Egyéb kategória,  Macskatartás, nevelés

Karácsony macskával, avagy 5 tuti tipp, hogy kivédhető legyen a katasztrófa

Már ha egyáltalán katasztrófának tekintjük azt, ha borul a karácsonyfa, törik a dísz, vagy foltos lesz a szőnyeg…


Minden gazdi tudja, hogy egy karácsonyfa a cicák szemébe „nyílt felkérést jelent egy keringőre”, hiszen a sok fityegő dísz, a csillogó, villogó csábító csecsebecsék és már maga a fenyőfa törzse is mind-mind olyan kínálkozó játéklehetőséggel kecsegtet, aminek nemet mondani igen nehéz (amennyiben egy játékos macsek az illető). A gazdi temperamentumán, vérmérsékletén múlik csak, hogy nevet egyet a kidőlt karácsonyfa láttán, morcosan mérgelődik, vagy esetleg megtesz néhány fontos óvintézkedést, mellyel a karácsonyfa is megmarad, a cica is jól szórakozik. Mi az utóbbihoz adunk most néhány megszívlelendő tanácsot!

1.       A kidőlt fánál nagyobb veszélyt rejtenek az elektromos vezetékek, melyeket a cica játékos jókedvében megrághat, vagy éppen a játék hevében kiránthat a konnektorból, falból. Burkold be, vagy rejtsd el a macska elől ezeket. A barkácsáruházak kínálatában ma már számos változatban kaphatók műanyag biztonsági kábelborítások, melyekkel a veszély maximálisan kivédhető.

Mindig vigyázz a fényfüzérekkel, elektromos vezetékekkel – sok cica ellenállhatatlan rágcsálnivalónak tartja

2.       Használj stabil karácsonyfatartót, a fát pedig igyekezz valahová kikötni, így ha arra támad kedve a kis macseknak, hogy megmássza, akkor sem történhet nagyobb baj. Ugyan az akciónak áldozatául eshet néhány dísz, sőt az is megeshet hogy a cicát is ki kell majd menteni az angyalhajak fogságából, de a nagyobb kárt megelőztük!

A karácsonyfa aljára tedd azokat a díszeket, amikkel ő is játszhat és nem törékenyek

3.       A karácsonyfa aljára olyan díszeket rakj, melyek bírják a puha mancsok pofozgatását, sőt a legjobb, ha egyenesen a cicus számára szánt, könnyen leszedhető csecsebecsékkel aggatod tele! Mivel a fények és a díszek mozgása ámulatba ejti, így érthető ha a legnagyobb kíváncsiságot a karácsonyfa váltja ki belőle. Helyezz a fa alá puha fekhelyet, hogy le tudjon alatta pihenni és közben nézheti a fények játékát. Ha tiltod, még kíváncsibb lesz, de ha teret adsz neki, lehet hogy egy idő után teljesen hidegen fogja hagyni a dolog.

A fenyőfa alatt a legjobb szunyókálni…

4.       Ha valahova el kell menned, legjobb ha a cicának addig biztosítasz egy olyan helyiséget, ahol nem tud szabadon „garázdálkodni” a karácsonyfával. Bizonyított tény, hogy a legtöbb baleset akkor adódik, amikor a gazdi elhagyja a házat és a cica magára marad a csillogó csábítóval.

Legyen mindig egy nyugodt és csendes helye, ahová elvonulhat…

5. Ha hozzád jönnek rokonok, barátok látogatóba, akkor is biztosíts egy csendesebb, nyugodtabb sarkot, vagy helyiséget a cicának, ahová el tud vonulni. A nagy hangzavar és az idegen emberek társasága zavarhatja, ha pedig ez ijedtséget, stresszt vált ki belőle, hosszabb távon komolyabb tüneteket is produkálhat, pl. az almon kívülre pisilés. Inkább előzd meg a bajt, minthogy utána a megoldásért küzdj…