi negyven percet aktívan foglalkoztak, játszottak, sokkal barátságosabb, bújósabb és békésebb cicák lesznek, mint azok, akinek mindössze napi 15 perc játék jutott a gazdival. Azon is sok múlik, hogy ki az a személy, aki kölyökkorban társasága és játszótársa lesz a cicáknak, hiszen minél több ember, családtag foglalkozik velük, lehetőleg nők, férfiak és gyerekek is vegyesen, annál kedvesebb és stabilabb személyisége lesz a cicának.

Ezeket a cikkeket se hagyd ki!

25 fantasztikus tény, hogy jobban megértsd a cicádat!

30+1 hihetetlen tény a macskákról!

10 kép, ami bizonyítja, hogy a macskák a világ urai

Szeret a cicád? Íme 15 jel, ami bebizonyítja, hogy igen!