Egyéb kategória,  Macskatartás, nevelés

Karácsony macskával, avagy 5 tuti tipp, hogy kivédhető legyen a katasztrófa

Már ha egyáltalán katasztrófának tekintjük azt, ha borul a karácsonyfa, törik a dísz, vagy foltos lesz a szőnyeg…


Minden gazdi tudja, hogy egy karácsonyfa a cicák szemébe „nyílt felkérést jelent egy keringőre”, hiszen a sok fityegő dísz, a csillogó, villogó csábító csecsebecsék és már maga a fenyőfa törzse is mind-mind olyan kínálkozó játéklehetőséggel kecsegtet, aminek nemet mondani igen nehéz (amennyiben egy játékos macsek az illető). A gazdi temperamentumán, vérmérsékletén múlik csak, hogy nevet egyet a kidőlt karácsonyfa láttán, morcosan mérgelődik, vagy esetleg megtesz néhány fontos óvintézkedést, mellyel a karácsonyfa is megmarad, a cica is jól szórakozik. Mi az utóbbihoz adunk most néhány megszívlelendő tanácsot!

Ne hagyd hogy felvillanyozódjon a hangulat!

1.       A kidőlt fánál nagyobb veszélyt rejtenek az elektromos vezetékek, melyeket a cica játékos jókedvében megrághat, vagy éppen a játék hevében kiránthat a konnektorból, falból. Burkold be, vagy rejtsd el a macska elől ezeket. A barkácsáruházak kínálatában ma már számos változatban kaphatók műanyag biztonsági kábelborítások, melyekkel a veszély maximálisan kivédhető.

Mindig vigyázz a fényfüzérekkel, elektromos vezetékekkel – sok cica ellenállhatatlan rágcsálnivalónak tartja

Stabilitást, minden téren!

2.       Használj stabil karácsonyfatartót, a fát pedig igyekezz valahová kikötni, így ha arra támad kedve a kis macseknak, hogy megmássza, akkor sem történhet nagyobb baj. Ugyan az akciónak áldozatául eshet néhány dísz, sőt az is megeshet hogy a cicát is ki kell majd menteni az angyalhajak fogságából, de a nagyobb kárt megelőztük!

A karácsonyfa aljára tedd azokat a díszeket, amikkel ő is játszhat és nem törékenyek

Játékbiztos díszek és fekhely kilátással!

3.       A karácsonyfa aljára olyan díszeket rakj, melyek bírják a puha mancsok pofozgatását, sőt a legjobb, ha egyenesen a cicus számára szánt, könnyen leszedhető csecsebecsékkel aggatod tele! Mivel a fények és a díszek mozgása ámulatba ejti, így érthető ha a legnagyobb kíváncsiságot a karácsonyfa váltja ki belőle. Helyezz a fa alá puha fekhelyet, hogy le tudjon alatta pihenni és közben nézheti a fények játékát. Ha tiltod, még kíváncsibb lesz, de ha teret adsz neki, lehet hogy egy idő után teljesen hidegen fogja hagyni a dolog.

A fenyőfa alatt a legjobb szunyókálni…

Szabad zónák kijelölése!

4.       Ha valahova el kell menned, legjobb ha a cicának addig biztosítasz egy olyan helyiséget, ahol nem tud szabadon „garázdálkodni” a karácsonyfával. Bizonyított tény, hogy a legtöbb baleset akkor adódik, amikor a gazdi elhagyja a házat és a cica magára marad a csillogó csábítóval.

Legyen mindig egy nyugodt és csendes helye, ahová elvonulhat…

Nyugodt zugot minden cicának!

5. Ha hozzád jönnek rokonok, barátok látogatóba, akkor is biztosíts egy csendesebb, nyugodtabb sarkot, vagy helyiséget a cicának, ahová el tud vonulni. A nagy hangzavar és az idegen emberek társasága zavarhatja, ha pedig ez ijedtséget, stresszt vált ki belőle, hosszabb távon komolyabb tüneteket is produkálhat, pl. az almon kívülre pisilés. Inkább előzd meg a bajt, minthogy utána a megoldásért küzdj…

Ezeket is olvasd el!

6 dolog, amit a macskák TÉNYLEG szeretnének karácsonyra!

Ünnepi stressz és a macskák: tippek, hogy cicád nyugodt maradjon karácsonykor is

4 alkalom amikor a macska is „besegít” a karácsonyi ajándékok becsomagolásánál

Ez az, amit SOHA ne adj a cicának karácsonykor!

Az 5 legjobb adventi kalendárium macskáknak 2022-ben – Még nem késő beszerezned!