Egészség, gondozás,  Egyéb kategória,  Macskatartás, nevelés

Mire és miért allergiásak a macskák? Hogy vedd észre a tüneteket és hogy segíthetsz a cicádon?

Ahogy az emberek, úgy a cicáink is lehetnek allergiásak, ráadásul van amikor ez igen kellemetlen, sőt lappangó tünetekkel jár. Összeírtunk egy szuper kisokost a macskák allergiáiról, olvasd csak!

Ne ijedj meg, ha allergiát diagnosztizál az állatorvos, hiszen szinte mindegyik cicát érintő allergia kezelhető és kordában tartható. Mit jelent ha allergiás reakciót tapasztalsz?  Csupán annyit, hogy a macskánk immunrendszere túlságosan érzékenyen reagál bizonyos hétköznapi anyagokra, és elkezdi azokat veszélyesként azonosítani. Az allergének szinte mindenhol előfordulnak és a legtöbb esetben ártalmatlanok, azonban vannak esetek, amikor a cicák szervezete érzékennyé válik rájuk.

De mit tegyen az aggódó gazdi, ha észleli a tüneteket? Egyáltalán mik azok a tünetek, amikre figyelnünk kell?

Általános allergiás tünetek a bársonytalpú cicáinknál

Kis kedvencünk bármikor lehet allergiás olyan dolgokra is, amelyre korábban nem volt érzékeny, így legyen számodra gyanús minden szokatlan tünet és ha észleled, fordulj állatorvoshoz.

Milyen jelek utalhatnak allergiára?

  • Tüsszentés, köhögés, zihálás, nehéz légzés
  • Szőrhiány a test bármely részén
  • Viszkető bőr, gyakori vakaródzás, esetleg nagyobb kiterjedésű nedvedző bőrterület
  • Viszkető, könnyező szemek
  • Viszkető hát vagy faroktő (általában bolhaallergia esetén)
  • Viszkető fülek, esetleg fülgyulladás
  • Hányás, hasmenés, fokozott gázképződés
  • A mancs rágása, duzzadt mancsok
  • Túlzott tisztálkodás

Ha a fenti tüneteket észleljük keressük fel az állatorvost. Egy teljeskörű allergiavizsgálat természetesen költséges lehet, de kiskedvencünk egészsége érdekében ezt minél előbb tegyük meg. Pollen vagy házipor allergiát könnyen és pontosan kimutatja a teszt. Ételallergia esetén viszont születhetnek fals pozitív eredmény is.

Amik a legtöbbször allergiát válthatnak ki a cicákban:

  • Pollenek, penész, por
  • Bolhák vagy a bolha elleni termékek
  • Vényköteles gyógyszerek
  • Parfümök, tisztítószerek
  • Cigarettafüst
  • Illatosított macskaalom
  • Csirke és/vagy szárnyasfehérje, gabona

Mi tehetünk, hogy az allergiás macskánk újra tünetmentes legyen?

Macskaallergia kezelésének egyik alapvető módja az, ha eltávolítjuk az allergiát okozó anyagot vagy élelmiszert a cica életéből.

Bolhaallergia esetén meg kell mindent tenni, hogy távol tartsuk ezeket az élősködőket a cicától és az otthonunktól, érdemes minél hatékonyabb szereket bevetni ennek érdekében.

Ha porallergia áll fent, akkor hetente több alkalommal is ki kell porszívóznunk otthonunkat, beleértve a cica fekhelyét, a szőnyegeket és a függönyöket is. Napi többszöri felmosás is segíthet csökkenteni a port a lakásban.

Pollenek esetén csökkentheti a bőrirritációt a heti szintű fürdetés, de hogy ehhez milyen (gyógy)sampont használhatunk, arról mindenképp egyeztessünk az állatorvossal. Az esetleges sérüléseket is vegyük számításba, aki próbált már macskát fürdetni az pontosan tudja, hogy nem egyszerű feladat. Köztudott tény az is, hogy a cicák fürdetése, főleg nem ilyen rendszerességgel nem ajánlott, így az allergia fennállása egy speciális állapot, amiben kivételt lehet tenni, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy csak orvosi utasításra és az általa felírt gyógyászati termékek alkalmazásával!

Csirkefehérje és/vagy gabonaallergia esetében a speciális, hipoallergén tápokkal és eledelekkel való táplálás gyors és hatékony segítséget jelent, szőrhiánynál például az allergia az egyik leggyakoribb diagnózis és a legjobb megoldása a táplálékok összetételének gondos figyelése.

