Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Mindössze 1 dolog kell ahhoz, hogy javíts a cicád életminőségén!

Tudtad, hogy mindössze egyetlen egy dolog is elég ahhoz, hogy javíts a cicád életminőségén és megtartsd a lelki egyensúlyát? Az Adelaide-i Egyetem kutatói kiderítették!

A macskák életminőségét vizsgálták

Az állatorvosok, etológusok és macskatartók közreműködésével végzett felmérésben azt vizsgálták, hogy milyen módszerek azok, melyekkel javítható a macskák közérzete, életminősége és megtartható a lelki egyensúlya és hogy a játékoknak van-e köze mindezekhez. Mi lett az eredmény? Hogy elég egyetlen egy dolgot betartani a jóléthez, ez pedig szinte az egyik legfontosabb, mégpedig a gazdival való közös játék! Nem csak a bizalmi kapcsolatot és a kötődést erősíti, de a szobacicák számára kiemelten fontos és általa elkerülhető a cicák problémás viselkedése, továbbá letargiája.

Ez az egy dolog elég hozzá…

A napi szintű játék kifejezetten jó hatással van a benn tartott cicákra, míg akik kijárósak (is), azok számára nem annyira jelentőségteljes az életminőségük szempontjából, viszont megfigyelések és egy korábbi vizsgálat szerint jótékony hatása van a vadászatra és a természetkárosító viselkedésre.

Mi történik a játék hiányában?

Az Animal Welfare szakfolyóiratban közzé tett eredmények szerint ha a cicákkal nem játszanak, vagy nem kellő mennyiségben, akkor megváltozik a viselkedésük, stresszesebbek, nyugtalanabbak lesznek. Mivel ez a felmérés online formában, a macskagazdik tapasztalatain alapult, így bizonyos témakörökre nem is tért ki, például arra, hogy mennyi játék lenne az az ideális mennyiség egy cica számára, ahhoz hogy igazán jól érezze magát a bőrében! Reméljük hamarosan egy ilyen kutatásra is sor kerül, mi pedig beszámolhatunk róla!