Egyéb kategória,  Macskatartás, nevelés

Ünnepi stressz és a macskák: tippek, hogy cicád nyugodt maradjon karácsonykor is

Az ünnepi készülődés, a ház feldíszítése, a fenyőfa csillogása, a díszek csilingelése és a rokonok látogatása bármennyire is szívetmelengető és várakozással teli, a legtöbb cica számára ugyanolyan stresszfaktort is jelent.

Emlékszem a sok évvel ezelőtti első cicás karácsonyomra, ahol nem csak díszek törtek, macskák bújtak, de az idegeim is pattanásig feszültek, mert egyáltalán nem voltam felkészülve arra, hogy ha egy szőrmók négylábú is a család tagjává válik, akkor bizony sokkal több dologra oda kell figyelni az ünnepi készülődés alatt.

A cicák viselkedése és az ünnepek alatti változások elfogadása nagymértékben függ a kiskedvenc személyiségétől és temperamentumától. Arra mindenképpen számítani kell, hogy az ünneppel járó készülődés a cicát is kíváncsivá teszi és mindig talál majd olyan dolgot, ami leköti a figyelmét, amit megrághat, amire felmászhat, amit összetörhet stb… Ha folyton tiltásba ütközik, illetve érzi a te feszültségedet is, ő is sokkal nyugtalanabb és zavartabb lesz. Segíts neki inkább azzal, hogy cicabiztossá teszed a karácsonyt! Elárulok néhány tippet!

Tűlevelek, mérgező növények

A karácsonyfa tűleveleinek rágcsálása előkelő helyen szerepel a cicák körében, viszont kicsit sem tesz nekik jót, ha ezzel tömik a pocakjukat. Az ünnepek alatt kiemelten fontos, hogy legyen a kedvencednek macskafű kikészítve, ezzel megelőzheted hogy olyat rágcsáljon, ami nem igazán a fogára való. Tájékozódj, hogy milyen növények a mérgezőek számára és lehetőleg kerüld, hogy elérje őket, vagy hogy lehetősége legyen elfogyasztani. A mikulásvirág, ami ilyenkor a legtöbb helyen dekorációként szerepel, kiemelten veszélyes a cicáknak. INNEN le tudod tölteni a mérgező növények listáját!

Díszek, dekorációk

A fenyőfát igyekezz a lehető legstabilabbra felállítani és lehetőleg kikötözni, hogy ha fel is tud rá mászni, ne boruljon el vele együtt. Így nem csak a cica testi épségét óvod meg, de talán a díszeidet is. Ha nem egy fáramászó típus a kedvenced, de a díszek varázslata magával ragadja, vagy szeret a fa alatt szunyókálni, akkor az alsó ágakra olyan díszeket helyezz, amikkel nyugodtan játszhat, nem törékenyek, a fa aljához pedig tegyél számára egy puha fekhelyet. Nagyon szeretnek nézelődni és az ajándékdobozok között szunyókálni…

Búvóhely, ahol egyedül lehet

Ha jönnek a rokonok, hangosabb és nyüzsgőbb lesz a ház, akkor válik igazán fontossá az, hogy ennek ellenére a cicádnak legyen egy nyugodt kis sarka, vagy egy csendsebb búvóhelye, ahova el tud vonulni a világ –és a minden áron simogatni akaró rokonok- elől. Bízd rá hogy mikor szeretne előjönni és egyáltalán meg akar-e jelenni a társaságban. Ha nincs lehetősége arra, hogy ezt eldöntse és sokkal több figyelem hárul rá, mint amennyit az idegrendszere el tud viselni, akkor stressz bizony elhatalmasodhat rajta, ami hosszabb távon rengeteg fejtörést okozhat neked is. Ilyen hatása lehet a stressznek az almon kívüli vizelés, a hirtelen hangulatváltozások stb., amit hidd el, jobb megelőzni!

6 dolog, amit a macskák TÉNYLEG szeretnének karácsonyra!

4 alkalom amikor a macska is „besegít” a karácsonyi ajándékok becsomagolásánál

Karácsony macskával, avagy 5 tuti tipp, hogy kivédhető legyen a katasztrófa

Ez az, amit SOHA ne adj a cicának karácsonykor!

Az 5 legjobb adventi kalendárium macskáknak 2022-ben – Még nem késő beszerezned!