Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

A kötődés titka a macska és a gazdi között

Ha macskák és a gazdáik között igazi kötődés alakul ki, az egy olyan különleges és mély kapcsolatot is feltételez, melyben a bizalom feltétlen. De mi a titka ennek a kötődésnek és vajon a kialakulásának mik a feltételei? Hogyan alakul ki és hogyan tartható fenn? A harmonikus kapcsolat kialakításához és a feltételek nélküli bizalom eléréséhez most összegyűjtöttünk nektek néhány tippet!

A macskák és a gazdik közötti kötődés jelentősége

A macskák és a gazdik közötti kötődés kialakulása fontos dolog, hiszen nem csak mély és harmonikus kapcsolatot teremt, de bizalmat és biztonságot is jelent. A kialakult kötődés a gazdival hozzásegíti a cicát, hogy biztonságban érezze magát, ezzel együtt csökkenti a felgyülemlett stresszt és növeli a bársonytalpú érzelmi jólétét. Mit jelent ugyanez a kötődés a gazdinak? Elsősorban boldogságot és társaságot, de nem feledkezhetünk meg a dorombolás gyógyító hatásáról, a valakiről való gondoskodás jóérzéséről, a melegségről, törődésről és a feltételek nélküli érzelmekről sem.

Hogyan alakul ki a kötődés a macska és a gazda között?

A kötődés kialakulása függ a cica és a gazdi személyiségétől is, illetve a bársonytalpú korától, múltjától. Van, hogy azonnal megtörténik a csoda, van, hogy lassabb és munkával teli folyamat előzi meg. A rendszeres és pozitívan ható élmények, mint például a közös játék, a simogatás és a gondoskodás, mind, mind segítenek a kötődés kialakulásában és egyre mélyebbre fűződésében. A kölcsönös bizalom és a megfelelő kommunikáció is fontos szerepet játszik ebben.

A macskák szeretetnyelve: Hogyan fejezik ki a macskák a szeretetüket?

Ahogy az embereknek, úgy a macskáknak is megvan a külön szeretetnyelvük, mellyel különböző módokon fejezik ki a szeretetüket. Minden macskának van egy szeretetnyelve, melyet hangsúlyosabban használ, lehet ez például a dorombolás, a fej odadörzsölése, a nyalogatás, bújás, vagy a halk nyávogás, de ha megismerted már a macskádat, biztos be fogod tudni azonosítani. Milly cicámnál például a dorombolás és egy érdekes nyávogós hang, amit semmivel sem tudunk összetéveszteni. A macskák szeretetnyelve egyedi lehet, de fontos megfigyelni és megérteni a jelzéseit, hiszen csak így tudunk rá megfelelően reagálni.

A gazdik szerepe a kötődés erősítésében

A gazdiknak fontos szerepük van a kötődés erősítésében, mert Te vagy az, aki elsősorban hatást tud gyakorolni a cicád viselkedésére. A rendszeres gondoskodáson túl, ami magába foglalja az etetést, itatást, alomtakarítást, a játék és a simogatás is a rangsor elejére kerül. Ezek mind hozzásegítenek ahhoz, hogy elmélyüljön a kötődés. Jogos a kérdés: mi még? Hiszen az előbb felsoroltak alap dolognak számítanak. A türelem, a szeretet és a megértés is kulcsfontosságú, valamint a hogy a cicád egyéni igényeit és jellemét figyelembe vedd és tiszteletben tartsd.

A macskák bizalmának megszerzése

Hogyan építsünk kölcsönös bizalmat ott, ahol ez látszólag nem lehetséges? Türelemmel. A macskák bizalmának megszerzése időt és türelmet igényel és apró lépésekben, lassan egyszercsak elkezd feloldódni a feszültség és a távolságtartás, vagy legalább is kialakul egy olyan szeretetnyelv, mely a cicának is komfortos és kielégítő. Fontos, hogy a cicának biztosítva legyen a saját tere és mindig hagyd hogy ő kezdeményezze a közeledést. A pozitív megerősítés, a jutalmazás és a következetesség segít a bizalom kialakításában. Fontos, hogy tiszteletben tartsd a macska határait és figyelj a testbeszédére.

A játék és a kötődés kapcsolata

A közös játék egyrészről kielégíti a szobacicák vadászösztönét és elűzi az unalmat, de segít a kötődés erősítésében is a cica és a gazdi között. A játék során a macska kifejezheti természetes ösztönét, melyet őseitől máig hordoz és közben kötődni is kezd a gazdához, hiszen a közös mókázás nagyon szórakoztató! A játék során a kettőtök közötti kölcsönös figyelem és interakció révén egyre erősebbé válik a bizalom és a kötődés.

A macskák és a simogatás: a szeretet egyik nyelve

Említettük, hogy a cicáknak többféle szeretetnyelve is van, de szinte mindegyik imádja a simogatást, ami mind közül az egyik legfontosabb. A megfelelő simogatás segít a kötődés mélyítésében és a stressz csökkentésében és ez nem csak a cicára, de a gazdira is igaz. Fontos azonban, hogy figyeld a macska testbeszédét és ismerd a reakcióit, mert így könnyebben rálátsz majd arra, hogy hol és hogy érdemes őt simogatni. A megfelelő simogatás helye és intenzitása macskánként változhat, Milly például azt szereti, ha a hátán és a faroktőnél van simogatva és vakargatva. Itt olvashatsz az 5 legjobb helyről a macska testén, ahol imádja ha simogatják!

A macskák és a gazdik közötti jelzések és a reakciók fontossága

A macskák és a gazdik közötti kommunikáció kulcsfontosságú a kötődés erősítésében, viszont meg kell értenünk azt is, hogy ezt a kommunikációt milyen formában teszi. A macskák jelzéseket küldenek felént, a testtartásukkal, hangukkal és időnként illatokkal is. Fontos, hogy megértsd ezeket és megfelelően reagálj rájuk, ha pedig nem igazán érted, hogy mit szeretne veled közölni a cica EZT a cikket olvasd el, ami gyakorlatilag egy szótár a bársonytalpú kedvenceinkhez. A kölcsönös kommunikáció segít a bizalom és a kötődés kialakításában.

A macskák és a gazdik közös rutinja, a mindennapi tevékenységek ereje

A macskák számára a napi rutin biztonságot nyújt, a mindennapi tevékenységek pedig emellett a kötődés erősítésében is szerepet játszanak. A rendszeres etetés, a játék, a simogatás és a pihenés közös időt jelent a macska és a gazda számára, ha ezek pedig mindig ugyanazokon a napokon, időben történnek, akkor a rutin a biztonság és a stabilitás megteremtésében segít és erősítik a köteléket cica és gazdi között.

A kötődés fenntartása: hogyan ápold és erősítsd a kapcsolatot hosszú távon?

Ha már kialakult a kötődés, fenn is kell tartani, lehetőleg hosszú távon. Amennyiben az előző pontokban adott tippekre odafigyelsz, ez korántsem nagyon nehéz művelet, hiszen pontosan ugyanúgy kell eljárnod a fenntartásában is, mint a kialakításában. Egyedi és különleges lesz ezek által a kapcsolatotok a figyelem, a gondoskodás és a szeretet ereje pedig a legnagyobb támaszod lesz abba, hogy ez meg is maradjon és boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban éljétek az életeteket.