Ha nem tudjuk kiszűrni az allergiát okozó anyagot, akkor gyógyszeres kezelés is szóba jöhet az orvos javaslatára. Viszont a gyulladáscsökkentőként alkalmazott szteroid hatóanyagú gyógyszereket, ha hosszútávon alkalmazzák komoly mellékhatásai lehetnek. A szteroid tartalmú gyógyszereken kívül ott van még az antihisztamin is melynek hatékonysága kisebb ugyan viszont nincs vagy minimális mellékhatása van. Ez elsősorban a tünetek enyhítésére szolgál. Illetve létezik az úgynevezett immunterápia is mely a most ismert legkorszerűbb módszer. Az injekciós kezelés során itt a cica nem gyógyszert, hanem az allergénből készített oldatot kap, amelyet mindig egyedre szabottan állítanak elő, ezért előtte vérvizsgálatot kell végezni. Előnye, hogy nincsenek hosszú távon mellékhatásai és valódi gyógyulásra jelenthet. Hátránya, hogy nem biztos a hatás és viszonylag drága.

Hogyan etessük az allergiás macskát?

Előfordulhat, hogy kis kedvencünk ételallergiás lesz. Ilyenkor a fej és a nyak környékén intenzív vakaródzás figyelhető meg, melynek következtében akár nagy kiterjedésű sebek és szőrhullás is kialakulhatnak. Ekkor gyakori a fokozott gázképződés és hasmenés is előfordulhat.

Az intolerancia leggyakoribb okai a gabona és szójatermékek, valamint a tojás és tejtermékek, de húsok is kiválthatnak allergiás tüneteket, leggyakrabban a csirke okoz durvább tüneteket. Ebben az esetben arra is kell figyelnünk, hogy a macskánk elé kerülő étel egyetlen összetevője se tartalmazzon például csirkefehérjét vagy zsírt.

A másik gyakori étallergia a gabonaallergia. A macskák természetüknél fogva húsevők, viszont az olcsó tápok nagy arányban tartalmaznak gabonaféléket például kukoricát és búzát hús helyett, mely nem csak allergiát okozhat, de elhízáshoz is vezethet. Mindig nézzük meg az összetevőket, sok fehérje, kevés szénhidrát ez a kulcs a macskák egészséges táplálásához.

A diétás tápok fehérjeforrása általában halhús, illetve olyan speciális zsírsavakat tartalmaznak melyek csökkenti a gyulladást és javítják a bőr és szőrzet állapotát. De már kapható hipoallergén rovarfehérjét tartalmazó macskatáp is. Természetesen mi magunk is készíthetünk hipoallergén tápot kedvencünknek. Ebben az esetben csak arra kell ügyelni, hogy egy olyan fehérje és egy olyan szénhidrát forrást válasszunk, amit korábban nem evett sem házi sem gyári eledelben.

Mindig figyeljünk az összetevőkre, csak jóminőségű magas fehérjetartalmú tápot válasszunk.

Allergia esetén a gyógyulási időszak hosszabb, legyünk türelmesek. A macskák szervezetéből körülbelül két hónap alatt örül ki az allergént okozó anyag. Ha elsőre sikerült megfelelő diétát alkalmaznunk akkor akár néhány hét alatt is enyhülhetnek a tünetek. Amennyiben a tünetek két hónap után sem mérséklődnek akkor lehet, hogy nem is ételallergiáról van szó, vagy az is lehet, hogy a diéta során kapott tápra is allergiás kedvencünk. Sajnos az is gyakori, hogy ilyenkor a legyengült immunrendszerük miatt bőr vagy fülgyulladás alakul ki gombák vagy atkák miatt. Ekkor a hipoallergén táp mellett az állatorvos más kiegészítő kezelést fog javasolni.

Az allergiával kapcsolatban tehát a legfontosabb, hogy a gazdi ne várjon arra, hogy majd magától elmúlik. Nem fog, ahogy az embereknél sem múlik el megfelelő kezelés és az allergén kezelése nélkül. Ha az allergiát nem kezelik, súlyos esetben asztma is kialakulhat, ezért fontos, hogy ismerjük és figyeljük cicánk viselkedését, mielőbb ismerjük fel a tüneteket és vegyük igénybe szakember, állatorvos segítségét is!

-Cikkíró: Homlok Bianka-


CICAVITAMINOK

TTÁBLÁZATBA RENDEZVE AZ ÖSSZES MIKRO-, MAKRO- ÉS NYOMELEM, ÁSVÁNYI ANYAG ÉS VITAMIN! 
Tudd meg hogy milyen szerepük van a cicáink életében, milyen tüneteket okoz a hiányuk és hogy milyen forrásból pótolhatóak! 


LETÖLTÖM INGYEN!