Macskafajták

Különleges cicák – A karthauzi macska

A karthauzi macska a legrégebben tenyésztett fajták egyike. A karthauzi szerzetesek hozták magukkal Afrikából. A legkorábbi írásos emlékek a XVI. századtól vannak.

Elfogadott, hogy a karthauzi a szír macskától származik, amely abban az idõben zömök, szürkebundás, réz szemszínû cica volt. A mai karthauzi (chartreux) nevet elõször a XVII. század végén kapta. Az elsõ világháború után a franciák fokozott figyelmet fordítottak a fajta megõrzésére. Az elsõ tenyészetet Christine és Suzanne Leger 1925-ben alapította meg Belle Ile szigetén, melynek a “Guerveur” kennel nevet adták. A fajta 1983-ban kapta meg a bajnoki státust. Erõs robusztus típusú, nem zömök, sem nem klasszikus, elegáns vadság sugárzik belõle. Testfelépítése miatt a karthauzi ruganyos és fürge macska, kifinomult, soha nem durva és nem ügyetlen. A kandúr sokkal nagyobb, mint a nõstény. Lassan érõ fajta. Bundája vízhatlan; a bunda szerkezetére, a bunda és a szem színére a kora és a vele született tényezõk hatnak.

Feje és nyaka széles, trapéz alakú, nem gömbszerû. Erõteljes állkapocs, teljes arc, az érett kandúrnak hosszabb a pofája. Magas, puha kontúrú homlok, az orr egyenes és közép hosszú, széles, vízszintesen elhelyezkedõ szemekkel. Viszonylag kis pofa, keskeny és elvékonyodó párnákkal. Aranyos, mosolygós benyomást kelt. A nyak rövid és erõsen tûzött. Fülei közepesen hosszúak és szélesek, a fejen magasan tûzöttek, nagyon egyenesen állóak. Szemei kerekek és nyitottak, éberek és kifejezõk. Színük a réz-sárgától az aranyig terjedõ, tiszta, mély, ragyogó narancsszín a kívánatos.

Robusztus fizikum, középhosszú, széles vállal és mély mellkassal. Csontozata erõs, az izomtömeg szilárd és erõs. A nõstény közepesen hosszú, a kandúr hosszabb. A farok mérsékelten hosszú, erõs, oválisan elvékonyodó. Szõrzete közép-rövid és némileg gyapjas szerkezetû. A nyakon és a széleken juhszõrzethez hasonló, rugalmas aljszõrzet, hosszabb, védõ fedõszõr. A gyapjasság mértéke függ a kortól, a nemtõl és a lakhelytõl. Selymes, vékonyabb bunda megengedett nõstényeknél és két évnél fiatalabb macskáknál.

Megengedett színei a kékes szürke minden árnyalata, a hamuszürkétõl a palaszürkéig, a szõrvége ezüstözött. Hangsúlyos a szín tisztasága és inkább az egységes árnyalat. Elõnyös a világos tónus, a folt nélküli kék színjátszó ragyogással. Az orr bõre palaszürke, az ajkak kékek, a mancsok vakond-rózsaszínûek. Megengedett kivétel a farok gyûrûk a kölyköknél és a két évnél fiatalabb cicáknál.

Szelíd, békeszeretõ fajta, nincsenek nagy hangulati változásai. Nagy mozgásigényû és nagyon játékos. Félelmet nem ismerõ, kítûnõ vadász és nagyon éber, élénk! Nagyon intelligens és családcentrikus, nem hagyja magát ingerelni, nem erõszakos Kiegyensúlyozott aminek fõ követelménye, hogy gazdája nagyon szeresse és sokat legyen a – közelében, amit akár több órás dorombolással és kéjelgéssel honorál. Lehetõleg kerüljük a kiabálást és a hangos szót a közelében, mert félénken reagál rá a macska! Eléggé halk hangú, ritkán hallani tõle hangos nyávogást.

Nézd meg ezeket a macskafajtákat is!

Különleges cicák – Az abesszin macska

Különleges cicák – A homoki macska

Különleges cicák – A Maine Coon macska

Különleges cicák – A ragdoll macska

Különleges cicák – A bengáli macska

Különleges cicák – A Birman macska

Különleges cicák – A Geoffroy macska

Különleges cicák – Az egyiptomi mau macska

Különleges cicák – A Karakál macska

Különleges cicák- A perzsa macska