Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

A macskák kommunikációja és testbeszéde – Értsd meg mit próbál neked elmondani a cicád!

A macskákkal folytatott kommunikáció igen összetett feladat, hiszen nem egy nyelvet beszélünk, azonban most olyan szótárat kapsz tőlünk a kezedbe, mellyel könnyen lefordíthatod mit szeretne neked elmondani!

Macskakommunikáció? Érdekes és összetett!

A macskák kommunikációja igen érdekes és összetett, még sokszor a tapasztalt gazdiknak is feladja a leckét, hogy megértsék. A cicák legtöbb esetben nem csak a nyávogásukkal, hangszínükkel, de a testbeszédükkel is kifejezik magukat, sőt az előbbi három egyszerre történő alkalmazásával. Azok a gazdik, akik nagyon kötődnek a cicájukhoz és figyelnek rájuk, sokkal könnyebben lefordítják emberi nyelvre, hogy mit is szeretne a bársonytalpú kiskedvenc. A kommunikációjukat mintaszerűségek mentén végzik, melyekhez szokások is kapcsolódnak.

Ha nyávogok, a figyelmedre vágyom!

Ha egy cica nyávogásba kezd, az szinte kizárólag az emberek figyelmének felkeltésére szolgál. Amikor a kiscica nyávog, akkor az anyukájával kommunikál és ha hiszed ha nem, a felnőtt macskák ritkán kommunikálnak ilyen formában más macskákkal. Ez azt jelenti, hogy amikor a kis szőrmókod nyávogásba kezd, az kizárólag neked szól, veled akar valamit közölni. Hogy miért? A leggyakoribb okok:

  • üdvözöl, köszönt és/vagy válaszol arra, ha te köszöntöd, vagy beszélsz hozzá
  • a figyelmedet szeretné felkelteni, hogy észrevedd: játszani szeretne, vagy simogatást kér (hogy éppen melyiket, azt a testtartásával is jelzi)
  • ennivalót kér: hát persze, ezt minden cicagazdi tökéletesen ismeri! A nyávogáson túl is vannak ennek egyértelmű jelei, például leül a tálja mellé, vagy nem tágít a szekrény mellől, ahol az eledelt tartod!
  • kimenne, bejönne, áthaladna, de pl. az ajtó csukva
  • kognitív károsodás miatt: ez főleg az idősebb és betegesebb cicákat érinti, ők sokkal többet is képesek nyávogni

A nyávogás intenzitása, erőssége és gyakorisága is függ attól, hogy a cica milyen személyiséggel rendelkezik, milyen fajta, mert vannak beszédesebb és csendesebb cicák, de annyi biztos hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha nyávog, akkor közölni szeretne valamit, az is megeshet hogy csak wc-re kell mennie, nincs vize, üres az etetőtálja, vagy véletlenül bezártad egy szekrénybe. Milly cicámmal az utóbbi gyakorta megesik és ha éppen nem az igazak álmát alussza a frissen mosott ruháimon, akkor mindig szól, hogy ki szeretne jönni…

Nem csak nyávogással, a farkammal is kommunikálok

A macskák farkának helyzete remekül jelzi, hogy milyen hangulatban van, vagy mire készül, ha megfigyeled, sokat segíthet abban, hogy megértsd.

A függőlegesesen tartott, magasra emelt farok az üdvözlést és az elégedettséget jelenti, ha pedig még meg is rezegteti, akkor ezzel az irántad érzett szeretetét mutatja ki. Ilyenkor magabiztosnak és elégedettnek érzi magát, azt üzeni vele, hogy „minden rendben, szeretlek!” A kérdőjelként görbült farok azt jelzi, hogy a cicád játékos hangulatban van, és készen áll a szórakozásra. A suhanó, ide-oda söprögető farok is gyakori látvány és intenzív koncentrációt mutat, amit sokszor egy igen kedvelt macskajáték vált ki. Viszont ennél, vigyázz! A jobbra-balra csapdosó farok idegesség, frusztráció jele is lehet, mindig az adott szituációtól függ, hogy mire reagál így.

A felfújt, üvegmosóra borzolt farok egyértelműen az agresszió, harc, vagy félelem jele, ezzel próbálnak nagyobbnak látszani, hogy elhárítsák a veszélyhelyzetet. A maga alá húzott, lógó farok azt jelzi, hogy nem jól van, vagy nagyon fél.

Hozzá kell tenni, hogy bár a farokkal igen jól tudnak kommunikálni a cicák, vannak olyan fajtatiszta macskák, melyek eredendően alacsonyabban hordják a farkukat, független attól, hogy milyen hangulatban vannak.

Megnyallak, mert szeretlek!

Ha a cicád a gazdájának választott (ITT írtunk róla, hogy ezt miként és miért teszi), akkor bizony nem emberként fog rád tekinteni, hanem önmaga nagyobb és szőrtelenebb változataként, esetleg az anyukájaként. Üdv, a macskák hatalmas családjában kétlábú! A cicák gondoskodásának, szeretetének az egyik jele az, ha megmosdatják, megnyalják a családtagjaikat, ahogy anno az anyukacica tette a kicsinyeivel.  Ez az ösztönös viselkedési forma egy bóknak tekinthető, így soha ne sértődj meg rajta, inkább örülj neki!

Nem mindig vagyok boldog, ha dorombolok

A dorombolás gyógyító erejével és azzal, hogy miért dorombol a cica, már korábban is foglalkoztunk, de a kommunikációs eszköztárból itt sem maradhat ki! A cica ugyanis nem minden esetben csak akkor dorombol, ha elégedett és jól érzi magát! Izgatottságukban és idegességükben is előszeretettel alkalmazzák a macskamuzsikát, hogy önmagukat nyugtassák, sőt akkor is dorombolnak, ha nekik fáj valami. Ha szeretnél erről bővebben olvasni, ajánlom figyelmedbe EZT a cikkünket!

Nem a cuccaidra pályázom, de kénytelen vagyok megkapargatnom!

A macskád nem bosszúszomjas, nem szándékosan idegesít és a bútoraidat sem szeretné elpusztítani, de dolgozik benne egy ösztönös vágy arra, hogy a körmeit élesítse! Arra megtaníthatod, hogy mit és hogyan tegyen (ITT írtunk a bútormentő megoldásokról), de arra nem, hogy teljesen leszokjon róla! Miért teszi? Ez is a kommunikációjának az egyik formája! Dr. Jennifer Conrada szerint ez enyhíti a szorongásukat, a tesmozgásuk egy formája, hiszen megnyújtja az izmaikat és nem utolsósorban üzennek vele, így jelölve meg a területüket. A bútorkaparással azt üzeni, hogy „ez az enyém, az én szagom van rajta!”

Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Minden macskának van kedvenc gazdája! Így választja ki!

Megbízik benned a cicád? 6 jel, amiből pontosan kiderül!

6 tipp, amivel erőteljes bizalmi kapcsolatot tudsz kiépíteni a cicáddal

Boldogtalan a cicád? A macska depresszió 6 jele, amire minden gazdinak figyelni kell!

7 csodás tipp, hogy a macskád boldog legyen