Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

Vitaminok- és ásványi anyagok a macskák életében – Ezekre figyelj oda a táplálkozásuknál!

Mint minden élőlénynek, a cicáknak is szükségük van ásványi anyagokra. Egyrészről azért, mert fontos szerepet játszanak a test vázának, azaz a csontrendszernek a felépítésében, másrészről pedig nélkülözhetetlenek a különféle élettani- és anyagcsere szabályozó folyamatokban és a belső szervek egészséges működésében is.

Minden szükséges tápanyaghoz hozzájut? Mire figyeljek?

Az ásványi anyagokat a táplálkozás szempontjait figyelembe véve az alapján tudjuk elsősorban csoportosítani, hogy milyen mennyiségben vannak jelen és mennyire szükségesek a szervezet működéséhez. A makroelemekből van jelen a legtöbb, mikroelemekből kevesebb, a nyomelemek pedig csak nyomokban fellelhetőek.

Az emlősök, közöttük a cicák szervezete is képes arra, hogy az emésztés során bizonyos anyagokból csak akkora mennyiség szívódjon fel, amennyire adott élettani állapotban szükség van (pl. vízben oldódó vitaminok), ha pedig valamelyik elemből túl nagy mennyiség kerül a szervezetbe, az a vizelettel vagy bélsárral kiürül. A táplálkozásuknál a makro-, mikro- és nyomelemek esetleges túlsúlya nem okoz problémát, tulajdonképpen észre sem veszi a gazdi és nincs is szükség a nyomon követésre. A megfelelő, jó minőségű macskaeledelek, teljes értékű macskatápok etetése esetén egészséges macskában mikro- és nyomelem hiány igen ritkán szokott előfordulni, de ha mégis akkor valamilyen felszívódási zavar állhat a háttérben. Ilyenkor alkalmanként, nem túl nagy mennyiségben, kiegészítésként adva többnyire javítja a szervezet ellenálló képességét, szőr és a bőr állapotát.

Minden cicánál fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a minőségi eledelek biztosítására, mert ez az egyik alapfontosságú elem ahhoz, hogy minden, számára szükséges anyaghoz hozzájusson a szervezetük. A macskakölyköknél, mivel a fent említett szabályozó mechanizmus csak 3-4 hónapos korra fejlődik ki maradéktalanul, fokozottabb odafigyelést igényel a megfelelő táplálás.

CICAVITAMINOK

TTÁBLÁZATBA RENDEZVE AZ ÖSSZES MIKRO-, MAKRO- ÉS NYOMELEM, ÁSVÁNYI ANYAG ÉS VITAMIN! 
Tudd meg hogy milyen szerepük van a cicáink életében, milyen tüneteket okoz a hiányuk és hogy milyen forrásból pótolhatóak! 

Nem mindegyik cicánál ugyanaz és ugyanannyi! Ezt vedd figyelembe!

A macskák ásványi anyag iránti szükséglete nagymértékben változik nem csak a koruk, de az életmódjuk alapján is. Teljesen más szükségletei vannak egy kölyök macskának, egy kijárós-, vagy lakásban tartott cicának, a legfontosabb azonban mindegyiknél az, hogy kiegyensúlyozottságra törekedjük az eledelek kiválasztásánál és mindig figyelembe vegyük a speciálisan igényeiket.

A lakásban tartott cicák vitamin- és táplálékkiegészítő igénye jóval magasabb, mint a kijárós társaiké, hiszen a kijárós macskák a tücskök, bogarak és fűfélék rendszeres fogyasztásával a természet multivitaminját ösztönösen magukhoz veszik, továbbá ezekből pótolják a növényi rostokat és a nyomelemeket, melyeket így elegendő mennyiségben bevisznek a szervezetükbe.

Azok a cicák, akik a zárt tér kényelmét és legfőképpen biztonságát élvezik, mindenképpen fontos a magas minőségű nedves- és száraztápok mellett az egyéb kiegészítő táplálékok biztosítása is. A természetes növényi rostokhoz, ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz a cicafű juttatja leginkább hozzá, amit előszeretettel rágcsálhat, élvezeti értéke mellett pedig erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést és gátolja a szőrlabda képződést. Természetesen a szőroldó paszták (malátapaszták), vagy macskafű tabletták is hozzájárulnak a szőroldáshoz és az egészséges emésztéshez, de korántsem úgy és annyira, mint természetes valójában a cicafű. Milly cicámnál mindkettő alkalmazzuk, hosszú szőrű perzsa macskaként számára így a legoptimálisabb és legideálisabb.

Vitaminokhoz a cicák az egészséges és kiegyensúlyozott táplálás során ugyanúgy hozzájutnak, különösen ha az eledelüket kiegészítve ezeket a lehető legtermészetesebb módon, pluszban is biztosítjuk számukra. Mivel a vitaminok esetében a túladagolás ugyanolyan veszélyes lehet, mint a hiányállapot, ezért a mesterséges, cicák számára kifejlesztett multivitaminokkal és táplálékkiegészítőkkel mindig körültekintően kell bánni, csak végső esetben alkalmazni és a használati utasítást és adagolást gondosan be kell tartani. Maradj inkább a cicafű mellett!

Biztosíts mindig friss macskafüvet a kedvencednek, ez a legegyszerűbb, legtermészetesebb és legolcsóbb módja annak, hogy a táplálkozást kiegészítve minden hasznos anyaghoz hozzájusson a szervezete!