Érdekességek

Állatasszisztált coaching – Amikor a macska is segít az életed elakadásain túljutni!

Talán ma még a coaching fogalmát is kisebb hókuszpókusz érzés lengi körül, na de hogy macskával, az tényleg mindennek a teteje, ugye? Itt egy cikk első kézből egy állatasszisztál coachtól, aki által egy kicsit jobban megismerhetitek ezt a különleges módszert és még kedvet is kaphattok hozzá! Pados Eszter, állatasszisztált coach írását az alábbiakban olvashatjátok!

Mi az a coaching és miben segíthet?

Hogyan fogalmaznám meg egy mondatban a coaching lényegét és miben más, mint a tréning? Ez egy megoldásfókuszú, jövőre koncentráló beszélgetés, több ülésből álló folyamat, ahol nem történik tanácsadás, hanem kérdezéstechnikával és gyakorlatokkal támogatja a coach az ügyfelet, hogy haladjon a célja felé, megoldja az életében fennálló elakadást, és mindeközben feltételezzük, hogy rendelkezik az ehhez szükséges tudással, erőforrással, kompetenciákkal.

A tréning abban más, hogy ott van tudástranszfer, a coachingban nincs, se sugalmazás, viszont az empátia, értő figyelem mindkettőnél elengedhetetlen. Szerintem az a jó szakember, aki tartja a bakot, megtámasztja a létrát, de tudja, hogy a  feladat a coachee-n van, ez amolyan „csinálós műfaj”, neked kell rajta dolgoznod. Hiába olvasol el rengeteg segítő könyvet, vagy veszel részt kismilló tréningen, ha nem teszel semmit másképp a mindennapokban, mint korábban volt, akkor változás sem lesz. Ebbe a munkába kapcsolódhatnak be a cicák is, hogy a coaching ülések alkalmával támogassanak, segítsenek.

Állatasszisztált coaching a gyakorlatban – Hogyan és milyen módon kapcsolódnak hozzá a cicák?

Korábban megjelentek a Macskamenta Klub oldalán is cikkek a cicák terápiás, gyógyító hatásáról és a doromobolás gyógyító erejéről, gyakorlatilag ezt a képességüket lehet kamatoztatni az ülések során is.

Külföldön már elterjedt a terápiás cicák képzése és vizsgáztatása, ez itthon még gyerekcipőben jár. Nekem Bánszky Noémitől és Petró Esztertől volt szerencsém elmélyedni ebben a témában, noha kilenc éves korom óta van, vannak saját cicáim. Tíz évesen kivülről fújtam több macskás, orvosos könyvet, de az, hogy a munka során milyen csodás dolgokat lehet velük elérni, illetve hogyan lehet őket is pozitív megerősítéssel tanítani, csak pár éve lett az életem része. A kezdeti lépésekben Süti cica segített.

Az állatasszisztált foglalkozások típusai

Fontos pillérei a csoportos és egyéni foglalkozásoknak is az állatasszisztált aktivitások. Ezeknek több típusa is van, melyekben más-más szerep jut a cicáknak.

Állatasszisztált jelenlét

Ebben az esetben nincsen külön feladat vagy felépített foglalkozásmenet, az állat puszta jelenlétének jótékony hatását használjuk ki, esetleg a motiváló hatását.

Állatasszisztált aktivitás

Ez közös játék, de konkrét cél, fejlesztési terv nincsen. Természetesen lehet fejlesztő hatású játékokat csinálni közösen, azonban itt az elsődleges cél a vidámság.

Állatasszisztált terápia

Meghatározott terápiás cél elérése érdekében szervezett fejlesztőfoglalkozás terápiás állat bevonásával.

Állatasszisztált oktatás

Alkalmanként vagy folyamatosan is előfordulhat, oktatási tevékenységbe beágyazva, elsősorban gyerekeknél. Akár osztálytermi, tantárgyi foglalkozásokat színesítve, a tananyag elsajátítását segítve állatos feladatokkal.

Állatasszisztált coaching

Újkeletű kategória, ami általában egy fejlesztő folyamat. Ennél a foglalkozásnál az állattal történő közös munka során, a kliens által tett felismerésekkel tudunk dolgozni. Ismert coaching eszköz a kép kártyázás, ahol a projekció a kiindulási pont. Az állatasszisztált coachingban ugyanez történik, de az ülésen helyet kap segítőként a cica is.

