Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Így hat a macskamenta a macskákra

Ha macskabarát vagy és szívesen nézel vicces videókat is, akkor szinte biztosak vagyunk abban, hogy láttál már olyan bársonytalpúakat, akik megőrültek a macskamentától és teljes eufóriában fetrengtek. Amikor egy macska megszagolja ezt a zöld növényt, furcsán kezd el viselkedni, szinte olyan, mintha drog hatása alatt lenne, ennek apropóján pedig számos humoros felvétel és kép is készül. Sok gazdi kíváncsi arra, hogy mit  is csinál valójában a macskamenta a macskákkal? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről a csodanövényről, hogy minden kérdésedre választ kapj! Ha még nem láttad mit művel a macskamenta a cicákkal, nézd meg ezt a videót is!

Ilyen hatással van a macskamenta a cicákra

Mi az a macskamenta? – Rövid magyarázat

A macskamenta latin nevén Nepeta cataria, egy közönséges gyógynövény, ami akár három láb magasra is megnőhet, virágai pedig késő tavasztól késő őszig nyílnak. Zöld, vagy zöldesbarna leveleket hoz, és számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, mint a hagyományos menta, amit mindannyian ismerünk. A macskamenta leveleiből és virágaiból gyógytea készíthető, ami többek között segíthet a köhögés csillapításában, de néhány természetes rovarpermet is tartalmazza ezt a növényt. A legtöbb macskából heves reakciót vált ki a macskamenta illata, érdekesség, hogy például a hiúzokra, leopárdokra, hópárducokra, jaguárokra, és oroszlánokra is hasonló hatást gyakorol.

De mi miatt reagálnak viccesen a macskák, ha macskamentát éreznek?

A növény egy úgynevezett nepetalakton nevű hatóanyagot tartalmaz, ami alapvetően egyfajta illóolaj, ez gyakorol hatást a cicák viselkedésére. A macskaféléket különösen vonzza és mivel akkor szabadul fel a legtöbb ilyen hatóanyag, ha növényen lévő apró kis szőrhagymák megrepednek, így a cicák előszeretettel gyűrkészik és rágják (amennyiben friss macskamentával van dolguk).

Mit tesz valójában a macskamenta a macskákkal?

Először is fontos kiemelni, hogy a cicák alapjáraton csak akkor reagálnak a macskamentára, ha elérték a szexuális érettségüket. Ennek az az oka, hogy az agyba vezető út hormonális, és amikor érintkezésbe kerül a macskával, az orrüregben található szenzoros neuronok receptoraihoz kötődik. Ez aktiválja az agy bizonyos területeit, amelyek szabályozzák a viselkedést és az érzelmeket. Ezért, amikor a macskák megérzik a macskamenta illatát, úgy viselkednek, mint akik őrülten szerelmesek és átjárja őket a boldogság. A macskamenta hatására kialakult érzés a hímek és a nőstények esetében is egyaránt jellemző.

Miután ez a növény stimulálja őket, a macskák dörzsölni kezdik az állukat, orrukat és testüket, vagy megszagolják és megnyalják. Egyes macskák sokkal izgatottabbak lehetnek, amikor a macskamenta illatát érzik, míg mások sokkal nyugodtabbak, az pedig nagyon ritka, hogy a macskák agresszívan viselkednek a macskamenta körül.

Vannak macskák, akikre nincs hatással

A Macskamenta Klub története alatt és a zárt csoportunk megalakulása óta számos olyan gazdival beszéltem, akik elmondták, hogy az ő cicájukra a macskamenta teljesen hatástalan. A fentiek alapján ez két okra vezethető vissza: vagy nem érte még el a cica az ivarérettséget, vagy az a hormonális út, vagy az orrüregben található receptorok sérültek, amin keresztül az agy érzelmekért és viselkedésért kapcsolatos területe az illatokkal aktiválható. Ez a cica életében különösebb gondot nem okoz, pusztán semmilyen rakciója nem lesz a növényre. Ha nagyon szeretnéd mégis, ha a Te cicád is megtapasztalja ezt az eufórikus állapotot, akkor még egy esélyt adj a macskagyökérnek, amit bármilyen gyógynövényboltban beszerezhetsz, vannak ugyanis olyan macsekok, akikből a macskamenta semmilyen, míg a macskagyökér igen pozitív hatást vált ki.

A macskamenta biztonságos a macskák számára?

A macskamenta növény hatása rövid távú és körülbelül 10-15 percig tart, ráadásul (az internetek található humoros mémeket megcáfolva), függőséget sem okoz. A cicák számára teljesen biztonságos, nem kell aggódnod miatta.  Ha kíváncsi vagy arra, hogy a macskák túladagolhatják-e a macskamentát, a válasz egyértelműen nem, azonban előfordulhat hogy ha bármikor elérhető számukra, akkor egy idő után már nem fogják értékelni a hatását és különösebb reakciót nem mutatnak a növény közelében. Emiatt szoktuk javasolni a gazdiknak, hogy a macskamentás játékokat tartogassák különleges pillanatokra és csak a játék idejére, hetente csak néhányszor vegyék elő, ezt leszámítva pedig tartsák zacskóban, vagy dobozban.

Ezeket is olvasd el!

A macskák biztonságos kinti életmódja – Szabadság, kompromisszumokkal

Benti vagy kinti legyen a cica? Előnyök és hátrányok pro és kontra

Ilyenek a macskaszerető emberek a pszichológusok szerint

Így segítenek a macskák a börtönben lévő foglyoknak