Hírek,  Terméktesztek

Macskaalom teszt 2023 – A NÉBIH szerint ezek a legjobbak!

A NÉBIH közel harminc macskaalmot vett górcső alá, összehasonlító vizsgálatukból pedig nem csak az derült ki hogy mennyire biztonságosak ezek a termékek.

A NÉBIH szakemberei 26 macskaalmot vizsgáltak laboratóriumi körülmények között és bár a többségüknél nem találtak kivetnivalót és alapvetően biztonságosnak mondhatóak, hét esetben mégis idegan anyagot is találtak a macskaalomban. Penészgomba- és mikroorganizmus-jelenlétét azonban egyik alomban sem tapasztalták.

A „Szupermenta program” keretein belül vizsgált almokra ugyan semmilyen hivatalos jogszabályi előírás nem vonatkozik, viszont a benti macskatartás egy olyan eleméről van szó, mely elengedhetetlenül fontos a gazdik számára, így ezek minősége sem jelentéktelen.

Milyen macskaalmokat vizsgált a NÉBIH?

A vizsgálat során húsz csomósodó és hat nem csomósodó almot teszteltek, a csomósodó almok között bentonit alapúak és növényi alapanyagból készült termékek szerepeltek, míg a nem csomósodó kategória többségében szilikát alapú almokat tartalmazott. A mikrobiológiai vizsgálatnak alávetett termékeknél a szalmonella, enterobaktérium, penészgomba és mikroorganizmusok jelenlétét és számát nézték, a kapott értékeket pedig megfelelőnek értékelték a szakemberek.

Mi történik az alomban a használat után? Ezt is vizsgálták!

Az almokat mesterséges fertőzéssel szennyezték, majd a második nap folyamán eltávolították az alom szennyezett részét, a visszamaradó alomban pedig az enterobaktérium-számát vizsgálták. A teszt azt mutatta, hogy a vizsgált termékek nagy részében csökkent a baktériumok száma a tisztítás után, ugyanakkor három, csomosódó alom esetében jelentősen szaporodni kezdtek az enterobaktériumok. Bár olyan mértékben ez nem történt meg, ami már veszélyeztetné a macskáink egészségét, de arra figyelmeztet, hogy nagyon fontos az alom folyamatos tisztántartása és takarítása!

Elverték a port a macskaalmokon!

A laboratóriumi vizsgálatok mellett analitikai vizsgálatokat is végeztek, melyek leginkább a macskaalmok portartalmát mérte. Egy csomósodó macskaalom esetében jelentősebb mennyiségű portartalmat fedeztek fel, a többi átment a vizsgán.

A macskaalomban található idegen anyagok vizsgálata során hét esetben találtak meglepetést a szakemberek, gyöngyöt, fa- és vakolatdarabot, továbbá kavicsot fedeztek fel, igaz mindezeket csak igen kicsi mértékben, mindössze kb. 7 grammnyi mennyiségben. Ezek a termékek pontlevonást kaptak a macskaalmok végső rangsorának kialakítása során.

Mi lett a végső eredmény?

A rangsor kialakításánál fontos volt a kedveltségi tényező is, ahol szakértők és laikusok pontszámait összegezték a NÉBIH emberei. Itt figyelembevették a csomagolást, illatot/szagot, állományt, vízmegkötő képességet, szennyezettséget és a porzás mértékét is.

A csomósodó macskaalmok között első helyen a Pet Bistro Ultra-Klumpstreu macskaalom került, második helyezett lett a Premiere Excellent Pure macskaalom, harmadik helyen pedig a Tesco Pet Specialist Natural Aroma macskaalom végzett.

A nem csomósodó macskaalmoknál a Repeta macskaalom állt a dobogó legfelső fokára, ezt követte a Pepco for pets macskaalom, a harmadik helyet pedig a Powercat macskaalom kapta.

Képek forrása: Szupermenta

A tesztelésről és a programról részletesen ITT találsz leírást!