Macskatartás, nevelés

Segítség! A cicám simogatás és játék közben is támad!

Ó, hát igen. Nyugis macska, semmi stressz, aztán egyszer csak megbolondul és a kezed után kap, megharapja, karmolni kezdi. Le szeretnéd róla szoktatni? Na, most figyelj! Segítünk!

Gyakran előfordul, hogy a cicák játék, vagy nyugodt simogatás közben, látszólag hirtelen eresztik ki (és beléd) a karmaikat, pedig ha észreveszed a jeleket, ügyesen megelőzheted ezt, vagy időben elcsípve leállíthatod a támadást.

Az, hogy a támadásnak semmi jele sincs, szinte soha nem állja meg a helyét. Mindig van egy olyan mozzanat a bedurvult játék, vagy agresszív viselkedés előtt, amit el kell csípned, ezért ha eddig nem tetted, mostantól kezdve legyél résen és tanulmányozd a cicád!

Igazodj az igényeihez, hogy megelőzd a támadást!

Figyelj a testbeszédére! Kezd akkor a simogatást és a szeretgetést, amikor ő szeretné, amikor önszántából odamegy hozzád és úgy érzed igényli. Annak is jelet szoktak adni a cicák, ha szerintük elég volt a kedveskedésből. Rendszerint ennek első jele a farkuk ütemes mozgatása, amiből már lehet rá következtetni, hogy kezdenek idegesek lenni és ha nem veszed elég komolyan (vagy nem érted) a figyelmeztető jeleit, a következő lépés bizony a támadás lesz.

Ismerd ki minél alaposabban, így elkerülheted az agresszív viselkedést!

Az sem mindegy, hogy hol simogatod és milyen erővel, de ha a cicád családtagként van jelen a házban, gyorsan megismered és rá fogsz jönni mit szeret és mit nem, hol kell ahhoz simogatnod, hogy teljesen ellazuljon és hol nem szabad megérintened, mert elszabadulhat a pokol. Mi a teendő, ha mégsem sikerült elkapnod az intő jeleket és megelőzni a támadást? Ne kapd el a kezed! Tudom, ez az első dolog, amit ösztönből megteszünk, viszont ezzel még inkább kivivod a haragját és beindítod mellé a vadászösztönét is. Helyette nyomd kissé a kezed a testéhez, mivel erre a lépésre a legkevésbé számít, teljesen összezavarja. Nem a levegőbe beszélek, Millynél, aki hercegnő kinézete ellenére előszeretettel támad kézre a játék hevében, ez egy tökéletesen bevált módszer! Természetesen a módszer sikeressége attól is függ, hogy milyen erővel és intenzitással támad a cica, hiszen a testi épséged nem lehet áldozat a sikeresség oltárán!

Karmol és harap? Viselje a következményeket!

Amennyiben a játékát egy kis agresszióval megfűszerezve tálalja és úgy felpörög tőle, hogy elveszti a fejét, akkor a szép szó helyett, inkább azonnal szüntesd be a szórakozást és vedd el a játékát. Hasznos alkalmazni mellé következetesen a „nem” szavacskát is és a szigorú tekintetet. A cicák okosak, egy idő után pontosan tudni fogják, hogy a helytelen viselkedésnek következményei vannak, míg ha helyesen dönt (szépen eljátszik és közben nem támad), az jutalommal jár. Minden játéknak legyen egy levezető szakasza, amikor kicsit lecsillapodhat, megnyugodhat és a végén, ha a játék nem járt agresszióval, jöhet egy jutalomfalat. Türelem, kitartás és következetesség kell hozzá, de meghozza majd a várt eredményt!

Ismerd meg a macska agresszió típusait!

Rendkívül hasznos, ha minden cicagazdi tisztában van a macska agresszió típusaival, hiszen ez alapján sokkal közelebb kerülhetsz ahhoz a módszerhez, mely igazán hatásos lesz és amivel a cicádat megfékezheted, erről IDE kattintva olvashatsz bővebben, egy korábbi cikkünkben!

Ezeket a cikkeket is olvasd el a témában:

Harap, karmol, támad! Mi a teendő, ha agresszív a cica?

Miért harap meg a macskám? Tuti tippek a támadás megelőzésére

4 macskafajta, amit egy állatorvos SOHA nem választana magának! Na de miért???