Macskatartás, nevelés

A cicák összeszoktatása – Ezeket tartsd be, hogy békét teremts!

Aki próbált már cicákat összeszoktatni, azt is tudja, hogy bizony a legtöbb esetben ez nem egy sétagalopp és bizony számos nehézség adódhat. Összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót a cicák összeszoktatásáról, ha ezeket betartod, sokkal gyorsabb és gördülékenyebb lesz az összeszoktatás!

Ha valami oknál fogva úgy döntenél, hogy szeretnél a meglévő cicád (cicáid) mellé egy újabbat is befogadni, akkor mindenképpen érdemes átgondolnod a következőket:

  • lesz-e elég időd rájuk,
  • az élettered megfelelő nagyságú lesz-e számukra

Ha megtaláltad a megfelelő cicát és hazavitted, akkor ne siesd el az összeismertetést a már meglévő kedvenceddel. Ha teheted, először csak egy olyan ruhadarabot, pokrócot, vagy párnát vigyél haza, amin az új cica feküdt és hagyd, hogy a már meglévő cica megszagolja, körbejárja, így az újdonsült jövevény szaga már nem lesz teljesen ismeretlen számára. Ha hazavitted, először hagyd kis távolságból összenézni, összeszagolni őket, ebből láthatod a reakcióikat. Vagy tedd az egyiküket a macskahordozóba és hagyd, hogy a másik felfedezze, megközelítse. Ne lepődj meg, ha a régebbi cica nem lesz túl lelkes és esetleg ellenszenvét fújással is kifejezi a jövevénnyel szemben. Ez teljesen természetes reakció a részéről, hiszen a lakást már a saját területének tartja és meg szeretné védeni a betolakodókkal szemben. A macskák nehezen viselik a változásokat, minden változást stresszként élhetnek meg, így fontos hogy a régebben ott élő cicával most még inkább foglalkozz és minőségi időt, játékot iktass be nála, szeretgesd. Jó ötlet a feromonos párologtató beüzemelése is, ez mindkét cicát megnyugtatja és segíti az összeszoktatást.

Milyen jelek utalnak arra, hogy az összeszoktatásból barátság is lehet közöttük?

  • Érdeklődve közelítenek egymás felé és szimatolnak
  • Farkukat nem lengetik hevesen egymás társaságában
  • Bújnak egymáshoz
  • Megszaglásszák egymás fenekét – ha ez megtörténik, akkor az ismerkedést, összeszoktatást befejezettnek is tekintheted

Ha ezeket a jeleket látod, akkor még időre van szükségük

  • Mereven áll a másik előtt, kihúzza magát, amivel nagyobbnak akar tűnni
  • Szőrét felborzolja
  • Farkát maga alá húzza vagy mereven, felfelé állva tartja
  • Füleit hátra lapítja
  • Az ínyét felhúzva kivillantja a fogait

Ha ezeket tapasztalod, akkor inkább válaszd szét őket

  • Folyamatosan fúj a másikra
  • Vinnyogó, fenyegető hangot ad
  • Hátát felpúpozza, mellső mancsait nyújtja
  • A másik felé lendíti az egyik mellső mancsát
  • Egymásnak esnek – ilyenkor egymásra és rád nézve is veszélyesek lehetnek és támadhatnak. Legcélszerűbb eszköz, amit bevethetsz a horgász szák a szétválasztáshoz, amivel próbálhatod szétszedni őket, de vízipisztollyal is lespriccelheted a verekedőket. Fontos, hogy se a macskáknak, se neked ne essen bajotok

Minden összeszoktatás alapja a fokozatosság és a türelem

Ha nagyon nem szívlelik egymást, akkor a cicáid összeszoktatása hosszú heteket, de lehet hogy hónapokat is igénybe vehet.  Legyenek megfelelően parazitamentesítve és a karmaikat is vágd le az esetleges sérülések elkerülése végett.

Zárd külön helységbe őket, hogy ne találkozhassanak össze a lakásban. Közvetítsd egymás felé a szagukat úgy, hogy megsimogatod az egyiket, utána menj át a másikhoz és hagyd, hogy megszaglásszon. De megteheted ezt rongydarabokkal is, amin fekszenek, átviszed a rongyaikat a másikhoz, így hozzászoknak a másik szagához.

Biztosíts megfelelő közeget, hogy végre közvetlenebbül is találkozhassanak, mondjuk rácson keresztül nézegethessék, szagolgathassák egymást. Szélsőséges reakciókra ezesetben is számíthatsz majd, fújás, morgás, a szőrzet felborzolása, kefefarok előfordulhat.

Cseréld meg a területeiket, amelyik cica eddig pl a nappaliban élt, most ő legyen a konyhában és fordítva. Etesd őket egymás közelében, de csak akkor, ha nyugodtan viselkednek, különben az agressziójukat jutalmazod az étellel. Ha ezzel jól haladsz, megpróbálkozhatsz a nyitott ajtónál történő etetéssel is.

Gyorsabban haladhatsz, ha mindegyik cicának saját dolgai vannak: itatótál, etetőtál, fekhely és alom.

Iktass be közös játékot is a nap folyamán. A játék stresszoldó a cicáknál. Játék közben könnyebben elfeledkeznek a másikról. Mindenképpen pozitív élményt jelent a számukra, de sose kivételezz egyikükkel sem, mindegyiküket igyekezz játékban tartani.

Mindenféleképpen legyen a cicáknak megfelelő búvóhelyük, ahova menekülhetnek, ha bármi baj van.

A rangsor

Baljósan hangozhat, de a cicák esetében is van 1 rangsor, amit el kell dönteniük egymás közt. Ez történhet játékos módon és kevésbé játékos módon is. Előfordulhat, hogy a cicák fújnak és pofozgatják egymást, ha csak pár pofon csattan el, akkor ne avatkozz közbe.

Ha 2 kandúrról van szó, akkor az ivartalanítás sokat segíthet (illetve egyébként is nagyon javasolt), mert a magas tesztoszteronszint az agresszivitás egyik oka.

Az összeszoktatáshoz segítségedre lehet még a feromonos párologtató, ami segít a cicáknak ellazulni. Ezek a termékek a macskák pofatáji feromonjainak a szintetikus változatait tartalmazza, minden cicára egyformán hat és azt sugallja kedvencednek, hogy nincs mitől tartania, megnyugodhat és segít, hogy cicád boldog és kiegyensúlyozott legyen.

A fenti tanácsokat betartva és türelemmel kezelve, szinte biztos lehetsz benne, hogy sikeres lesz az  összeszoktatás. Természetesen korántsem biztos, hogy valaha is együtt és összebújva fognak aludni, de az egymás mellett élés és a viszonylag békés légkör teljes mértékben elérhető! Próbáld ki!