Miért jó terápiás cicával dolgozni?

Tudományos kísérletek támasztják alá, hogy az állatok simogatásának hatására csökken az emberek vérnyomása, szív frekvenciája, természetesen ez abban az esetben igaz, ha az egyén nem fél az adott terápiás állattól, akivel találkozik.

Egy macska hatására az emberek általában nyitottabbá válnak, nő a biztonságérzetük. Ebből következik, hogy csupán már jelenlétük is segíti az egyéni vagy csoportos munkát. Az állatokkal való kapcsolat folyamán az ügyfelek kommunikációs jelzéseire azonnal könnyen értelmezhető válasz jön, így könnyebb rájönni a cselekedetek és következményeik összefüggésére. Nekem az a tapasztalatom, hogy bármilyen állat megjelenése a foglalkozáson hatalmas csoda és öröm a kicsik és nagyok számára egyaránt.

Mindig kiemelten fontos szempont, hogy se a cica, se az ember semmilyen testi vagy lelki sérülést ne szenvedjen, tehát a foglalkozás felépítését igazítani kell a résztvevő terápiás macska képességeihez és tűrés szintjéhez is.

A bársonytalpúakkal történő közös munka azért is különleges ebből a szempontból, mert sokkal kevésbé hódolnak be az emberi utasításoknak, tehát valós kapcsolódások jönnek létre.

“Egy macskának véleménye van az életről és nem kér érte bocsánatot. Ha kedve van közeledik, bújik, dorombol, de ha egyedül szeretne lenni, bátran félre vonul. Ahhoz, hogy együttműködjön velem, számtalanszor arra van szükség, hogy alkalmazkodjak az igényeihez.Nem lehet kényszeríteni, zsarolni, nem tűri az erőszakot. Nem akar mindig, mindenkinek, mindenáron megfelelni. Nem lehet függésben tartani. Nem fél meghúzni a határait. Ha azt szeretném, hogy jó kapcsolatunk legyen egymással, akkor kedvesnek és megértőnek kell vele lennem, mert ez a legminimálisabb minimum, amit elvár tőlem. Szóval, igen, ha valamit ki kellene emelnem, hogy miért tartom fantasztikusnak a macskákkal való munkát, a velük való együttműködést önismereti szempontból, az ez. Hogy képesek úgy kapcsolódni, és megőrizni a kedvességüket, bájukat, hogy közben nem adják fel magukat, és nem félnek konfrontálódni, amikor erre van szükségük.”

Bánszky Noémi

Konkrét példák, gyakorlatok az állataszissztált coachingban

Kommunikációs készség fejlesztő hatása van, ha az ügyfelek kérhetnek trükköt a cicától. Ebben az esetben a felvezető először bemutatja, hogy mit és hogyan tud az állat és utána a gyermek vagy felnőtt megcsináltatja macsekkal. Ez növeli az önbizalmukat a sikerélmény által.

Hatalmas élményt szokott okozni a terápiás macskával együtt teljesített akadálypálya is. A cicák is sok trükköt végre tudnak hajtani jutalomfalatért cserébe, ami igazi újdonság, általában nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is.

Ha megkérjük az ügyfelet, hogy jellemezze a vele szemben lévő cicát, az is érdekes felismerésekhez vezethet. Hiszen amikor valaki másról beszélünk, az valójában rólunk mesél.

Milyen témakörökben segíthet?

Önismeret mélyítés, önreflexió gyakorlása, határszabás, ehhez kapcsolódóan az önbizalom, vagy akár az időgazdálkodás, kommunikációs készségek fejlesztése, konfliktuskezelés gyakorlása. A lényeg mindig a megfelelő célkitűzés mellett az erőforrásgyűjtés és a kívánt jövőbeli viselkedésünk, énképünk biztonságos környezetben történő megismerése, gyakorlása, hogy utána a való életben is hatékonyan tudjuk kamatoztatni.

Megtetszett és kipróbálnád? ITT találsz hozzám elérhetőséget.

Pados Eszter
Sunshiny Coaching