Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

4 növény, aminek a macskák nem tudnak ellenállni!

A legtöbb cica szereti a növényeket, de mindig körültekintően kell kiválasztani azokat, melyeket a lakásban tartunk. Alapvetően három csoportra tudjuk osztani ezeket: vannak növények, melyek mérgezőek a macskák számára és vannak, melyek macskabiztosak, biztonsággal tarthatóak a kedvencek mellett, illetve a harmadik csoport, melyek nem csak biztonságosak, de különlegesek is számukra, mert érintésük, rágcsálásuk, illatanyagaik eufóriát és boldogságot okoznak a bársonytalpú kedvenceinknek! Ezeket a mámorító zöldeket gyűjtöttük most egy csokorba!

1. Macskamenta

Korábban egy egészen hosszú cikket szenteltünk a macskamentának (Nepeta Cataria), mely talán a legismertebb azon növények közül, melyek különleges hatást gyakorolnak a cicákra. Enyhe élénkítő hatása van, a cicákat eufórikus hangulatba hozza. A gazdik többször használják nevelési célzattal, például bedörzsölik vele a kaparófát, vagy az új fekhelyet, hogy megszeresse a cica (nyilván rásegítés nélkül, ők inkább ezek dobozát választanák). Ha bővebben érdekel a macskamenta, ITT olvashatsz róla.

2. Macskagyökér

A macskagyökér illatanyagaival hódítja meg a macskáka, de a gazdik számára kifejezetten büdös. Sokszor azokra a macskákat is ámulatba ejti, akik amúgy a macskamentára nem reagálnak. Dörgölőznek, hemperegnek tőle és kifejezetten élvezik, ha hozzájuthatnak ehhez az extra örömhöz. Mivel a teáját a népi gyógyászat is alkalmazza, így a gazdik könnyedén hozzájuthatnak bármelyik gyógynövényboltba, hogy aztán például kis párnába varrva örömöt okozzanak kedvencüknek.

3. Macskagamandor

A macskamentához és a macskagyökérhez hasonlóan a macskagamandor (Teucrium marum) növény is ellenállhatatlan illattal rendelkezik, amit a legtöbb cica nagyon szeret. Magyarországon kevésbé ismert, mert mediterrán térségből származik, itthon pedig cserepes szobanövényként találkozhatunk vele elsősorban. Virágai lilák, illata pedig leginkább az éterre emlékeztet. Az emberi orr számára kifejezetten erős és nem is feltétlenül kellemes.

4. Macskafű

Az előző háromhoz képest elenyésző a hatása, hiszen sem nem illatos, sem nem eufórikus, de itt a helye a boldogságot okozó növények sorában, hiszen a szobacicák számára igen nagy örömöt okoz, ha hozzájuthatnak! Gazdik, ültessetek a kedvenceteknek macskafüvet, ITT öt okot is felsorolunk hozzá, hogy miért annyira hasznos és fontos!

https://www.zooplus.hu/magazin/macska-magazin/macska-taplalkozasa/nem-mergezo-noevenyek-macskaknak#macskagamandor