Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

A macskák védőoltásai – kötelező és ajánlott védőoltások és a cicák életkora szerinti oltási program

A cica családtag, az egészsége pedig ehhez mérten kifejezetten fontos tényező, így mindenképpen érdemes tájékozódnunk, tudnunk és követnőnk azt, hogy milyen macskák számára kötelező- és ajánlott védőoltásokkal és milyen oltási rend betartásával őrizhetjük meg az egészségét, tehetjük teljesebbé és védetté az életét.


A legtöbb gazdi egyértelmű meggyőződése, hogy a macska nem haszonállat, hanem családtag és mint ilyen megérdemli azt, hogy ehhez illő gondossággal és odafigyeléssel kezeljük, különösen akkor, ha az egészsége a tét. A védőoltások nagyon fontos részét képezik ennek az odafigyelésnek és az egészséges életnek. Nagyon sokan tájékozatlanságból fakadóan nem járnak el kellő gondossággal az oltások tekintetében. Hogy ne kelljen számos helyről összevadászni az információkat, egy csokorba gyűjtöttem a kötelező- és ajánlott védőoltások tudnivalóit, hogy milyen betegségek ellen javasolt és lehetséges a védelem, illetve hogy milyen életkorban, milyen védőoltásokat kell a cicának megkapnia.

Hogyan hatnak a macskák számára beadott védőoltások?

A macskák védőoltásával sokféle, akár életveszélyes fertőző betegséget előzhetünk meg. A vakcinában lévő gyengített vagy elölt kórokozók aktiválják a szervezet saját védelmi rendszerét és ezáltal a szervezetben ellenanyagok képződnek az adott betegség ellen. Ezek az ellenanyagok védik majd meg a fertőző betegségek ellen a szervezetet, amikor az újra találkozik vele. Ezt az állapotot nevezzük immunitásnak, vagyis védettségnek.

Az immunrendszer a születéskor még viszonylag fejletlen, ekkor még anyától kapott ellenanyagok védik a fiatal cicát. A védekezés alapvető elemei az ellenanyagok, amik olyan fehérjék melyek a vérben keringve a szervezetet megtámadó idegen anyagokat (pl: vírusokat, baktériumokat) felismerik és elpusztítják.

A születés előtt a méhlepényen keresztül vagy az anyatejjel megfelelő mennyiségű ellenanyagot vesznek fel az anyától. Ezt a passzív immunitást nevezzük anyai- vagy maternális immunitásnak. Ezen anyai ellenanyagok kb. az élet 7-8. hetéig megfelelő mennyiségben vannak jelen a vérben, ezután szükséges elkezdeni a cicák oltási sorozatát, hogy mikorra a maternális immunitás csökken, a vakcina már kifejthesse hatását.

Ahhoz, hogy ez a védelem biztosan kialakuljon, a kölyök állatok egy oltás sorozatot kapnak, majd évente, egyes betegségek ellen kétévente újra kell őket oltani.


Milyen macskabetegségek ellen létezik védőoltás?


Macska panleukopenia

Macskák, állatkerti nagymacskák, illetve vadon élő macskafélék bélgyulladással lezajló fertőző betegsége, amelyet nagyfokú ragályozó képesség és kifejezett fehérvérsejt fogyás jellemez, elhullással járó megbetegedés.


Macskák fertőző légzőszervi megbetegedése

Macska herpes- és calicivírus, macskanátha néven is ismert. Lázas, általános tünetekkel és felső légutak gyulladásával járó, nagy ragályozó képességű fertőző betegsége. A vírus iránt eddigi ismereteink szerint csak a házimacska fogékony.

Macska leukózis (FeLV)

Idülten lefolyó vérképző- és immunrendszer megbetegedésével és az esetek egy részében daganatok képződésével járó vírus okozta fertőző betegsége.


Macska fertőző peritonitise „FIP” (hashártyagyulladása)

Vírus okozta betegség, amely klinikai tünetekben csak fertőzött állatok egy részében jelentkezik, de ilyenkor következetesen halálos kimenetelű.


Veszettség

Heveny lefolyású, vírus okozta agy- és gerincvelő-gyulladás, amely emlősökben, beleértve az embert is, a klinikai tünetek megjelenését követően rendszerint halálos kimenetelű.


A macskák kötelező és ajánlott oltási programja

Az állatorvossal kidolgozott oltási programnak igazodnia kell a macska lakóhelyének és életmódjának jellemzőihez!

 • 8-9 hetes korban: macskavész, macskanátha kombinált oltás (tartalmazza a fertőző orr- és légcsőgyulladás, calicivírus okozta nátha, panleukopenia, macskaleucosis, chlamidiosiselleni védőoltást egyben)
 • 12 hetes korban: kombinált oltás ismétlése
 • 14 hetes korban: veszettség,
 • 16 hetes korban: leukosis I,
 • 18 hetes korban: leukosis II,
 • 20 hetes korban: FIP I,
 • 22 hetes korban: FIP II.
 • Évenkénti ismétlődő oltások:
 • Kombinált oltás
 • Macska leukosis
 • Fertőző hashártyagyulladás FIP
 • Veszettség elleni oltás

  A javasolt védőoltások között szerepel még a Microsporiasis elleni védőoltás, ami a bőrgombásodásra hajlamos illetve a betegség tüneteit mutató macskáknál javasolt. Beadási időpontja az állatorvossal való egyeztetést követően alakítható ki.

Védőoltások és ivartalanítás kapcsolata

Fontos tudni, hogy az ivartalanítással nem csak a felesleges szaporulatot előzzük meg, hanem a cicánk egészségére is jótékonyan hat, hiszen az ivartalanítás által csökken az esélye annak, hogy elkapja a macskák fertőző immunhiányos betegségét, akárcsak a kint tartott cicák esetében a marakodással, területvédő- és párzási harccal terjedő többi betegség előfordulását. Bár meggyőződésünk, hogy a lakáson, házon belül tartott cica van a legnagyobb biztonságban, fontos tudni, hogy kinti tartás esetén az ivartalanítással a fentieken túl a macskák kóborlási hajlama is jelentősen csökken, ezért kiemelten fontos, hogy fél éves kor után mindenképpen ivartalanítsd a cicádat.

LEGYÉL TE IS VIP TAG! 

Hasznosnak találtad a fenti cikket? Kattints és gyere a VIP tagok közé, akik hetente megkapják azokat a legfrissebb tartalmakat, melyek nélkülözhetetlenül fontosak a felelős cicagazdik számára!
=>http://eepurl.com/hnfAQL

Brigi & milly cica