Érdekességek

Ő a bolygó leghalálosabb macskája, pedig igazán parányi!

A kutatások a világ leghalálosabb macskájának tartják, vadászati rátája egészen megdöbbentő, pedig termetét tekintve a cica nagyon aprtócskának tűnik. Kicsi a bors, de erős?!?

Az afrikában őshonos feketelábú macskát tartják a világon a legvérengzőbb macskafajtájának, a vadászati teljesítménye egészen elképesztő. Zsákmányállatait elsősorban kisebb rágcsálók és madarak teszik ki, melyek levadászásánál 60%-os sikerességgel csap le. Ez az adat a többi macskafajtához képest igen kiugró szám.

A feketelábú macska megdöbbentően ügyes és mozgékony, jól rejtőzködik, amihez hozzájárul a kisebb testalkat is. A Namíbiában, Közép- és Dél-Botswanában, valamint Dél-Afrikában élő macskafajta mindössze 30-40 centiméter és 1,5-2,5 kilogrammos, nevét pedig a jellegzetesen fekete talpáról kapta. A leghalálosabb cím nem túl hízelgő rájuk nézve, azonban a táplálékláncban fontos szerepet töltenek be.

Annak ellenére, hogy hírhedt vadász, a faj mégis igen sebezhető és a megmentésén az Egyesült Államokban karöltve dolgoznak a tudósok és az állatkertek. A Salt Lake City-i székhelyű Hogle Állatkert nemrég egy nyolc hónapos feketelábú macskát fogadott be, melyről a New York Post adott hírt. Ez azért fontos lépés, mert egy tenyésztési konzorcium keretein belül próbálják fenntartani a populációt, hogy az utánunk következő nemzedék is megismerje ezeket-az amúgy gyönyörű- macskákat.

Képek forrása: en.wikipedia