Érdekességek,  Hírek

Egy tanulmány bizonyította: a macskáink pszichopaták – TESZTELD!

Nehéz szembesülni azzal a ténnyel, amit egy friss kutatás bizonyított: a szeretett macskáink tulajdonképpen pszichopaták. Elég rosszul hangzik, igaz? Pedig amit mi a pszichopata viselkedéssel azonosítunk, az a macskák őseinél a túlélést jelentették.

Az angliai Liverpooli Egyetem és a Liverpooli John Moores Egyetem macskatulajdonos kutatói írták meg azt a tanulmányt, amelyben bizonyosságot nyert a tény, ami bizonyára sok macskagazdit megdöbbent. De nézzük csak meg egy kicsit közelebbről a vizsgálat eredményét. Emberi vonatkozásban a pszichopaták nem törődnek másokkal, elzárkóznak, manipulatívak és antiszociálisak. A tanulmány a macskák aljasságát, merészségét, gátlástalanságát (durvaságát), háziállat-barátságtalanságát és emberbarát jellegét mérte – talán most mindhez negatív érzésünk társul, de egykor, a macskák őseinél ezek a tulajdonságok nagyon is hasznosak voltak.

„Valószínűleg minden macskában van pszichopátia, ami egykor hasznos volt az őseik számára az erőforrások, például a táplálék, a terület és a párzási lehetőségek megszerzésében” – mondta Rebecca Evans, a kutatás vezetője.

Három olyan vizsgálat után, amelyekben több mint 2000 macskatulajdonost kérdeztek meg, a tudósok kidolgozták ezt a 46 kérdésből álló Cat Triarchic Plus tesztet, amely ideális esetben meg tudja mondani a macskatulajdonosoknak, hogy a cicáik hol helyezkednek el a pszichopata spektrumban.

A tesztben található állítások néha megmosolyogtatnak (ha a macskádra ismersz, vagy elképzeled vele a szituációt), néha pedig ijesztőek (ha még nem fordult veletek elő, de rádöbbensz, hogy akár meg is történhet).

Nézd, ilyen állításokkal találkozol a tesztben:

  • A macskám dorombol, amikor emberekre/állatokra támad.
  • A macskám uralkodik rajtam (pl. üldöz, megtámad).
  • Ami a többi lakót (emberek, háziállatok) illeti, a macskám uralja a közös helyiségeket (pl. kiszorít másokat a szobákból/bútorokból).
  • A macskám elbújik és kiugrik az emberekre/állatokra (pl. ajtók mögül, sarokból, bútorok mögül).
  • A macskám nagyon izgatott (pl. „túlpörög” és koordinálatlanná válik)
  • A macskám inkább kínozza a zsákmányát, mintsem hogy azonnal megölje.

A macskatulajdonosok minden állításról eldönthetik, hogy mennyire igaz a saját cicájukra:  egyáltalán nem (1 pont), kissé igaz (2 pont); közepesen igaz (3 pont); nagyon igaz (4 pont); vagy rendkívül igaz (5 pont, de van egy olyan lehetőség is a válaszadásnál, hogy rátok az adott állítás nem alkalmazható. A pontozási kézikönyv a teszt alján található, ahol mind az öt összetevőre – merész, gátlástalan, aljas, állatbarát és emberbarát – összesítheted a pontokat és megkaphatod a Cat Triarchic Plus összpontszámát.

A teszt hátránya, amit egyébként ITT TALÁLSZ, hogy angol nyelvű és nem készült róla magyar fordítás, viszont ha beszéled a nyelvet, akkor mindeképpen töltsd ki, mert mi is kíváncsiak vagyunk rá, hogy a Macskamenta Klub vagy a Macskamenta csoport macskái vajon tényleg pszichopaták-e (itt most kicsit nevetek).

Annyit viszont mindenképpen hozzáfűznék, hogy teszt ide, vagy oda, biztos vagyok benne, hogy nincs jelentősége az eredménynek, hiszen minden macskát úgy imádnak és úgy fogadnak el a gazdik, ahogy van.