Érdekességek

Miért van a cirmos macskák homlokán egy “M” betű?

A cirmos macskák közös jellemzője a homlokukon található, M betűre emlékeztető jelölés. Egy sor legenda magyarázza azt, hogy hogy került a cirmosok fejére ez a jelölés, összegyűjtöttük most mindegyiket!

Mau

Az ókori Egyiptomban a macskákat Mau névvel illették, valószínűleg a hangjuk (nyávogásuk) miatt. Lehet, hogy az M a Mau-t jelenti?

Mária

A keresztény folklórban egy cirmos macska kuporodott a kis Jézus mellé a jászolban, melegen tartva őt a teste melegével. Hálája jeléül Mária megsimogatta a macska fejét, és gyengéd érintése nyomot hagyott a macska homlokán, emiatt rajzolódik ki minden cirmos homlokán az M betű.

Mohamed

Maradva a vallási témánál, számos ismert történet szól Mohamed próféta macskaszeretetéről. Az iszlám legenda szerint Mohamed macskája, Muezza állítólag a palástja ujján aludt, és ahelyett, hogy megzavarta volna a macskáját, amikor imára kellett mennie, Mohamed egyszerűen levágta a ruhája ujját. Ennek a történetnek egy változata arról szól, hogy Muezza megmentette Mohamed életét egy mérges kígyótól, amely az ingujjába kúszott. Sokan úgy vélik, hogy a cirmos macskák fején lévő M Mohamedet, a macskák védelmezőjét jelképezi.

Mama

Egy újabb történet arról, hogyan került a cirmos macskák homlokára az M betű, Jim Willis írótól és állatvédőtől származik, “Beloved of Bast” című történetében. A történet szerint egy Anya (Mama) nevű macskát meglátogat Bast, Ré napistennő szeretett macskája. A cirmosokon lévő M betű ennek a kedves látogatásnak állít örök emléket, mely Ré napistennő parancsára díszíti ezeknek a cicáknak a homlokát.

Mit szólsz, szerinted melyik legenda magyarázza meg legjobban a cirmos macskák homlokán lévő M betű eredetét?