Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

3 ok, amiért fontos a macskák számára a simogatás

A simogatás rendkívül fontos a cicák számára, bár a legtöbb esetben ennek és a dorombolásnak az emberekre gyakorolt jótékony hatásáról tesznek említést.

A macskáknak is vannak érzéseik és a gazdájuktól szeretetteljes ingerekre van szükségük ahhoz, hogy boldogok legyenek. Milyen előnyökkel jár még a bársonytalpú kiskedvenced számára az, ha simogatod? Összegyűjtöttük!

Mikor érdemes megsimogatni a cicákat?

Fontos megérteni, hogy amikor arról beszélünk, hogy a cicádnak simogatásra van szüksége, akkor nem arról beszélünk, hogy állandóan simogasd, hanem arról, hogy akkor simogasd, amikor erre jelzéseket kapsz tőle. A macskák olyan állatok, akik ugyan szeretetet igényelnek, de akkor amikor ők akarják, ha pedig olyankor adod ezt meg neki, amikor alkalmatlan, visszájára fordíthatod vele a dolgokat. Ez kicsit úgy hangzik, mintha ők lennének a kiskirályok, mi pedig az alattvalók, ugye? Igen. Akinek macskája van, az tudja hogy ez pontosan így van.

Általában egy sor jelet bocsátanak ki, ha simogatást szeretnének, például fejüket a kezed felé hajtják, vagy közvetlenül meglökdösnek a fejükkel. Az is megtörténhet, hogy nyávognak, vagy amikor elkezded egy kicsit simogatni és abbahagyod, újra odamegy hozzád, hogy folytasd.

Milyen területeken kezdheted el simogatni?

Ha egy macskát szeretnél megsimogatni, akkor az a legjobb tanács amit adhatunk, hogy kezdd a kevésbé érzékeny területeken, például a fej (fülek között), az orcák (arcok) területén, vagy a hátnál. Ne kezdj azonban olyan területekkel, mint a has, bordák alatti rész, mert ezek általában érzékenyebb területek, amelyek létfontosságú területekhez kapcsolódnak és ezek érintésétől a cicák idegesek lehetnek. Van kivétel? Van, bizony! Ha a cicád olyan szinten bízik benned, hogy ő maga kínálja fel a pocakját egy kis dögönyözésre!

Milyen előnyei vannak a simogatásnak macskák számára?

Minden macska egy külön világ, így nem egyformán igénylik a simogatást sem. A jótékony hatás számukra azonban nem mennyiség kérdése és hogy mik ezek? Íme!

1. Biztonság

A macskák társas lények és nem magányos farkasok, rád pedig egy hatalmas, csupasz macskatársként tekintenek. Kicsit valóban mi vagyunk nekik a cicamamik és cicapapik, akikkel biztonságban érzik magukat, ezt pedig nem érdekből, hanem ösztönből teszik (bárki bármi mást is mond). Ezért a macskafélék számára a simogatásunk olyan, mint az anyjuk nyalogatása, bár igaz, hogy a kezünk érintése korántsem olyan, mint a macskanyelvnek.

2. Fiatalság, „időutazás”

A simogatás fiatalon tartja a cicát, persze nem a szó legszorosabb értelmében. De egy olyan védtelen, nyugodt, biztonságos állapotot idéz, amiben kölyökként részesültek az anyjuk által, ezt pedig a simogatás az életük során bármikor visszaidézheti.Bár a háziasítás és a kézhezszoktatás eltompítja az ősi ösztöneiket, de ugyanakkor minden szükségletük is kielégítésre kerül és nem kell szembenézniük az élet veszélyeivel és viszontagságaival. Ha simogatod, visszarepíted a kölyökkorába, bármikor „fiatal” lehet újra! Ez a koncepció érdekes, és az, hogy az emberek háziasítással fiatalkori állapotban tartják a macskákat. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudják levadászni vagy elővenni a legösztönösebb oldalukat, de bizonyos módon minden igényüket fedezzük, hogy ne kelljen szembenézniük az élettel , ami sok esetben elsöprő és veszélyes élmény.

3.Boldogság-fröccs

A simogatás egy nagy adag boldogságlöketet ad a cicádnak! Amikor simogatod, gyakran megtörténik, hogy a farkát mereven tartja, magasba emeli, ezt a testbeszédet pedig tudományosan is megvizsgálták, először az anyjukkal együtt lévő kölyökkutyák esetében.A testtartás egyben felhívás is „keringőre” más macskák számára, hiszen ezen a részen feromonokat kibocsátó mirigyek találhatók. Szocializációs rendszerükben mélyen gyökerezik ez az ismerkedési, barátkozási forma. Ha simogatod és ezt a tartást tapasztalod, biztos lehetsz abban is, hogy ez számára rendkívül jó érzés, kényelmet, örömöt és boldogságot fejez ki.

Tetszik az oldalunk? Kövess bennünket a Macskamenta Klub Facebook oldalán, vagy gyere a Macskamenta zárt csoportjába és beszélgessünk a cicáinkról!